4+1 Χαρακτηριστικά των καλών παπουτσιών

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στην ομορφιά των υποδημάτων μας και όχι στην ποιότητα της κατασκευής τους, η οποία, όμως, είναι εξίσου σημαντική!

Φυσικά, είναι ορθό να αναζητάμε τα καλύτερα παπούτσια, τα οποία θα μας προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη και δε θα μας προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό ή πρόβλημα στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό, εκτός του αισθητικού κομματιού της επιλογής μας, να προσέχουμε πάντα και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά του παπουτσιού.  Οι περισσότεροι θα σκεφτούμε ότι αναφερόμαστε στην άνεσή τους.

Πέρα από την άνεση, όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποια αγορά.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί κάποια βασικά χαρακτηριστικά των καλών παπουτσιών!

1. Πρέπει να είναι στιβαρά

Στιβαρό θεωρείται ένα παπούτσι που έχει αρκετά γερή και ανθεκτική σόλα! Τα παπούτσια με στιβαρή σόλα είναι πολύ πιο ανθεκτικά και ο βαθμός φθοράς τους είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τα παπούτσια που έχουν πιο μαλακό πάτο.

Οι διαφορετικές επιφάνειες στις οποίες περπατάτε χρειάζονται στιβαρές σόλες, έτσι ώστε να μη σας δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στο περπάτημα. Παπούτσια με μαλακή σόλα δεν διαθέτουν τη σωστή αντικραδασμική προστασία και μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να τραυματίσουν το πόδι σας.

2. Πρέπει να έχουν «αέρα»

Το να έχει ένα παπούτσι «αέρα» σημαίνει να έχει χώρο και να μην είναι σφιχτό στο πόδι σας όταν πάτε να το φορέσετε. Πρέπει να μπορείτε να φοράτε τα παπούτσια σας χωρίς να δυσκολεύεστε και είναι απαραίτητο να εφαρμόζουν αυτά σωστά στο πόδι σας, προκειμένου να περπατάτε με άνεση και ευκολία.

Όταν τα δοκιμάσετε, λοιπόν, φροντίστε να σιγουρευτείτε πως έχουν «αέρα» και ότι θα είναι αρκετά άνετα, ώστε να μπορείτε να περπατάτε απελευθερωμένα και με μειωμένο τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας δυσκολίας ή προβλήματος στο πόδι.

3. Πρέπει να έχουν εύκολη εφαρμογή

Πρέπει τα πόδια σας να μπορούν να προσαρμοστούν μέσα στο εκάστοτε παπούτσι. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προτιμάτε παπούτσια που έχουν ή κορδόνια ή λουράκι. Επίσης, αν φοράτε τα παπούτσια σας με κάλτσες, είναι καλό να μην είναι τόσο στενά.

Θα πρέπει το πόδι σας να ανασαίνει και να κινείται με ευκολία. Αν παρατηρήσετε αυτό το χαρακτηριστικό στο παπούτσι που θέλετε να αγοράσετε, τότε είστε σε καλό δρόμο!

4. Το τακούνι πρέπει να έχει το κατάλληλο ύψος

Πολλές φορές συνηθίζεται να επιλέγονται παπούτσια με τακούνι με μεγαλύτερο ύψος, έτσι ώστε να κερδηθούν μερικοί πόντοι, με καθαρά εμφανισιακά και αισθητικά κριτήρια δηλαδή. Αν, ωστόσο, επιλέγονται παπούτσια με τακούνι που είναι πάνω από 2,5 εκατοστά, τότε μελλοντικά θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Ένα ψηλότερο τακούνι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην περπατάτε με άνεση και ταυτόχρονα το πόδι σας να πονάει και να πιέζεται. Επιπλέον, ο αστράγαλός σας είναι γενικά πιο ασταθής και εκτεθειμένος σε τραυματισμούς, ειδικά αν φοράτε τα παπούτσια πολλές ώρες μέσα στη μέρα.

5. Πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση

Είναι σημαντικό να προσέχετε και να παρατηρείτε αν τα παπούτσια σας είναι σε καλή κατάσταση. Αν είναι φθαρμένα ή αρκετά παλιά, τότε πρέπει να τα αντικαταστήσετε γιατί είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργήσουν προβλήματα.

Προμηθευτείτε καινούργια παπούτσια που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα πόδια σας θα είναι προστατευμένα από οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει.

Πλέον γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να επιλέγετε παπούτσια που θα σας προσφέρουν άνεση και κυρίως θα προλαμβάνουν τυχόν προβλήματα και τραυματισμούς.