21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και  Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και γενικότερα των χερσαίων οικοσυστημάτων.

Τα δασικά οικοσυστήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στην προστασία του εδάφους, στην αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων, στην προστασία οικισμών και υποδομών, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην βελτίωση της ποιότητας του νερού, ενώ παράλληλα προσφέρουν ξυλεία, βιομάζα, μη ξυλώδη προϊόντα,  δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και άλλα πολλά τα οποία μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα για την τοπική και εγχώρια οικονομία.

Ειδικότερα τα δάση του Ν. Τρικάλων είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Η Δασική Υπηρεσία με την αειφορική διαχείριση των δασών προσφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού των ορεινών – ημιορεινών περιοχών του Νομού από την υλοτομία – μεταφορά του ξύλου, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας ξύλου.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα των δασών, οι υποδομές για την κτηνοτροφία, το οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στα χωριά του ορεινού όγκου, τα αντιδιαβρωτικά έργα, οι διευθετήσεις ποταμών και ρεμάτων για την προστασία των οικισμών  και υποδομών και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, είναι διαχρονικά  έργο που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η δασική υπηρεσία.

Τα τελευταία χρόνια παρόλη την αποδυνάμωση, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη μέσων και την πλημμελή χρηματοδότηση οι δασικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παράγουν έργο και να προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που τους παρέχονται.

Οι  δασικές υπηρεσίες δεν ήταν πάντα αρεστές σε όλους διότι εκ του συντάγματος είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν την ελληνική ύπαιθρο και το φυσικό περιβάλλον. Η παρεμβολή των δασικών υπηρεσιών σε πολλές διοικητικές πράξεις δεν είναι εύκολα κατανοητή από πολλούς, σίγουρα όμως οι δασικές υπηρεσίες μπορούν να δώσουν λύσεις, σε πραγματικά απαραίτητες δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα  και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Μπορεί για παράδειγμα με τους εντατικότερους ελέγχους και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την λαθροϋλοτομία,  σε πολλές περιπτώσεις οι δασικοί υπάλληλοι να έγιναν δυσάρεστοι διότι εφάρμοσαν το νόμο. Η κοινωνία δεν πρέπει να τους κατηγορεί για αυτό αλλά πρέπει όλοι να προστατέψουμε και να αποτρέψουμε φαινόμενα κυρίως λαθροϋλοτομιών  γιατί έτσι αφενός μεν κάνουμε ζημιά στο οικοσύστημα, αφετέρου δε αφαιρούμε πολύτιμο εισόδημα από τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες μέσα από κανόνες όπως έκαναν πάντα. Φαινόμενα εμπορίας παράνομων προϊόντων λαθροϋλοτομίας πρέπει να κατασταλούν για όφελος όλων.

Με στήριξη και ενίσχυση, οι δασικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά προς τις κοινωνίες και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, όπως έκαναν πάντα στο παρελθόν, συντηρώντας πληθυσμούς στις ορεινές περιοχές της χώρας, μέσα από τις άμεσες και τις παράλληλες δραστηριότητες, που θα αναπτυχθούν σαν απόρροια της παραγωγής και του φυσικού κάλλους των δασικών οικοσυστημάτων.

Τα δάση του Νομού έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση, που θα δώσουν θέσεις εργασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία,  πάντα βέβαια με χρηστή διαχείριση και με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.