1985-2015: 30 χρόνια ΤΥΡΑΣ. Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα

1985-2015: 30 χρόνια ΤΥΡΑΣ. 30 χρόνια ανοδικής πορείας. Η αρχή έγινε το 1985, όταν το όνειρο των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη για τη δημιουργία της πιο σύγχρονης τυροκομικής μονάδας, για τα δεδομένα της εποχής, έγινε πραγματικότητα.

Της Βιβής Μαργαρίτη


30 χρόνια μέσα στα οποία οι αδελφοί Τάκης και Μιχάλης Σαράντης πέτυχαν να εξελίξουν το μικρό τυροκομείο που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους Στέργιος Σαράντης ο οποίος ενέπνευσε στα παιδιά του την αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή γεύση και τους μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία του για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας, να το αναπτύξουν και να το απογειώσουν φτάνοντας σήμερα να είναι μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες αυτής της χώρας.
Ένας δρόμος που δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της ΤΥΡΑΣ παραδέχτηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε τοπικά κι εθνικά ΜΜΕ. Ένας δρόμος που είχε δυσκολίες, έντονο ανταγωνισμό, αλλά η δουλειά και η θέληση των ιδιοκτητών κατάφεραν να τις ξεπεράσουν και σήμερα η εταιρία να στέκεται γερά και δυναμικό στο χώρο παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που δεν φαίνεται να επηρέασε την επιχείρηση.

Βήμα, βήμα

Βήμα, βήμα οι αδερφοί Σαράντη «ξενάγησαν» τους εκπροσώπους του τύπου σε αυτά τα 30 χρόνια της πορείας της γαλακτοβιομηχανίας. Οι ίδιοι όταν πρωτοξεκίνησαν δεν είχαν φανταστεί την «τρελή» πορεία της εταιρίας.
«Ξεκινήσαμε λίγοι άνθρωποι κι εμείς όλοι κάναμε τα πάντα. Και μεταφορές και παραγωγές κι από όλα. Σιγά, σιγά έγιναν όλα. Από κάποια στιγμή και μετά το σύμπαν συνωμότησε για εμάς. Μας βοήθησε και μας απογείωσε» απαντά ο κ. Τάκης Σαράντης.
«Ο θυμόσοφος λαός λέει κάτι «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Όταν ξεκινήσαμε πράγματι πηγαίναμε για το μεροκάματο. Κάναμε πάρα πολλές δουλειές. Πολλές συνεργασίες. Θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για εμάς δεν είναι τα κέρδη, αλλά ότι με όσους συνεργαστήκαμε και με όσους πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις μας ήταν έντιμες, ήταν ειλικρινείς και ήταν σχέσεις που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον όμιλο ότι άλλα είπε κι άλλα έκανε. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας είναι η αξιοπιστία του φορέα» συμπληρώνει ο κ. Μιχάλης Σαράντης.

Σχέδια κι άλλα

Οι ίδιοι προέβλεψαν ότι η ερχόμενη πενταετία θα είναι καλή για την επιχείρηση, μίλησαν για τα μελλοντικά τους σχέδια που περιλαμβάνουν την τελειοποίηση των γραμμών παραγωγής κι όχι την εξαγορά άλλων εργοστασίων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εξέταζαν μία τέτοια πιθανότητα εάν υπήρχαν οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις), για τα νέα προϊόντα που σκοπεύουν να προωθήσουν στην αγορά όπως είναι το βούτυρο από κατσικίσια κρέμα, αλλά και για το κτηνοτροφικό πάρκο στην περιοχή των Σοφάδων που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (για το θέμα έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις κι απομένει να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες). Οι αδερφοί Σαράντη τόνισαν στη συνέντευξη ότι η είσοδος της εταιρίας στο χρηματιστήριο δεν είναι στα σχέδιά τους καθώς έχουν την πεποίθηση ότι η είσοδος στο χρηματιστήριο δεν αποτελεί πανάκεια. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υποστήριξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου γάλακτος για το οποίο είπαν ότι «κι αν ακόμη ενδιαφερόταν να το αγοράσουν θα το έκλειναν, για αυτό και δεν το αγοράζουν». Τέλος υπογράμμισαν ότι σκοπεύουν να βρίσκονται δυναμικά στο χώρο και το 2045.

Η διαδρομή

Οι εξαγορές, αρχικά, της ΟΛΥΜΠΟΣ το έτος 2000 και κατόπιν της ΡΟΔΟΠΗΣ το έτος 2008, αποτέλεσαν σημαντικά βήματα για την επίτευξη του οράματος για την κατάκτηση σημαντικής θέσης στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων της ΤΥΡΑΣ στο εξωτερικό, με πρώτη σημαντική κίνηση τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής μονάδας στη Ρουμανία το έτος 2008, είχε ως συνέπεια τη διάδοση, την αναγνώριση και την αποδοχή της παραδοσιακής γεύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αποτέλεσμα των στρατηγικών κινήσεων της οικογενειακής επιχείρησης είναι: 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία, 1.100 εργαζόμενοι και παρουσία των προϊόντων της ΤΥΡΑΣ σε 36 χώρες του κόσμου, οι καταναλωτές των οποίων αναγνωρίζουν την απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας και επιλέγουν τις ελληνικές συνταγές παραγωγής προϊόντων για την καθημερινή διατροφή τους.
Οι επενδύσεις συνεχίζονται με κύριους άξονες τη διατήρηση της άριστης ποιότητας και την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια του καταναλωτή. Την τελευταία δεκαετία, το σύνολο των επενδύσεων ξεπέρασε τα 212 εκ. ευρώ, ενώ οι προϋπολογισμένες επενδύσεις της επόμενης πενταετίας αγγίζουν τα 75 εκ. ευρώ. Οι διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου ΤΥΡΑΣ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκ ευρώ την επόμενη πενταετία.

Οι αδερφοί Σαράντη με τη μητέρα τους Ζωή

Μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο των επενδύσεων του Ομίλου ΤΥΡΑΣ σημαντική θέση κατέχει, όπως αναφέρθηκε, η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια σειρά πρωτοβουλιών, με εξέχουσα αυτή της παραγωγής βιοαερίου από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη και δέσμευση της εταιρείας ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές. «Ειδικότερα, η παραγωγή βιοαερίου από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων αποτελεί καινοτόμα επένδυση, μοναδική στην Ευρώπη στο χώρο της γαλακτοκομίας, αξίας 10 εκ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην αποτελεσματική επεξεργασία όλων των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου. Το συνολικό οργανικό φορτίο όλων των αποβλήτων αντιστοιχεί σε αυτό μιας πόλης 260.000 κατοίκων» υπογραμμίστηκε.

Σχέσεις με τους παραγωγούς

Εκείνο που επισημάνθηκε είναι ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους παραγωγούς γάλακτος, δημιουργούν το απαραίτητο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και αποδεικνύουν την αφοσίωση του Ομίλου ΤΥΡΑΣ στην εξέλιξη και ανάπτυξη των προμηθευτών του.

Δράσεις για τον εορτασμό των 30 χρόνων

Όπως ανακοινώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του ομίλου ΤΥΡΑΣ, θα λάβουν χώρα μια σειρά δράσεων που αφορούν σε χορηγίες, δωρεές και ημερίδες:

i. Δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.
ii. Δωρεές στο Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών «ο Άγιος Νικόλαος».
iii. Χρηματικά βραβεία στους 10 πρώτους μαθητές αποφοίτων λυκείων του νομού Τρικάλων.
iv. Χρηματικά βραβεία σε 6 αθλητές/πρωταθλητές της Γυμναστικής Ένωσης Αθλητών Τρικάλων
v. Διοργάνωση ημερίδων με άξονες το παιδί, το περιβάλλον & τον πρωτογενή τομέα.
vi. Ενέργειες προς όφελος των δημοτών, σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων.

Ο εορτασμός για τα 30 χρόνια ΤΥΡΑΣ θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της εταιρείας αρχές Ιουνίου.

Οι αδερφοί Σαράντη με τη μητέρα τους Ζωή