101 ετών ο γηραιότερος δημοσιογράφος της Ελλάδας με καταγωγή από την Καλαμπάκα

Ο Καλαμπακιώτης δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου είναι ο γηραιότερος δημοσιογράφος της Ελλάδας. Είναι ένας άνθρωπος που τίμησε τη δημοσιογραφία κι ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο δημιουργώντας μία ιστορική παρακαταθήκη για τους νεότερους.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο ίδιος ακμαιότατος και με υψηλό ηθικό, παρά τα 101 του χρόνια, ανέφερε πριν λίγο καιρό σε εκδήλωση βράβευσής του από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας κι Εύβοιας, ότι στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας χρησιμοποίησε την τέχνη του ρεπόρτερ για να καταγράψει την ιστορία.

«Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαι συγγραφέας. Πάντα έλεγα ότι είμαι δημοσιογράφος. Έγραψα βιβλία ιστορικά. Ο ρεπόρτερ κάθε μέρα βρίσκει κάθε μέρα ειδήσεις, τις αξιοποιεί και τις δημοσιεύει. Εγώ  έκανα ρεπορτάζ στα βάθη της ιστορίας. Βρήκα τα στοιχεία που απαιτούνταν και τα κατέγραψα, όχι ως συγγραφέας, ως δημοσιογράφος. Τα έγραψα με αντικειμενικότητα και τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, με δημοσιογραφικό ύφος. Για αυτό και παρά το γεγονός ότι τα βιβλία μου έχουν πάνω από 10.000 επεισόδια δεν βρέθηκε κανείς να με διαψεύσει στα γραφόμενά μου» ανέφερε ο κ. Αρσενίου.

[quote_box_center]

Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής

2015: βράβευση του Λάζαρου Αρσενίου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες του πολιτισμού, της επιστήμης, των ΜΜΕ και του αθλητισμού, επέδωσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής στον αιωνόβιο πλέον Καλαμπακιώτη Λάζαρο Αρσενίου, δημοσιογράφο, συγγραφέα, για την πολυετή προσφορά του στον τόπο.

[/quote_box_center]

Ο Λάζαρος Αρσενίου

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως εφ. ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον Εμφύλιο Πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού “Παρτιζάνος” του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στην Λάρισα. Εργάσθηκε στην προοδευτική τοπική εφημερίδα “Θεσσαλικά Νέα” με διευθυντή τον κατοπινό βουλευτή και υπουργό Τύπου φίλου του Τάκη Γεωργίου ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού “Συνεταιριστικά Νέα” της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού “Οικονομικός Ταχυδρόμος” Αθηνών. Στο περιοδικό Αθηνών “Γυναίκα” δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα. Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου “Ρώυτερ”. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ευβοίας. Τιμήθηκε με μετάλλια, και με άλλα βραβεία.

Ο κ. Αρσενίου παραλαμβάνει το βραβείο από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Δημήτρη Χορταριά

Βιβλία

Έγραψε τα βιβλία:

– “Τα τσελιγκάτα”, Αθήνα 1972 (πρώτο Πα)

– “Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική, κατάπτωση ελληνική και εθνική”, Αθήνα, Γρηγορόπουλος 1979

– “Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη”, Αθήνα, Τολίδης 1982

– “Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους, 1881-1993”, Τρίκαλα, Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. 1994

– “Η ανατομία του έπους 1940-41”, Δωδώνη 1998

– “Η Θεσσαλία στην αντίσταση”, 3η βελτιωμένη έκδοση, Λάρισα, Έλλα 1999

-Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία 1393-1881, Ιστορική κι Εθνολογική Προσέγγιση, Επικαιρότητα 2010 κ.α.

Να σημειώσουμε ότι πέραν του συγγραφικού του έργου έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών.

Στιγμιότυπο από τη βράβευσή του από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ευβοίας

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ