1.200 έταξαν στους απογραφείς αλλά δεν θα πάρουν ούτε τα μισά

Τσίμπησαν στα παραπλανητικά Αυγουστιάτικα δημοσιεύματα των κεντρικών ΜΜΕ πολλοί νέοι και με την προοπτική των υψηλών αμοιβών κατέθεσαν αίτηση για τους απογραφείς πληθυσμού και τώρα πλέον πέφτουν από τα σύννεφα, τόσο από τον όγκο δουλειάς, όσο κι από τα χρήματα που θα λάβουν Μπορεί τα ρεπορτάζ κεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τα δελτία Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά την έναρξη της υποβολής αιτήσεων των υποψήφιων απογραφέων να μιλούσαν για υψηλές αμοιβές των επιτυχόντων που θα καλούνταν να διενεργήσουν την απογραφή του πληθυσμού.

Καλούσαν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις, υποσχόμενοι αμοιβές 1.200 ευρώ για την εργασία τους, για σχεδόν 1,5 έως 2 μήνες που θα διαρκούσε η απογραφή.

Αν και αρχικά το ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα μικρό, από τους υποψήφιους απογραφείς, καθώς οι αιτήσεις που υποβαλλόταν ήταν ελάχιστες, κι αυτό είχε φανεί μιας και κατά τόπους Υπηρεσίες, καλούσαν τους τομεάρχες να προτείνουν πρόσωπα που ενδιαφερόταν για εργασία, κάτι που γινόταν καθώς οι τομεάρχες πρότειναν άτομα, στις Υπηρεσίες, λίγο αργότερα με το «ντόρο» που έγινε από ορισμένα ΜΜΕ που αναφερόταν μονάχα στις υψηλές αποδοχές των 1.200 ευρώ και σε κανένα άλλο στοιχείο κρατήσεις κτλ., οι αιτήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ και ανήλθαν σε εκατομμύρια σ’ όλη την χώρα, σε χιλιάδες στη Θεσσαλία αλλά και στο νομό μας.

Όσοι φυσικά είχαν την διάθεση και την ευκαιρία να διαβάσουν τα ΦΕΚ που δημοσιευόταν στο site της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και στα αξιόπιστα ΜΜΕ, αντιλαμβανόταν ότι οι υψηλές αποδοχές, ήταν το δόλωμα στο αγκίστρι για να τσιμπήσουν οι χιλιάδες υποψήφιοι που δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να διαβάσουν και να ενημερωθούν, αντιθέτως έσπευσαν να καταθέσουν την αίτηση, θεωρώντας ότι τα 1.200 ευρώ είναι παρά πολλά για μια απλή διαδικασία, όπως θεωρούσαν την απογραφή.

Δυστυχώς ούτε απλή είναι η διαδικασία της διενέργειας της απογραφής, όπως φυσικά ούτε τα 1.200 ευρώ αντιστοιχούν στην εν λόγω διαδικασία.

Μετά τα σχόλια που μας μετέφεραν απογραφείς και τα παράπονα περί αποδοχών, αλλά και με τα σχόλια κατοίκων χωριών που καταφέρονται για τις δήθεν υψηλές αποδοχές των απογραφέων, οφείλουμε να παρουσιάσουμε τα εξής στοιχεία.

Το ποσό των 1.200 ευρώ δεν πρόκειται να λάβει κανείς απογραφέας ακόμη κι αν διενεργήσει απογραφή στην Αθήνα, καθώς το ποσό είναι μικτό, οπότε θα υπάρχουν και οι ανάλογες μεγάλες κρατήσεις.

Συγκεκριμένα ένας απογραφέας αποζημιώνεται με 2,35 ευρώ για κάθε άτομο, με 2,25 για κάθε οικία και 0,35 ευρώ για άτομο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ειδικά σε μικρά χωριά, όπως αυτά του Δήμου Φαρκαδόνας, γενικά των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, τα 1.200 ευρώ είναι όνειρο θερινής νυκτός που είδαν κάποιοι απογραφείς το βράδυ του Αυγούστου που κατέθεσαν την αίτηση.

Και αυτό δεν θα μπορούσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή να αποζημιώσει τον απογραφέα στο Αχλαδοχώρι των 60 κατοίκων και 50 οικιών με 1.200 ευρώ και να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο με έναν απογραφέα που θα κληθεί να κάνει απογραφή στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με 120 οικίες και 400 περίπου άτομα διαμένοντες. Δεν θα μπορούσε να αποζημιώνει τον τομεάρχη με 320 ευρώ μεικτά, καθαρά 280 περίπου, για κάθε μήνα επί πεντάμηνογυρω στα 1500 ευρώ και να έρθει να δώσει στον απογραφέα 1.200 ευρώ για ενάμιση μήνα εργασίας.

Στα χωριά της Φαρκαδόνας, των Τρικάλων και ευρύτερα της Ελληνικής επαρχίας, τα περισσότερα σπίτια δεν κατοικούνται. Οι κάτοικοι διαμένουν σε μεγάλες πόλεις, ή βρίσκονται στο εξωτερικό κάτι που συμβαίνει στην Οιχαλία.

Ο απογραφέας στην περίπτωση της Οιχαλίας θα πρέπει να ενημερωθεί για όλα αυτά τα άτομα, από κάποιον συγγενή, φορέα του χωριού ή φίλο. Σαφώς κι αυτό θα δυσκολέψει την διαδικασία.

Τι σημαίνει αυτό ότι ο απογραφέας στην περίπτωση των άδειων σπιτιών θα λάβει μόνο 2,35 ευρώ συντάσσοντας τα ειδικά απογραφικά, αλλά ρωτώντας συγγενείς, φίλους, προέδρους και γείτονες για τα χαρακτηριστικά του σπιτιού, που στην ουσία οι πρώτοι δεν θα γνωρίζουν.

Βέβαια οι απογραφείς πλέον έχουν και το άγχος του κορονοϊού, όπως φυσικά και οι πολίτες, οι οποίοι σε πολλές περιοχές της χώρας δηλώνουν αρνητές της απογραφής.

Το οικονομικό ζήτημα κυρίως αλλά και οι δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι απογραφείς, αναγκάζει πολλούς σε πολλές περιοχές της χώρας, φυσικά και Θεσσαλικά, να παραιτούνται, προκαλώντας άγχος και προβληματισμό στους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που πασχίζουν να ολοκληρώσουν την απογραφή.

πηγή :https://krinitrikalon.gr/nea/1-200-etaxan-stoys-apografeis-alla-den-tha-paroyn-oyte-ta-misa/?fbclid=IwAR2qIBRa8s3e88teEQGeq4OSTUCD0X-wXBMowQrus56jrNp2qE72PcXCEKk