20 απλοί τρόποι να γίνεις καλύτερη μαμά

20 απλοί τρόποι να γίνεις καλύτερη μαμά!

Οι πιέσεις του σύγχρονου γονικού ρόλου είναι αρκετές για να οδηγήσουν οποιαδήποτε μαμά στην παραφροσύνη, αλλά εάν κάνετε ένα βήμα πίσω και πραγματικά κοιτάξετε τη ζωή σας ως γονέας, τα παιδιά σας δεν χρειάζονται όλα αυτά που πιστεύετε. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ήσασταν παιδί, ικετεύοντας τη μαμά σας να κοιτάξει το κάστρο που φτιάξατε με lego – τα παιδιά απλά θέλουν να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους και να αισθανθούν την αγάπη τους. Είναι εύκολο να αποστασιοποιηθείς με τα τηλέφωνά μας και τα πολυάσχολα χρονοδιαγράμματα. Είναι εύκολο να ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο για να συγκρίνεις τους εαυτούς σου με τα μαμάδες που βλέπεις στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι καμία μαμά δεν είναι αυτό που δείχνει στο Instagram…

Είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι είστε ήδη μια εξαιρετική μαμά, αλλά αν ψάχνετε τρόπους για να είστε καλύτερος γονέας, εδώ είναι 20 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα καταφέρετε!

Ενώ όλοι αγωνίζονται για το «σωστό» διάστημα που πρέπει να περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες, οι περισσότεροι γονείς δεν εξετάζουν πόσο χρόνο ξοδεύουν στις δικές τους συσκευές και το γεγονός ότι τα παιδιά τους σίγουρα παρατηρούν πότε η μαμά ή ο μπαμπάς τους δίνει προσοχή. Αφήστε το κινητό σας κάτω λοιπόν, και παίξτε με τα παιδιά σας!

Αισθάνεστε κουρασμένοι και παραμελημένη; Κι εμείς. Μπορεί να αισθάνεστε ένοχη αν ξοδεύετε χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά ανάμεσα στο να παίζετε με τα παιδιά, να τα πηγαίνετε στο σχολείο και τις δραστηριότητες, να μαγειρεύετε, να καθαρίζετε και να είστε εντάξει συναισθηματικά, η φροντίδα του εαυτού σας είναι μια αναγκαιότητα. Λαμβάνοντας κάποιο χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα, ή τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, θα σας κάνει μια καλύτερη μητέρα.

  • Εγκαταλείψτε μερικές από τις δραστηριότητες του παιδιού / οικογένειάς σας.

Αν και είναι δελεαστικό να γεμίζουμε τα προγράμματα των παιδιών μας με τους τόνους των δραστηριοτήτων που θα εμπλουτίσουν τη ζωή τους, θα τους διδάξουν νέες δεξιότητες και θα συμπληρώσουν αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο, είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε ένα ήρεμο και διασκεδαστικό χρονοδιάγραμμα σε όλους. Για εσάς, αυτό σημαίνει λιγότερα πηγαινε-έλα σε διάφορες σχολές χορού, επιστημονικές λέσχες, μαθήματα καράτε και λιγότερο χρόνο καθισμένη στα τουρνουά ποδοσφαίρου των παιδιών σας! Για τα παιδιά σας, αυτό σημαίνει χρόνο για να χαλαρώσουν και να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους μετά το σχολείο, να παίξουν με τα αδέλφια τους και να συνδεθούν μαζί σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι θα αισθάνονται λιγότερο άγχος.

Μόλις τα παιδιά μας ξεκινήσουν το σχολείο, συνήθως ρωτάμε «Πώς ήταν το σχολείο;» για να πάρουμε ως απάντηση το «Καλά».  Κάντε τους ερωτήσεις που προκαλούν σκέψη και θα εμπνεύσουν τίμιες και ουσιαστικές απαντήσεις.

Μερικές φορές τα παιδιά μας μιλάνε συνεχώς και ακατάπαυστα, ενώ άλλες το μόνο που ακούγεται είναι η σιωπή. Ακούγοντας αυτά που έχουν να πουν τα παιδιά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τα ίδια και τις ανάγκες τους και ίσως να σας συντονίσουν σε κάτι που συμβαίνει και δεν γνωρίζατε. Επίσης, γνωρίζοντας οτι θα είστε πάντα εκεί, τα γεμίζετε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις μαμάδες που βλέπετε στο instagram! Μόλις αφήσετε τον εαυτό σας να αποβάλει την ιδέα της τελειότητας – δεν υπάρχει αληθινά η «τέλεια μαμά» ούτως ή άλλως – και εστιάσετε περισσότερο στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία, θα είναι ευκολότερο να γίνεται καλύτερη μαμά για τα παιδιά σας.

Σε έναν κόσμο όπου η λέξη «όχι» είναι συνήθως πολύ πιο εύκολη από το να λέμε «ναι», είναι σημαντικό τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι η αρνητικότητα έχει υψηλότερη αξία από τη θετικότητα. Χρησιμοποιήστε φράσεις που θα τα κάνουν να νιώθουν καλά για τους εαυτούς τους, πράγματα που θα θυμούνται τις δύσκολες στιγμές.

Αφήστε τα να βαρεθούν και να καταλάβουν πώς να διασκεδάσουν μόνα τους, δείξτε τα πώς να φτιάχνουν μερικά σνακ για όταν χρειαστεί, μην τρέχετε να τα βοηθήσετε με την εργασία τους, εκτός κι αν χρειάζονται πραγματικά βοήθεια. Αφήστε μερικές ευθύνες στα παιδιά σας από την πιο νεαρή ηλικία. Είναι καλό να μαθαίνουν οτι μπορούν να βασίζονται στον εαυτό τους!

Όταν είσαι με τα παιδιά σου, είσαι μαζί τους.  Άφησε τη λίστα με όλα όσα σε περιμένουν – τα παιδιά δεν θα είναι παιδιά για πάντα, έτσι τα πιάτα και το πλυντήριο μπορούν να περιμένουν.

Είτε πρόκειται για μια μεγάλη εκδρομή είτε για μια μικρή βόλτα με το ποδήλατο γύρω από τη γειτονιά, επιλέξτε ένα πράγμα κάθε εβδομάδα που μπορείτε να κάνετε για να συνδεθείτε με τα παιδιά σας. Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσετε αυτόν τον χρόνο συσχέτισης με τον καθένα ξεχωριστά, ώστε να μπορούν να αισθάνονται ξεχωριστά, να εκτιμούν και να έχουν την πλήρη προσοχή σας, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Παρόλο που μπορεί μερικές φορές σας φαίνεται αδυναμία το να ζητάτε βοήθεια, στην πραγματικότητα είναι δύναμη. Το να είσαι αρκετά ευαισθητοποιημένη ώστε να συνειδητοποιείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια, είτε είναι από το σύντροφό σου, από έναν φίλο, τη μαμά ή από τον παιδίατρο του παιδιού σου, είναι σημαντικό. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί – ζήτα βοήθεια όσο συχνά το χρειάζεστε.

Το να υπάρχει διαφάνεια με τα παιδιά από νεαρή ηλικία και να μιλάς μαζί τους για μεγάλα, μερικές φορές δύσκολα θέματα ή πράγματα ταμπού – όπως η πολιτική, ο θάνατος, ο εκφοβισμός, τα ναρκωτικά και το σεξ – είναι πολύ σημαντικό. Το να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τα παιδιά σου από νεαρή ηλικία θα τους δείξει ότι επιτρέπεται να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το παιδί θα ξέρει πως μπορεί να έρθει σε σας όταν έχει ερωτήσεις ή ανησυχίες για κάτι που μπορεί να αισθάνεται ευαίσθητο ή ιδιωτικό.

Κάθε μαμά χρειάζεται το χρόνο της. Είτε θέλεις να βγεις για έναν καφέ λίγες ώρες, είτε θέλεις να βγεις μια βραδιά ραντεβού με τον άντρα σου, μια νταντά θα σε βοηθήσει να βρεις τον χρόνο που χρειάζεσαι!

Από την πρώτη μέρα, είστε, και πάντα θα είστε, το πρότυπο του παιδιού σας. Υπάρχει ένας λόγος που τα μικρά παιδιά αντιγράφουν ό, τι κάνουν οι γονείς τους – θέλουν να είναι ακριβώς όπως και εκείνοι. Ορίστε ένα καλό παράδειγμα για αυτούς, εμφανίζοντας τους τύπους συμπεριφοράς που θα θέλατε να δείτε από εκείνα και αποτελέστε το καλύτερο πρότυπο.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε τα γενέθλια του για να γιορτάσετε το παιδί σας. Δείξτε στα παιδιά σας ότι μικρά ορόσημα, μικρές νίκες και επιτεύγματα, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά είναι, αξίζουν να γιορτάσουν. Θα κοιτάζουν πίσω και θα θυμούνται τη στιγμή που τους πήρατε παγωτό αφού έφτιαξαν μια επική δημιουργία με Lego!

Η δημιουργία νέων παραδόσεων ως οικογένεια είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά μέρη της γονικής μέριμνας. Το να δίνετε το παιδί σας ένα χριστουγεννιάτικο κόσμημα κάθε χρόνο, το να τρώτε πίτσα για δείπνο κάθε Τρίτη βράδυ ή να βλέπετε την ίδια ταινία μαζί κάθε Χριστούγεννα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα διασκεδαστικών παραδόσεων που μπορείτε να ξεκινήσετε με τα παιδιά σας και πιστέψτε μας – θα τα κάνουν και εκείνα στα δικά τους παιδιά!

Πετάξτε ανεπιθύμητες συμβουλές στα σκουπίδια και μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Το ρητό «Η μαμά ξέρει καλύτερα» δεν βγήκε από το πουθενά – ξέρετε τα παιδιά σας και τι είναι καλύτερο γι ‘αυτά.

Οι σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά για να αντέξουν στο χρόνο, οπότε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε χρόνο να συνδεθείτε. Κανονίστε βραδιές ραντεβού, αφήστε του μικρά σημειωματάκια στο κολατσιό του και στείλτε του ένα μήνυμα αγάπης όσο βρίσκεται στη δουλειά. Ενδιαφερθείτε για εκείνον και όλα θα πάνε καλά!

Ένα από τα πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται για την παιδική τους ηλικία είναι οι εμπειρίες που είχαν, και όχι τα παιχνίδια ή τα υλικά πράγματα που τους πήρατε. Δώστε τους εμπειρίες όπως κατασκήνωση ή μαθήματα πιάνου ή κάντε κάτι σαν οικογένεια, όπως να κάνετε μαθήματα σερφ στην παραλία ή να πάτε σε μια τάξη γιόγκα.

Η παιδική ηλικία δεν διαρκεί για πάντα. Αφήστε τα παιδιά σας να είναι μικρά και ελεύθερα για όσο μπορούν και απολαύστε το μαζί τους. Σταματήστε για να κοιτάξετε κάθε βράχο που θέλουν όταν βγαίνετε βόλτα, απαντήστε στα ατέλειωτα ερωτήματά τους για το γιατί ο ουρανός είναι μπλε (τόσα πολλά «γιατί;»!) και καθίστε στο πάτωμα για να παίξετε μαζί τους όταν το ζητάνε – θα υπάρξει η τελευταία φορά που θα τα κάνετε όλα αυτά τα πράγματα μαζί τους, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα θυμάστε όσο το δυνατόν περισσότερα!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

πηγή :http://babyradio.gr/goneis/20-apli-tropi-na-ginis-kaliteri-mama/