5+1 λάθη που αποδυναμώνουν το αντηλιακό μας

Κάνουμε έρευνα πριν αγοράσουμε  το αντηλιακό που θα μας συντροφεύει στην παραλία, διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά και επιλέγουμε προϊόντα με υψηλούς δείκτες SPF . Αρκούν όμως μερικές λάθος κινήσεις στην εφαρμογή του και η προστασία που μας προφέρει γίνεται… διάτρητη.  

Η αντηλιακή προστασία έχει «εφαρμοστικούς» κανόνες. Αν τους παραβούμε, η υψηλή προστασία UV που νομίζουμε ότι παρέχουμε στην επιδερμίδα μας μειώνεται δραματικά. Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε:

  1. «Φοράμε» τελευταία στιγμή το αντηλιακό μας: Σε αντίθεση με τα ορυκτά φίλτρα που δρουν άμεσα-δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια της επιδερμίδας που αντανακλά τις ακτίνες UV-, τα αντηλιακά που περιέχουν χημικά φίλτρα, θα πρέπει να εφαρμόζονται 20 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο , έτσι ώστε να τους δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να δράσουν. Όποιον τύπο φίλτρων όμως και να περιέχει το αντηλιακό μας ιδανικά θα πρέπει να το απλώνουμε πριν ντυθούμε, σε όλο το σώμα για να καλύψουμε κάθε σημείο -ακόμα και τις ζώνες που συνήθως ξεχνάμε.
  2. …και με λάθος σειρά: Είναι το πιο συνηθισμένο -αλλά και το πιο δικαιολογημένο- λάθος που κάνουμε όταν έρχεται η στιγμή να βάλουμε αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο. Πότε μπαίνει; Πριν ή μετά την ενυδατική; Οι απόψεις διίστανται. Αρκετοί επιστήμονες λένε πως αν το αντηλιακό περιέχει χημικά φίλτρα, θα πρέπει να προηγείται της ενυδατικής, θα πρέπει δηλαδή να εφαρμόζεται σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα έτσι ώστε τα φίλτρα να έρχονται σε άμεση επαφή μαζί της. Αντίθετα, αν περιέχει φυσικά, ορυκτά φίλτρα, όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, μπορεί να εφαρμοστεί με οποιαδήποτε σειρά . Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως,πιστεύουν ότι το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει τελευταίο, μετά την ενυδατική , για να μην «αραιώνει» με το νερό που περιέχει η κρέμα και αποδυναμώνεται .
  3. Το …τσιγκουνευόμαστε: Ένας από τους λόγους που «ανάγκασαν» τη βιομηχανία καλλυντικών να βελτιώσει θεαματικά, τα τελευταία χρόνια, την υφή των αντηλιακών είναι οι καταναλωτικές έρευνες που έδειχναν ότι χρησιμοποιούσαμε πολύ λιγότερο αντηλιακό από τη συνιστώμενη δόση όχι μόνο από άγνοια ή για λόγους οικονομίας αλλά και γιατί δεν μας ικανοποιούσε η παχύρρευστη υφή των προϊόντων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλό δείκτη προστασίας ή που περιείχαν ορυκτά φίλτρα. Τώρα λοιπόν που έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα συνθέσεων , με υφή , ανάλαφρη, που δεν κολλά στην επιδερμίδα και δεν αφήνει λευκά σημάδια, οι δικαιολογίες λιγοστεύουν. Ένα «σφηνάκι» αντηλιακό για το σώμα και μισό κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό είναι η σωστή συνταγή για όμορφο αλλά και ασφαλές μαύρισμα.
  4. Το …τρίβουμε: Τα αντηλιακά χάνουν κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους όταν τα εφαρμόζουμε τρίβοντάς τα ή κάνοντας μασάζ. Λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας με ένα λεπτό φιλμ κρέμας ή γαλακτώματος.
  5. Το ….βελτιώνουμε: Αρκετές γυναίκες επιχειρώντας να κερδίσουν χρόνο (;) ή απλά για να ενισχύσουν τη δράση του αντηλιακού τους, συνηθίζουν να το αναμειγνύουν με την ενυδατική κρέμα . Το νέο όμως μείγμα 2 σε 1, δεν τα κάνει όλα, όπως ίσως πιστεύουν. Το αντηλιακό, εφόσον «αραιώνεται», παρέχει μικρότερη προστασία από αυτήν που αναγράφεται στη συσκευασία, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τα ενεργά συστατικά της ενυδατικής κρέμας να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φίλτρων. Καλύτερα επομένως να τα αφήσουμε να κάνουν το καθένα τη δουλειά του…
  6. Το …συνδυάζουμε: Είναι αλήθεια ότι η παρουσία εντόμων στην παραλία είναι μια από τις πιο ενοχλητικές εμπειρίες. Καλό είναι όμως να αποφεύγουμε τη χρήση εντομοαπωθητικών σε συνδυασμό με το αντηλιακό μας, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργά συστατικά που περιέχουν ταχημικά εντομοαπωθητικά- κυρίως το DEET (N,N διεθυλ- μ- τολουαμίδιο) – μπορούν να μειώσουν κατά 33.3% την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Αν πάντως πρέπει να τα συνδυάσουμε, απλώνουμε πρώτα το αντηλιακό και μισή ώρα αργότερα, το εντομοαπωθητικό.

πηγή : skingurus.gr