Μαρμελάδα σύκο

Φανταστική μαρμελάδα με ώριμα σύκα. Σύκο …το πιο ωραίο επιδόρπιο.  Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα σύκο και την χρησιμοποιώ ποικιλοτρόπως .

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ:

Επειδή τα σύκα είναι ένα πολύ γλυκό φρούτο η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε είναι πιο λίγη απ’ ότι σε άλλες μαρμελάδες.. Για ένα κιλό σύκα θα χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό ζάχαρη..

Για άρωμα; Κανέλα και καρφάκια γαρίφαλα. Εγώ βάζω και 3 νεκταρίνια ψιλοκομμένα, ακόμη 1 σφηνάκι κονιάκ , και το χυμό ενός πορτοκαλιού , και για το τέλος 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Διαλέγουμε ώριμα σύκα αλλά να είναι γερά . . Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν μείνει και κανένα μικρό φλούδι που είναι μαλακό δεν πειράζει. Τα κόβουμε σε 4-5 κομμάτια , τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (να μην είναι μικρή) απλώνουμε επάνω τους τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες να. κατεβάσουν τα υγρά τους

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΩΡΕΣ Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα σύκα και τη ζάχαρη τα νεκταρίνια, ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα , ένα σφηνάκι κονιάκ και 2 φλιτζανάκια του καφέ νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα . Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά (από το 9 στο 7). Εάν βγάζει αφρό ξαφρίζουμε. Προσέχουμε και ανακατεύουμε συχνά. Κόβουμε με την κουτάλα τα τυχόν μεγάλα κομμάτια σε μικρά. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Περίπου 45- 50 λεπτά. Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και αφού πάρει μια δυο βράσεις κατεβάζουμε την μαρμελάδα μας..

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μarianna karas (τις συνταγές της μπορείτε να βρίσκεται και στο Mariannas γεύσεις)