1o φεστιβαλ μαθηματικων

Την Πέμπτη 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων και στους χώρους του 2ου Λυκείου από 9:30 έως 13:00 με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών.

Το Φεστιβάλ Μαθηματικών διοργανώθηκε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων , το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών Θεσσαλίας κ. Κων/νο Μπουραζάνα , το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας , το Κ.Ε.Σ.Υ και το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Τζίμα και των εκπαιδευτικών μαθηματικών: Γεωργίας Πανάγου και Βασίλη Σκυλογιάννη .

Ο στόχος του φεστιβάλ ήταν οι μαθητές να δουν τα μαθηματικά ” αλλιώς”.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο ,καθώς από νωρίς το πρωί προσήλθαν στο χώρο του 2ου ΓΕΛ 11 Λύκεια και 14 Γυμνάσια του ν. Τρικάλων με 195 μαθητές και 50 συνοδούς καθηγητές-μαθηματικούς .

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους :

κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα , Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών

κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη , Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

κ. Βασιλική Κάκλα , Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

κ. Δημήτρη Θεοχάρη , Πρόεδρο του παραρτήματος ΕΜΕ Τρικάλων

κ. Πέτρο Τζίμα , Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου και

κ. Απόστολο Σπαθή , Προϊστάμενο του ΚΕΣΥ Τρικάλων

Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες των : κ. Κ. Γουργουλιάνη με θέμα << τα Μαθηματικά στην Ιατρική: Υπολογίζοντας τα μυστικά της ζωής >> και κ. Αθ. Τσιόκανο με θέμα << Εφαρμογές των Μαθηματικών στον Αθλητισμό >> στην πραγματικότητα καθήλωσαν το ακροατήριο των μαθητών και καθηγητών στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου.

Ο κ. Θανάσης Ξένος με την αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ΄Λυκείου , καθώς και των συναδέλφων μαθηματικών που τον παρακολούθησαν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθηματικοί τα εργαστήρια για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τους Κ. Μπουραζάνα ( συντονιστή Μαθηματικών ) και Αρ. Λυμπίκη (επιμορφωτή β΄επιπέδου).

Ο διαγωνισμός επίλυσης μαθηματικών γρίφων άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν : από τα Λύκεια η ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου και από τα Γυμνάσια η ομάδα του 3ου Γυμνασίου.

Στο τέλος του φεστιβάλ το παράρτημα ΕΜΕ Τρικάλων απένειμε τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές του φεστιβάλ ,τους κυρίους : Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη , Θανάση Ξένο και Αθανάσιο Τσιόκανο.

Ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου , ο κ. Πέτρος Τζίμας , απένειμε τα αριστεία στους μαθητές των νικητήριων ομάδων του διαγωνισμού επίλυσης μαθηματικών γρίφων , με δώρο στον κάθε μαθητή ένα βιβλίο του συγγραφέα-μαθηματικού Θ. Ξένου.

Ευελπιστούμε αυτό το Φεστιβάλ Μαθηματικών να γίνει θεσμός για τη πόλη των Τρικάλων , την πόλη που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο και τις επιδόσεις των μαθητών της στα Μαθηματικά.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρίες: ΚΛΙΑΦΑ και ΤΥΡΑΣ για την ευγενική τους χορηγία