10 πράγματα να κάνεις στην Ελάτη, το Περτούλι και τα γύρω χωριά

Φύση, έλατα, λιβάδια, προσεγμένα χωριά, ξενοδοχεία και πετρόχτιστοι ξενώνες, ποτάμια, πέτρινα γεφύρια με καταρράκτες, ταβέρνες με νόστιμο φαγητό είναι μερικά από όσα θα βρείτε στην Ελάτη, το Περτούλι και τα γύρω χωριά στην οροσειρά του Κόζιακα του νομού Τρικάλων. Μία περιοχή που μπορείτε να την επισκεφθείτε χειμώνα – καλοκαίρι είτε για λίγες είτε για περισσότερες ημέρες. Το οδικό δίκτυο που τα συνδέει βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και παραμένει ανοιχτό ακόμα και το χειμώνα που πέφτει αρκετό χιόνι. Ετσι, τα αξιοθέατα και τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αρκετά σε όλη την περιοχή, οι δραστηριότητες στο βουνό θα σας αναζωογονήσουν και τα καταλύματα που υπάρχουν θα σας ξεκουράσουν. Το πλήθος των επιλογών για διαμονή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι, σπιτικό φαγητό σε ταβέρνες αλλά και σε προσεγμένα εστιατόρια, το χιονοδρομικό κέντρο και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να σας εγγυηθούν ότι θα περάσετε ονειρεμένες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές περιοχές του νομού Τρικάλων.

Ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελάτη, το Περτούλι και τα γύρω χωριά.
Πετρόχτιστα ξενοδοχεία και ζεστοί ξενώνες συμπληρώνουν το σκηνικό του ορεινού όγκου προσφέροντας ζεστούς και άνετους χώρους για μία ευχάριστη διαμονή. Τα περισσότερα δωμάτια στα ξενοδοχεία που υπάρχουν σε Ελάτη και Περτούλι διαθέτουν τζάκι και απέραντη θέα. Οι τιμές που θα βρείτε ξεκινούν από 35 ευρώ έως και 70 περίπου ευρώ τη βραδιά. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Ελάτη, αλλά θα βρείτε και άλλα ξενοδοχεία σε χωριά κυρίως όπως το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι. Λιγοστά ξενοδοχεία θα βρείτε σε χωριά όπως τα Στουρναραίικα, το Βροντερό, τη Χρυσομηλιά και την Πύρρα. Αναλυτικά δείτε τη διαθεσιμότητα και τις τιμές στα ξενοδοχεία στην Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραιδοχώρι. Κατεβάστε επίσης εδώ τον pocket-size χάρτη για την Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι.

1. Το γεφύρι της Πύλης. Βρίσκεται στην είσοδο των βουνών και γεφυρώνει τα βουνά Κόζιακας και Ίταμος. Μία στάση που πραγματοποιεί η πλειοψηφία όσων έχουν σκοπό να ανηφορήσουν και όχι μόνο. Το έκτισε ο Αγιος Βησσαρίων το 1514, έχει μήκος 65 μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Στο χώρο του γεφυριού υπάρχει και café-bar με τραπέζια μέσα στο μαγαζί αλλά και έξω για όταν έχει καλύτερο καιρό με θέα το ποτάμι και το γεφύρι. Δοκιμάστε να ανεβείτε όλο το γεφύρι και ατενίστε τη θέα. Επίσης από το γεφύρι αν περάσετε στην απέναντι όχθη ξεκινά και το μονοπάτι που σας οδηγεί στην Πόρτα Παναγιά (1.283). Εύκολο μονοπάτι, ιδανικό για απογευματινή χαλαρή βόλτα.
2. Λιβάδια Περτουλίου – Τα αλπικά μέρη της περιοχής με καταπράσινα λιβάδια την άνοιξη και κατάσπρα λιβάδια το χειμώνα από το χιόνι στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Στα λιβάδια Περτουλίου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου με πίστες για μικρούς και μεγάλους, σαλέ για ζεστά ροφήματα και επιχειρήσεις για ενοικίαση εξοπλισμού. Το χιονοδρομικό είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο κέντρο στην Ελλάδα αφού μπορείτε να παρκάρετε ακριβώς στη βάση του χιονοδρομικού. Στα λιβάδια Περτουλίου επίσης μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία, snowmobile και mountain bike.

3 Το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς. Γενικά η περιοχή έχει αρκετά πέτρινα γεφύρια αλλά το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι χαρακτηριστικό. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ο καταρράκτης που βρίσκεται ακριβώς από πίσω από το γεφύρι. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για όσους επισκέπτονται τα γύρω χωριά και όχι μόνο. Αποτελεί επίσης μία καλή λύση για πικ-νικ αφού θα βρείτε και ένα ξύλινο τραπέζι αλλά και για φωτογραφήσεις γάμων, το τοπίο είναι ειδυλιακό. Κοντά στην Παλαιοκαρυά βρίσκεται το Ροπωτό Τρικάλων που τα τελευταία χρόνια το έδαφος υποχωρεί και πολλά σπίτια γέρνουν και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Χαρακτηριστική κλίση έχει πάρει η εκκλησία του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι και το πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου στο Νεραϊδοχώρι που βρίσκεται αν κατηφορίσετε από το Νεραϊδοχώρι προς το ποτάμι. Σημαντικό επίσης είναι οτι από το γεφύρι του Χατζηπέτρου περνά η Βλαχόστρατα, το μονοπάτι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο για την μεταφορά των εμπορευμάτων. Ενα όμορφο μέρος της διαδρομής διασώζεται από το γεφύρι μέχρι τη βρύση Φτελιά. Την περπατήσαμε και σας την παρουσιάσαμε στο άρθρο Περπατώντας στην Βλαχόστρατα.


4. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νεραϊδοχώρι και Πύρρα. Η τοποθεσία του το κάνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής αφού αν ακολουθήσετε το μονοπάτι δίπλα από την εκκλησία θα σας φέρει στη θέση Τσιούκα, μετά από 1-2 λεπτά περπάτημα. Εκεί θα βρείτε βράχους που μπορείτε να καθήσετε πάνω τους και να δείτε την Πύρρα αφού βρίσκεστε ακριβώς από πάνω από το χωριό. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1795, έχει ανακαινιστεί όπως και ο περιβάλλον χώρος της και στο εσωτερικό της θα βρείτε και το Κρυφό σχολειό που λειτουργούσε επί Τουρκοκρατίας. Αν έχετε και όρεξη για οδήγηση υπάρχει και η εκκλησία του Αγιου Νικολάου μετά από μερικά χιλιόμετρα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από ένα μεγάλο βράχο.
5 Αν βρίσκεστε στην Ελάτη ή το Περτούλι και θέλετε να κάνετε μία μεγαλη βόλτα πιο μακριά σας προτείνουμε ενα ξεχωριστό μνημείο της περιοχής που έχουν όλοι δει και είναι και η εκκλησία με τους 13 τρούλους. Ειναι η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά. Τα Δολιανά είναι είναι χωριό που βρισκεται στα βαθη της Πίνδου, κοντά σε Κρανιά και Πολυθέα και για να βρεθείτε προς το μοναστήρι ακολουθείτε το δρόμο από Ελάτη προς Περτούλι-Νεραϊδοχώρι-Δέση και συνεχίζετε περνώντας κοντά από χωριά όπως ο Αγιος Νικόλαος, η Τζούρτζια (όπου μετά τη γέφυρα πολλοί επισκέπτες κάνουν το μπάνιο τους το καλοκαίρι στα νερά του Ασπροποτάμου) και ο δρόμος που σε οδηγεί στο μοναστήρι κινείται δίπλα από τα νερά του Ασπροποτάμου πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Θέλεις πιο extreme διαδρομή? Τότε στη θέση 3 ποτάμια στρίψε αριστερά προς Χαλίκι και Ανθούσα και από εκεί ο δρόμος σε οδηγεί στον αυχένα του Μπάρου που είναι ίσως ο ψηλότερος δρόμος στην Ελλάδα αφού το υψόμετρο της διαδρομής φτάνει τα 1900 μέτρα. Ο δρόμος αυτός ενώνει το νομό Τρικάλων με το νομό Ιωαννίνων με πρόσβαση σε μερικά από τα πιο όμορφα γραφικά χωριά των Ιωαννίνων όπως οι Καλαρρύτες και το Ματσούκι. Μία απαιτητική διαδρομή που αν αποφασίσετε να την κάνετε θα πρέπει να έχετε αρκετη υπομονή αφού ο δρόμος μπορεί να έχει πέτρες από τις κατολισθήσεις αλλα και χιόνι αν πάτε χειμώνα-άνοιξη. Μία απαιτητική διαδρομή που χαρίζει πανέμορφη θέα στις γύρω κορυφές, ομίχλη και αρκετό αέρα αφού το υψόμετρο είναι υψηλό και οι καιρικές συνθήκες είναι πιο έντονες!

6. Γαρδίκι και γύρω χωριά. Περιτριγυρισμένο από τα γύρω βουνά και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων βρίσκεται το Γαρδίκι, το χωριό που το καλοκαίρι συγκεντρώνει τους περισσότερους κατο΄ίκους που γεμίζουν το χωριό. Ωστόσο το χειμώνα το χωριό μένει άδειο. και φαίνεται μόνο όταν πλησιάσετε κοντά στο χωριό αφού βρίσκεται κρυμμένο Το όνομά του το οφείλει στην βλάχικη ονομασία »Γκαρδίστι», η οποία αποτελεί παραφθορά της λατινογενούς λέξης γκάρντου» που σημαίνει »οχυρό».  Θρησκευτικά μνημεία αποτελούν ηπροσφάτως αναστηλωμένη εκκλησία της Κοίμησεως της Θεοτόκου (1700), η εκκλησία του του Προφήτη Ηλία (1913), ο Άγιος Αθανάσιος (1893) και το μοναστήρι Ανταποδόσεως της Θεοτόκου (1830).
7. Πεζοπορία. Στην περιοχή υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια προς πολλές κορυφές. Μία από αυτές ειναι προς το Καταφύγιο του Κόζιακα. Μία ομορφη διαδρομή προς το καταφύγιο που βρίκεται σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει εως και 35 άτομα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η κορυφή του Κόζιακα στα 1.901μέτρα. Η εκκίνηση προς το καταφύγιο μπορεί να γίνει είτε από απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είτε από την Ελάτη. Πιο όμορφη είναι αυτή από το χωριό της Ελάτης. Επίσης άλλες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι η διαδρομή προς τις κορυφές Αυγό, Λουπάτα, Μαυροπούλι, Νεράιδα, Προφήτης Ηλίας, Χατζή κ.α.
8. Καφέ και φαγητό. Η πλειοψηφία των καφετεριών βρίσκονται στην Ελάτη, όντας το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ελάτη όπου μπορείτε να πιείτε ζεστά ή κρύα ροφήματα (καφέ, σοκολάτα, τσάι, ελληνικό στη χόβολη) σε όμορφες καφετέριες με ζεστούς χώρους που βρίσκονται στην Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι. Επίσης σε αυτά τα χωριά μπορείτε να γευθείτε και νόστιμο κρέας στις ταβέρνες των χωριών. Πέρα από τις ταβέρνες εντός των χωριών αυτών, θα βρείτε και 1-2 πάνω στο δρόμο. Γίδα βραστή, κατσικάκι, κότσι, αρνάκι στη γάστρα είναι μερικά που μπορείτε να δοκιμάσετε.
9 Αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο της Πύλης. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πεδία της Ελλάδας με διαδρομές ακόμα και με αρνητική κλίση. Η πρόσβαση στο αναρριχητικό πεδίο της Πύλης γίνεται αν παρκάρετε το όχημα σας στο χώρο μετά τη γέφυρα Κονδύλη που βρίσκεται μερικά μέτρα μετά το πέτρινο γεφύρι της Πύλης. Εναλλακτικά αν θέλετε κάτι πιο απλό υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου που βρίσκεται στην Ελάτη. Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας για τα αναρριχητικά πεδία στον Κόζιακα.
10.  Καταρράκτες. Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες της νότιας Πίνδου είναι στη Δέση. Ο μικρός έχει ύψος 30 μέτρα και βρίσκεται στη θέση “Γκούρα Μπατιμάρι”,  ενώ ο μεγάλος έχει ύψος 100 μέτρα. Και οι δύο βρίσκονται στις δυτικές παρυφές του όρους “Χαλικόβουνο”. Στον μικρό καταρράκτη υπάρχει και το σπήλαιο της Λέγκως, ένα σπήλαιο 70 μέτρων. (Ενα ακόμη αξιοσημείωτο σπήλαιο είναι το σπήλαιο του Μπέη που βρίσκεται κοντά στην Ελάτη)
Διαβάστε και τα άρθρα μας με πληροφορίες, αξιοθέατα και ξενοδοχεία για τα χωριά: ΕλάτηΠερτούλιΝεραϊδοχώρι.

πηγή :http://enjoythessaly.com/el/blog/830-10-pragmata-kaneis-sti-elati-pertouli?fbclid=IwAR3i_QdAJo1Fmuac0jHpvun8xazlgx38VPOI4F4Bspx2n78-p-ULC2wuc0s