1 στους 1.000 Τρικαλινούς πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Δεκάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τη νόσο στη Δυτική Θεσσαλία-Σύντομα θα λειτουργήσει γραφείο υποστήριξης κι ενημέρωσης στα Τρίκαλα

Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη νόσο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στη Δυτική Θεσσαλία. Στο πλαίσιο αυτό η είδηση της λειτουργίας γραφείου υποστήριξης και ενημέρωσης ασθενών, συγγενών, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου με έδρα τα Τρίκαλα από την Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Όσο κι αν γίνονται απίστευτα άλματα στην αντιμετώπιση της νόσου, σε επίπεδο θεραπειών, υπάρχουν μια σειρά από τομείς (αποκατάσταση, κοινωνικοί, ενημέρωση, ψυχική στήριξη, εργασία κ.α.) στους οποίους χρειάζονται παρεμβάσεις.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας Κώστα Μιχαλάκη (είναι γενικός γραμματέας της εταιρίας και μέλος του ΔΣ της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την σκλήρυνση κατά πλάκας) κατά προσέγγιση στο Νομό Τρικάλων ζουν περίπου 130 άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Το ποσοστό δηλαδή είναι κοντά στον εθνικό μ.ο. 1:1000

Γραφείο

Όπως μας ενημερώνει, το  γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης θα λειτουργήσει άμεσα και θα εξυπηρετεί και τους Καρδιτσιώτες πάσχοντες. «Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και ιδιαίτερα τον πρώην και νυν αντιδήμαρχο υγείας ετοιμάζεται ο χώρος στο ΚΑΠΗ της οδού Ομήρου, πολύ κοντά στο ΙΚΑ Τρικάλων, στο κέντρο της πόλης, σε προσβάσιμο χώρο» εξηγεί προσθέτοντας ότι οι ώρες και ημέρες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στόχος

Ποιος είναι ο στόχος της λειτουργίας του γραφείου; «Ο στόχος είναι η ενημέρωση ασθενών για τις σωστές προσβάσεις σε θεραπείες και θεραπευτές, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων, αλλά να ακολουθούν τα επιστημονικά αναγνωρισμένα πρωτόκολλα, να μαθαίνουν τα δικαιώματα τους, να στηρίζονται σε διάφορους τομείς (κοινωνικό, ψυχολογικό κτλ), αυτοί και οι δικοί τους άνθρωποι. Είναι σημαντικό να μην νιώθει κανείς μόνος στη μάχη που δίνεται ενάντια στη νόσο» επισημαίνει ο κ. Μιχαλάκης.

«Επίσης, το γραφείο επιδιώκει να έρθει σε επαφή με νευρολόγους, αλλά και άλλους επιστήμονες (διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγους κτλ) με διττό σκοπό: Πρώτον για την καλύτερη ενημέρωση και παροχή υγείας στους ΑμΣΚΠ. Δεύτερον για την οργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, προκειμένου να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των επιστημόνων για τις τελευταίες εξελίξεις» εξηγεί.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)  ή αλλιώς Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20-50 ετών, ενώ προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες σε αναλογία περίπου 2:1. Η ΣΚΠ έχει χαρακτηριστεί ως αυτοάνοση πάθηση άγνωστης αιτιολογίας που έχει πολλές μεταβολές. Είναι μια νόσος «προσωπική» σαν το δακτυλικό αποτύπωμα όπου ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και δεν υπάρχουν δυο ίδιες περιπτώσεις πασχόντων. Παλιότερα το όνομα και μόνο προκαλούσε φόβο, καθώς πολλοί την ταύτιζαν με την αναπηρία, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι, και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αναπηρία η νόσος, και υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή τους. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, όπως η ψυχολογική υποστήριξη, η φυσιοθεραπεία, οι διατροφικές συνήθειες, η εύρεση εργασίας και άλλους.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ