4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων-Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν-Το διήμερο έκλεισε μουσικά με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

Την παράσταση έκλεψαν προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην πόλη και συγκίνησαν με το τραγούδι τους

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στο 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Ιουλίου στο πάρκο Ματσόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «Θα ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί» το Φεστιβάλ προκάλεσε το ενδιαφέρον και συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Συζητήσεις, δράσεις, συμμετοχές συλλόγων με περίπτερα, έκθεση φωτογραφίας, δραστηριότητες για παιδιά, ήταν ορισμένα από όσα έλαβαν χώρα στο διήμερο του Φεστιβάλ που κορυφώθηκε κι ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος.

«Με το μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, με τα ευρωπαϊκά κράτη να υψώνουν φράχτες, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, πραγματοποιείται φέτος το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Όπως επισημάνθηκε το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε «σε μια συγκυρία, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, με τα ευρωπαϊκά κράτη να υψώνουν φράχτες, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και το αντιρατσιστικό κίνημα καλείται να σταθεί δίπλα στον αγώνα των μεταναστών/προσφύγων για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, ενάντια στους περιορισμούς, στη μετακίνηση και τις απελάσεις και διεκδικώντας μαζί τους αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και περίθαλψης μέσα στις πόλεις μας».

Συζητήσεις

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με ομιλητές την Ντίνα Ρέππα από τον Συντονισμό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τον Ηλία Χρονόπουλο από την κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza και τον Γιώργο Τσιάκαλο καθηγητή του Α.Π.Θ κ.α., ενώ η Φωτεινή Χούτου παρουσίασε τη δραματοποίηση του παραμυθιού «Φαινίνα και Άλεν» «Θάρρος και αλήθεια, μες στην πηγή Αγάπης που κατοικεί στα παραμύθια».

Μουσικό μέρος

Το διήμερο έκλεισε μουσικά. Τοπικά σχήματα όπως οι Folk n’ roll, οι Οδοιπόροι της παράδοσης , οι Χοές Νηφάλιες αλλά κι ο γνωστός καλλιτέχνης Αλκίνοος Ιωαννίδης πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο.

Την παράσταση έκλεψαν  προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην πόλη και συγκίνησαν με το τραγούδι τους.