15 τρόποι για να κρατήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σας (και να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα)

Μερικές φορές για να εξοικονομήσω χρόνο, πετάω τα αβοκάντο μου έξω από το μανάβικο.Μία έρευνα έδειξε ότι, οι άνθρωποι αγοράζουν περίπου 60 κιλά προϊόντων για το φαγητό της εβδομάδας, ποσότητα που πολύ πιθανόν να ξεπερνάει τη χρονική διάρκεια των επτά ημερών, απλά και μόνο για να σιγουρευτούν ότι υπάρχει αρκετό φαγητό. 

Όταν έρθει το Σάββατο, προτού πάτε στο μανάβικο, πρέπει πρώτα να καθαρίσετε το ψυγείο από όσα έχουν χαλάσει, από όσα έχουν σαπίσει και από όσα έχουμε παραμελήσει για χάρη της πίτσας και των υπολοίπων κατεψυγμένων τροφίμων.
Ευτυχώς, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα προϊόντα σας φρέσκα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι ντομάτες, οι πιπεριές, και τα αγγούρια δεν είναι οπαδοί του ψυγείου. Θα λιώσουν πραγματικά πιο γρήγορα αν δεν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η υγρασία είναι ο εχθρός σας. Προσθέστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στα δοχεία αποθήκευσης, π.χ. των μούρων, για να κρατήσει μακριά την υγρασία.

Οι περισσότεροι σεφ, θα σας πουν ότι για να εξοικονομήσετε χρόνο, θα πρέπει να πλένετε τα προϊόντα σας πριν από την αποθήκευσή τους, ώστε να μπορείτε να πάρετε ακριβώς όσο χρειάζεστε όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψετε. Θεωρητικά, αυτό είναι τέλειο. Ωστόσο, με το να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά από πριν, τα κάνουμε να σαπίσουν πιο γρήγορα.

Αν αγαπάτε τα μικρά καρότα και τα κοτσάνια σέλινου, αποθηκεύστε τα σε γυάλινα βαζάκια με νερό για να τα διατηρήσετε.

Τυλίξτε το κοτσάνι της μπανάνας με μία πλαστική μεμβράνη για να τη διατηρήσετε φρέσκια και για να επιβραδύνετε την ωρίμανσή της.

Αυτά τα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου δεν είναι για δείγμα. Αποθηκεύοντας λαχανικά στα ράφια, τα εκθέτουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι τα πετάμε νωρίτερα στα σκουπίδια.

Μερικά φρούτα δεν τα πάνε καλά με κάποια άλλα. Επειδή οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα βερίκοκα, και τα μάνγκο εκπέμπουν αιθυλένιο όπως ωριμάζουν, αυτά δεν μπορούν να αποθηκευτούν με άλλα φρούτα τα οποία είναι ευαίσθητα σε αυτό. Κρατήστε τα μήλα, τα καρπούζια και λαχανικά όπως οι μελιτζάνες, τα καρότα, και το μπρόκολο μακριά από αυτά του άλλου στρατοπέδου.

Αν αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια μαζί με τις πατάτες, τότε στις πατάτες επιταχύνεται η βλάστηση.

Η ηλιοφάνεια είναι υπερτιμημένη. Εάν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ένα βαθύ, σκοτεινό συρτάρι, πάρτε μερικές χάρτινες σακούλες, κάντε μερικές μικρές τρύπες σε αυτές, και αποθηκεύστε τα στα ντουλάπια.

Έχετε πρόβλημα με το να διατηρήσετε τις πατάτες παραπάνω από μερικές μέρες; Βάλτε μερικά μήλα ανάμεσα σε αυτές για να τις βοηθήσουν να παραμείνουν φρέσκιες.

Βάζετε τα μπουκέτα στο νερό, κάντε το ίδιο και με τα σπαράγγια για να είστε σίγουροι ότι θα κρατήσουν περισσότερο.

Το σφιχτά υφασμένο καλάθι με τα φρούτα σας είναι χαριτωμένο. Δεν είναι, όμως, καλό για τα προϊόντα σας. Επιλέξτε καλάθια και κιβώτια που επιτρέπουν τη ροή του αέρα για να τα κρατήσετε φρέσκα.

Το σέλινο συνήθως είναι τυλιγμένο σε πλαστικό, αλλά αν θέλετε να διατηρήσετε αυτό το λίγο άρωμα που έχει, βγάλτε το πλαστικό και τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Η ντομάτα σαπίζει νωρίτερα στο σημείο που ήταν το κοτσάνι, οπότε καλύτερα να μην το αφαιρέσετε και να τα αποθηκεύσετε μαζί.

Αν φάτε μόνο το μισό αβοκάντο, φάτε τη μεριά χωρίς το κουκούτσι και βάλτε το άλλο μισό σε μία σακούλα αποθήκευσης πριν το ψυγείο.

Πηγή: www.diaforetiko.gr & http://newsone.gr/paraxena/1119379-15-tropi-gia-na-kratisete-freska-ta-frouta-kai-ta-lachanika-sas-kai-na-exikonomisete-polla-chrimata#sthash.3a33WniK.dpuf