15 χρόνια δράσης έκλεισε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»-Σε Σώμα συστάθηκε το νέο Δ.Σ.

Το νεοσυσταθέν Δ.Σ. και η Ε.Ε.

Ήταν 21 Μαρτίου 2004 όταν ιδρύθηκε στη Γερμανία η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης με την επωνυμία «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ»! Mε πρωτοβουλία του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης «ΜΕΤΕΩΡΑ» προσκλήθηκαν οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι στην Ιδρυτική Συνέλευση οι εκπρόσωποι των οποίων είδαν με υπερηφάνεια τους κόπους τους να καρποφορούν.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Στόχος ήταν η  Ομοσπονδία να καταστεί ένα χρήσιμο κι αποτελεσματικό όργανο συντονισμού των ενεργειών όλων των Θεσσαλών στην Ευρώπη. Στην Ιδρυτική Διακήρυξη αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Έχοντας συνειδητοποιήσει από πολλού ότι η ενότητα είναι ισχυρή δύναμη ιδιαίτερα στη διασπορά, και κουβαλώντας μαζί μας πάντα την άσβεστη φλόγα της πατρίδας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, εμείς οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας με γνώμονα το συμφέρον των Θεσσαλών στη Γερμανία και στην Ευρώπη και τη διατήρηση στενών δεσμών μεταξύ τους και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία, μετά από εποικοδομητική συζήτηση στη Γενική Συνέλευση για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας ιδρύουμε σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου 2004, στη Νυρεμβέργη ομόφωνα την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ».

Οι πρωτεργάτες

Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση έλαβαν μέρος άνθρωποι με καταγωγή από τη Θεσσαλία που αντιπροσώπευσαν τους Συλλόγους τους. Ειδικότερα, συμμετείχαν οι ακόλουθοι 17 Θεσσαλοί: Αναστασίου Φωτεινή (Μηλιά), Αργύρη Ιωάννα (Τρίκαλα), Αρμούτης Δημήτριος (Πηγή Τρικάλων), Γκαλίτσιος Γεώργιος (Σαραντάπορον Ελασσόνας Λαρίσης), Γκαντούνας Γεωργιος (Δρυμός Ελασσόνας Λαρίσης), Γκίκας Διαμαντής (Καλαμπάκα Τρικάλων), Θάνος Στέργιος (Κορυδαλλός Τρικάλων), Λασπά Βασιλική (Αγναντερό Καρδίτσας), Μητσιάνης Σωτήριος (Διαλεχτό Τρικάλων), Ντόκου Χριστίνα (Ευαγγελισμός Ελασσόνας Λαρίσης), Δρ. Παπαχρήστος Ευθύμιος (Οξύνεια Χασίων Τρικάλων), Πολύζος Νικόλαος (Διαλεχτό Τρικάλων), Πολύζος Σωτήριος (Πηγή Τρικάλων), Ράπτη Μαρία (Καλαμπάκα Τρικάλων), Ράπτης Φώτιος (Ελασσόνα Λαρίσης), Στεργίου Νικόλαος (Καλαμπάκα Τρικάλων), Φουρκιώτης Βασίλειος (Ευαγγελισμός Ελασσόνας Λαρίσης).

Από το 13ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Ντύσσελντορφ

Δράσεις

Όλα αυτά τα χρόνια η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» δραστηριοποιείται ενεργά με διάφορες εκδηλώσεις κι αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Θεσσαλίας στην Ευρώπη. Από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της είναι το Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που πραγματοποιείται ανελλιπώς εδώ και 13 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Δέκα Σύλλογοι-Μέλη

Την Ομοσπονδία απαρτίζουν συνολικά δέκα Σύλλογοι-μέλη οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

  1. Θεσσαλικός Σύλλογος Ντύσελντορφ «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ»
  2. Θεσσαλικός Σύλλογος Κολωνίας
  3. Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο
  4. Θεσσαλικός Σύλλογος Μπίλεφελντ
  5. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Σβάινφουρτ και Περιχώρων
  6. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Βισμπάντεν, Μάιντς και Περιχώρων «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»
  7. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μονάχου
  8. Θεσσαλικός Σύλλογος Βερολίνου
  9. Θεσσαλικός Σύλλογος Ελβετίας
  10. Τρικαλινός Σύλλογος Νυρεμβέργης

Νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε.

Πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» ανέδειξε το ένατο κατά σειρά Διοικητικό Συμβούλιο από την ίδρυσή της το 2004. Στις 22.04.2019 στη Φρανκφούρτη εξελέγησαν τα νέα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας, των οποίων η σύνθεση έχει ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο:

Γκίκας Διαμαντής (Πρόεδρος, Νυρεμβέργη),

Γιάνναρου Πολυάνθη (Α’ Γραμματέας, Μπήλεφελντ),

Μυλωνάς Κωνσταντίνος (Α’ Αντιπρόεδρος, Ντύσελντορφ),

Καντζούρα Βασιλική (Ταμίας, Νυρεμβέργη),

Φιλίππου Κώστας (Β’ Αντιπρόεδρος, Βισμπάντεν),

Δήμου Αποστόλης (Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων, Σβάινφουρτ),

Ρουσιαμάνη Αθανασία (Υπεύθυνη Νεολαίας, Ντύσελντορφ),

Πλαβού Βίκυ (Β’ Γραμματέας, Μπήλεφελντ),

Δημητρίου Μαρία (Μέλος, Κολωνία),

και αναπληρωματικά μέλη

Βράντζας Γεώργιος (Αναπληρωματικό μέλος, Ντύσελντορφ) και

Κερασοβίτης Ευθύμιος (Αναπληρωματικό μέλος, Νυρεμβέργη).

Εξελεγκτική Επιτροπή:

Πολύζος Σωτήριος (Πρόεδρος, Βισμπάντεν),

Βασιλείου Αντώνης (Γραμματέας, Βισμπάντεν)

Λασπά Βασιλική (Μέλος, Σβάινφουρτ) και

Δημητρίου Αναστασία (Αναπληρωματικό μέλος, Κολωνία)

Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους των Θεσσαλικών Συλλόγων για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, επανεκλέγοντάς τον ως Πρόεδρο για ένατη συνεχή φορά, καλωσόρισε στο Δ.Σ. τα νέα μέλη του, καθώς και του Συμβουλίου Νεολαίας και τόνισε ότι και το νέο Δ.Σ. θα συνεχίσει να εργάζεται και να προσφέρει έχοντας ως φιλοσοφία, πρωτίστως να υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα ως δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Θεσσαλών της Ευρώπης. Επίσης τόνισε τη σημαντικότητα της συνέχειας, συνέπειας και συνεργασίας όλων των μελών των Συλλόγων, ανεξαρτήτου θέσης, της Ομοσπονδίας.

Τα μέλη που παρευρέθηκαν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν με χαρά την προσφορά τους και θα βοηθήσουν με αγάπη συμβουλεύοντας αλλά και έμπρακτα τους νεότερους στο Συμβούλιο Νεολαίας ώστε να μάθουν από τους παλιούς και να αναπτύξουν το έργο της Ομοσπονδίας.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ