12-2-1945, Συμφωνία της Βάρκιζας

Γράφει ο εκπαιδευτικός Σταύρος Φαλαγκάρας

«Η εγκαθιδρυθείσα εις ολόκληρον την χώραν τρομοκρατία της άκρας Δεξιάς επεκτείνεται καθημερινώς, έχει δε προσλάβει ήδη έκτασιν και βιαιότητα καθιστώσαν αφόρητον την ζωήν των μη βασιλοφρόνων πολιτών, και αποκλείουσαν οιανδήποτε σκέψιν διεξαγωγής ελευθέρου δημοψηφίσματος ή εκλογών». Και ακόμη: «Αι τρομοκρατικαί οργανώσεις της άκρας Δεξιάς, εκ των οποίων αι κυριώτεραι είχον οπλισθή εν μέρει υπό των Γερμανών και παντειοτρόπως συνειργάσθησαν μετ’ αυτών, όχι μόνον δεν αφωπλίσθησαν, όχι μόνον δεν διώκονται, αλλά αναφανδόν συμπράττουν με τα όργανα της τάξεως προς τελείαν κάθε δημοκρατικής πνοής κατάπνιξιν».

Τα παραπάνω δεν είναι ισχυρισμοί των ΕΑΜιτών –ΕΛΑΣιτών, κομουνιστών ή άλλων αριστερών και συμπαθούντων της εποχής εκείνης,  αλλά  δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων του τότε Κέντρου Θεμ. Σοφούλη, Ν. Πλαστήρα, Γ. Καφαντάρη, Εμμ. Τσουδερού και Αλ. Μυλωνά( 5 Ιουνίου 1945).

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας  και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, η κυβερνητική εξουσία, ως κυβέρνηση σε αγγλική αποικία, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, ανέχεται και υποκινεί, πρωτοφανούς εντάσεως και εκτάσεως τρομοκρατία εναντίον, όχι μόνο   των αριστερών, κομουνιστών αγωνιστών της Αντίστασης στα Γερμανικά καθάρματα, αλλά και εναντίον των αντιδεξιών δημοκρατικών πολιτών, φιλικά προσκείμενων στην  Αριστερά, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τους όρους της συμφωνίας. Οι ακροδεξιές οργανώσεις, η Χωροφυλακή, η Εθνοφυλακή, οι Χίτες και Ταγματασφαλίτες , συνεργάτες των κατακτητών, κρατικός  και παρακρατικός μηχανισμός, «εν ονόματα του κομουνιστικού κινδύνου», προβαίνουν σε κάθε είδους πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Μέχρι και κεφάλια κομουνιστών περιφέρουν για παραδειγματισμό και είσπραξη χρημάτων επικήρυξης!!! Και είναι τέτοιας ΄έντασης και έκτασης ο διωγμός των αριστερών, η  λεγόμενη «Λευκή τρομοκρατία», ώστε μέσα σ’ ένα χρόνο από τη συμφωνία(12/2/1946), δημοσιεύεται και κατατίθεται στον ΟΗΕ ο απολογισμός:

Φόνοι: 1289, Τραυματισμοί: 667, Συλλήψεις: 34931, Βασανισμοί: 31632, Λεηλασίες-καταστροφές: 18767,

Καταστροφές γραφείων: 677, Απόπειρες φόνων: 509, Βιασμοί γυναικών: 165.

Κι αν ακόμη αμφισβητήσει κανείς τους αριθμούς, αυτό δεν μειώνει την ευθύνη της κρατικής εξουσίας για την παραβίαση της συμφωνίας και τα εγκλήματα της δεξιάς  «εθνικοφροσύνης». Ούτε μπορεί να παραβλέψει την ευθύνη αυτής της τρομοκρατίας  ως κύρια αιτία του τραγικού εμφυλίου πολέμου(1947-49)

Ο στρατηγός Δ. Ζαφειρόπουλος, αδιάλλακτος δεξιός, στο έργο του «Ο αντισυμμοριακός Αγών, 1945-49», προφανώς έντιμος και ειλικρινής καταγράφει αναλυτικά  την περιοχή και τον τρόπο δράσης των  παρακρατικών οργανώσεων: «Αι παρακρατικαί αύται ογανώσεις  ήσαν πρόσκαιροι στρατιωτικαί μοναδες ασύντακτοι χωρίς πειθαρχίαν…ο απολογισμός του έργου των  κατά πλειονότητα είναι αυθαιρεσίαι εις βάρος της τάξεως….ησχολούντο με την τρομοκρατίαν των χωρικών και τον εκβιασμόν οιουδήποτε πλουσίου…Τα τμήματα Χωροφυλακής ετήρουν στάση ανοχής ή συνεργάζοντο και δια της ανοχής των  υπήρξαν υπαίτιοι φόνων αθώων πολιτών και ληστειών… ». Επίσης  ο στρατηγός  στην ίδια έκθεση, συμμερίζεται την άποψη των «συμμοριτών»,  ως προς τα αίτια του εμφυλίου πολέμου που επακολούθησε: «συνέβαλον είς την ανάπτυξιν του συμμοριτισμού..με την σαδιστικήν των συμπεριφοράν  είναι οι κύριοι στρατολόγοι του σημερινού Δημοκρατικού Στρατού».

Δεν γνωρίζω, αν διαβάζουν τους συγγραφείς της «δικής τους» πλευράς οι  εντεταλμένοι αναθεωρητές της νεοελληνικής ιστορίας, αρνητές γεγονότων ακόμη και της εθνικής Αντίστασης,  ναρκισσευόμενοι ψευτοϊστορικοί  της «κόκκινης βίας», που δεν διστάζουν να  αποδίδουν χωρίς τεκμήρια όλες τις ευθύνες  στην Αριστερά. Το σίγουρο όμως είναι πως ασεβούν απέναντι στην ιστορική μνήμη, επιδεικνύουν την άγνοιά τους και φυσικά αποφορτίζουν το αντιαριστερό τους μένος.

Είναι αλήθεια  πως από τη μεριά της Αριστεράς, ο Άρης Βελουχιώτης, αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, παρόλο που υπόγραψε τη συμφωνία της Βάρκιζας με βαριά καρδιά, την  παραβίασε σηκώνοντας σημαία καινούργιου αγώνα. Το γεγονός αυτό, κι αν ακόμα αποτελούσε απειλή, δεν δικαιολογεί την  ασύδοτη εγκληματική δράση των κρατικών και παρακρατικών δυνάμεων. Άλλωστε, τον Άρη το ίδιο του το κόμμα τον  αποκήρυξε και (αλίμονο) συνέβαλε κι αυτό στην  εξόντωσή του!!

Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός

Πηγές:

Τάσου Βουρνά, Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας1821-1974

Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974.

Νίκου Ψυρούκη Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1940-1967,

Βασίλη Ραφαηλίδη, Ιστορία(κωμικοτραγική) του Ελληνικού κράτους 1830-1974