4+1 πράγματα που μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες ενός νέου

Η απόκτηση νέων ερεθισμάτων και εμπειριών είναι μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να εξελιχθεί ένας νέος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για να ανοίξει κανείς τους ορίζοντές του, συνήθως πρέπει να κάνει πράγματα που δεν έχει ξανακάνει και να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του, γνωρίζοντας ανθρώπους και δοκιμάζοντας εμπειρίες.

Ποιές είναι όμως αυτές οι εμπειρίες που μπορούν να κάνουν ένα νέο να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και να εξελιχθεί; Αυτό ακριβώς θα δούμε παρακάτω!

1.   Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση

Η εκπαίδευση και η συνεχής απόκτηση γνώσεων είναι κάτι που ανοίγει τους ορίζοντες των νέων, ειδικά όταν γίνεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό λοιπόν να τους ενθαρρύνουμε να εξερευνήσουν τις επιλογές τους όσον αφορά στον τομέα των σπουδών. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για να βρει κανείς αυτό που θέλει είναι να γνωρίζει καλά τις εναλλακτικές που έχει και να κάνει την κατάλληλη επιλογή με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του. Αυτό φυσικά αφορά όχι μόνο σε προπτυχιακά προγράμματα, αλλά και σε μεταπτυχιακά, τα οποία θα βοηθήσουν το νέο να εμβαθύνει στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Ένα μεταπτυχιακό σε κολλέγιο ή ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ιδανικές επιλογές για κάποιον, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τις βασικές του σπουδές!

2.   Νέα χόμπι και ασχολίες

Εξίσου σημαντικό με την εκπαίδευση είναι και το τί κάνει ένας νέος στον ελεύθερο χρόνο του, με άλλα λόγια τα χόμπι του. Πολλές φορές, υπάρχουν πράγματα που πάντα ήθελε να δοκιμάσει κάποιος, αλλά διστάζει λόγω του φόβου μπροστά σε κάτι καινούργιο. Αυτόν ακριβώς το φόβο όμως είναι που πρέπει να ξεπεράσει, ώστε να ανοίξει τους ορίζοντές του και να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από απωθημένα. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που θέλει ένας νέος να δοκιμάσει, αλλά φοβάται, τώρα είναι η στιγμή να το κάνει -δεν έχει τίποτα να χάσει, μόνο να κερδίσει εμπειρίες, δεξιότητες και πολύτιμα μαθήματα ζωής!

3.   Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός ‘τραβάει’ συνήθως πολλούς νέους, οι οποίοι είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να προσφέρουν στο σύνολο. Πρόκειται για μία εμπειρία ζωής, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να δουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και να βάλουν το λιθαράκι τους στη βελτίωσή της. Παράλληλα, τους βοηθά να αναπτυχθούν και σε προσωπικό επίπεδο, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά όπως η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, αλλά και η υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Από εθελοντικές ομάδες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι μη κυβερνητικούς οργανισμούς που αναλαμβάνουν την φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων, ένας νέος μπορεί να γίνει εθελοντής όπου νιώθει ότι έχει περισσότερα να προσφέρει!

4.   Ταξίδια

Τα ταξίδια είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανοίξουν οι ορίζοντες του ατόμου! Το να γνωρίζει κανείς καινούργιους πολιτισμούς, να εξερευνεί νέα μέρη και να έρχεται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες είναι μία ανεκτίμητη εμπειρία που εξελίσσει το άτομο σε όλα τα επίπεδα. Όσο λοιπόν είναι κάποιος νεαρός σε ηλικία, θα πρέπει να ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία, είτε με την παρέα του για αναψυχή, είτε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα ταξίδια σε άλλες χώρες είναι σίγουρα κάτι που θα βοηθήσει το νέο να γίνει πιο ανοιχτόμυαλος και εξοικειωμένος με τη διαφορετικότητα, πράγμα που αποτελεί πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στο σημερινό κόσμο!

5.   Επαγγελματική εμπειρία

Όσο είναι κανείς νέος, ακόμα και προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του, είναι καλό να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Άλλωστε, οι περισσότερες σχολές προσφέρουν στους σπουδαστές τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας των σπουδών τους. Ο φοιτητής οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα, ώστε να έχει την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από τον επαγγελματικό κόσμο, αλλά και να γνωρίσει άτομα που μπορεί να τον βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Παράλληλα, θα δοκιμάσει νέα πράγματα, θα εξελιχθεί σε προσωπικό επίπεδο και θα αποκτήσει δεξιότητες που θα αποδειχθούν πολύτιμες στην καριέρα του!

Η νεανική ηλικία είναι ιδανική για να ανοίξει κανείς τους ορίζοντές του, χάρη στην πληθώρα ευκαιριών που του προσφέρονται κατά την περίοδο αυτή. Από ταξίδια, μέχρι συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες λοιπόν, ένας νέος καλό είναι να αποκτά όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες που θα τον εξελίξουν, δίνοντάς του τα κατάλληλα εφόδια για τη ζωή που ανοίγεται μπροστά του!