13 χρόνια από το μακελειό της Τρυγώνας Καλαμπάκας

Σαν σήμερα, 30 Δεκεμβρίου του 2005, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους… από τις σφαίρες δύο κρατουμένων που απέδρασαν κατά την διάρκεια της μεταγωγής τους από τα Γιάννενα,στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας. Νεκροί, ο 47χρονος αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος, πατέρας δυο παιδιών, συνοδηγός της κλούβας που μετέφερε τους κρατούμενους και ο Δημήτρης Κώτσης, 45 ετών, πατέρας ενός παιδιού, οδηγός.Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά και μετάγονταν στις φυλακές Βόλου. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων.Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη.

Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να τού τις βγάλουν, πράγμα που προφανώς έκανε ο αρχιφύλακας Κων.Βλαχοπάνος που τους συνόδευσε.Κατά την επιστροφή στο λεωφορείο ο Ρώσος αρνήθηκε να μπει και συνεπλάκη με τον αρχιφύλακα. Ο οδηγός βγήκε να βοηθήσει αλλά σε ενίσχυση του Ρώσου έσπευσε ο ένας ανήλικος Αλβανός.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Ρώσος, κατάφερε να πάρει το περίστροφο του Βλαχοπάνου με το οποίο τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος.Ο Μαξίμ Ζελίμ πυροβόλησε άλλη μία φορά τον Δημήτρη Κώτση, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο αστυνομικοί νεκροί.Αμέσως μετά ο Ρώσος και ο 17 χρόνος Αλβανός τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο δεύτερος Αλβανός δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα, όπου τον βρήκαν οι αστυνομικοί τραυματισμένο, όταν έφτασαν εκεί. Είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν και ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.

Την κλούβα εντόπισε περαστικός, ο οποίος και ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές.Αμέσως ξεκίνησε μία γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο δραπετών, με συμμετοχή δεκάδων ανδρών των ΕΚΑΜ, με ελικόπτερο και ειδικά όργανα θερμικού εντοπισμού.Τέσσερις ημέρες μετά ο δράστης του διπλού εγκλήματος βρέθηκε νεκρός στον παραπόταμο που βρίσκεται κοντά στον τόπο του συμβάντος, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Ο Ρώσος έφερε τραύμα στον κρόταφο από πυροβόλο όπλο. Από την ιατροδικαστική έρευνα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προέκυψε ότι ο Ρώσος κακοποιός αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας πιθανότατα την τελευταία σφαίρα από το όπλο, με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς.
Ο 23χρονος βρέθηκε να φορά μόνο ένα μπλουζάκι και ήταν ξυπόλητος. Στο συνοδευτικό φάκελο της υπηρεσίας για τη μεταγωγή ο πρωταγωνιστής της αιματηρής συμπλοκής χαρακτηριζόταν «λίαν επικίνδυνος» κακοποιός, καθώς, στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στην Κέρκυρα, είχε δολοφονήσει την 42χρονη Αγγελική Λευκομμιάτη – Σελλά, στην οποία έκανε οτοστόπ για να την ληστέψει. Μάλιστα, ο 23χρονος Ρώσος είχε ομολογήσει σε με κυνικότητα το έγκλημά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “ήθελα να νιώσω το αίσθημα του θανάτου. Όποιος και να σταματούσε, θα τον σκότωνα”.

Το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, γράφτηκε στα Γιάννινα και την ‘Aρτα, ο δραματικός επίλογος, για τους δύο Αστυνομικούς. Ο Δημήτρης Κώτσης και ο Κώστας Βλαχοπάνος, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, αφήνοντας δεκάδες ερωτήματα αναπάντητα.Σε βαρύ κλίμα έγινε στις 12 το μεσημέρι στα Ιωάννινα, η κηδεία του αρχιφύλακα Δημήτρη Κώτση, παρουσία του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τρεις ώρες αργότερα, στο Κομμένο της ‘Aρτας, έγινε η κηδεία και του αρχιφύλακα Κωνσταντίνου Βλαχοπάνου…

Πηγή: inewsgr.com