5 καταγγελίες  για κακοποιημένα παιδιά στο Χαμόγελο του παιδιού από το Νομό Τρικάλων το 2016

Σε 5 ανέρχονται οι καταγγελίες που δέχθηκε το «χαμόγελο του παιδιού» για περιπτώσεις παιδιών θυμάτων κακοποίησης που αφορούσαν το Νομό Τρικάλων τη χρονιά που πέρασε. Αριθμός που μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι εξαιρετικά μεγάλος για μία πόλη αυτού του μεγέθους.

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους που στηρίχθηκαν το 2016 μέσω των δράσεων του Χαμόγελου του παιδιού στη Θεσσαλία ανέρχονται συνολικά σε 5.939. Υπήρξαν 3 βασικοί πυλώνες δράσης: παιδιά θύματα ΒΙΑΣ, παιδιά με προβλήματα ΥΓΕΙΑΣ και παιδιά θύματα ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Όσον αφορά τα παιδιά θύματα ΒΙΑΣ:

Παιδιά θύματα κακοποίησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο Συντονιστής του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας Γρηγόρης Λιογγαρίδης σε επίπεδο παρέμβασης, το Χαμόγελο του Παιδιού διαχειρίστηκε 49 καταγγελίες για παιδιά θύματα κακοποίησης, που αφορούσαν 88 παιδιά. Από αυτές, οι 17 αφορούσαν το νομό Λάρισας, 19 το νομό Μαγνησίας, 5 το νομό Τρικάλων και 7 το νομό Καρδίτσας.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν με όχημα του οργανισμού και 2 επιτόπιες παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεταφορά παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον όπου κινδύνευαν σε ασφαλές κατάλυμα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Προβλήματα υγείας

Όσον αφορά τα παιδιά με προβλήματα ΥΓΕΙΑΣ:

Στηρίχθηκαν 1821 παιδιά συνολικά. Αναλυτικά:

Σε επίπεδο πρόληψης, στηρίχθηκαν 1779 παιδιά, μέσω εξετάσεων στο πρόγραμμα της Προληπτικής Ιατρικής (οδοντιατρική μονάδα σε Νότιο Πήλιο και Σποράδες)

Επίσης, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 100 αιτήματα που αφορούσαν ζητήματα υγείας 42 παιδιών, στα οποία ανταποκρίθηκε στο 100%

Φτώχεια

Από το Χαμόγελο του παιδιά στηρίχθηκαν 1107 παιδιά θύματα φτώχειας. Πρόκειται για παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Ο αριθμός αφορά και τους 4 νομούς και η δράση περιλαμβάνει την κάλυψη με μηνιαία ενίσχυση με τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πανελλαδικά

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πανελλαδικά το ΧΤΠ στήριξε 100.392 παιδιά και τις οικογένειές τους.