Ύψος – Βάρος – Περίμετρος κεφαλιού!Τρεις απλές αλλά καθοριστικές μετρήσεις…

Little Baby Girl

Little Baby Girl

Κάθε μήνα από την ημέρα που θα φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας ο γιατρός σε κάθε του εξέταση θα μετράει ανελλιπώς το βάρος, το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού του. Τρεις απλές αλλά καθοριστικές μετρήσεις για την εκτίμηση της φυσιολογικής ανάπτυξης ενός νεογνού.

Τι είναι τα διαγράμματα;
Οι επίσημοι εθνικοί πίνακες ανάπτυξης βρίσκονται τυπωμένοι σε κάθε παιδικό βιβλιάριο υγείας. Ο γιατρός, σημειώνει τις μετρήσεις στα ανάλογα διαγράμματα, με βάση το φύλο και την ηλικία του παιδιού, και στο τέλος βγάζει σε ποιά ποσοστιαία θέση ανήκει το μικρό σας. Συνήθως, τα αναπτυξιακά αυτά διαγράμματα, καλύπτουν τις ηλικίες από 0 – 36 μηνών. Βέβαια, η παρακολούθηση του διαγράμματος της ανάπτυξης ενός παιδιού θα πρέπει να καλύπτει όλη την παιδιατρική του ηλικία.
Οι γονείς πολλές φορές ανησυχούν χωρίς λόγο για αυτά τα ποσοστά. Να θυμάστε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης Όλες οι παρακάνω τιμές αντιστοιχούν στο μέσο όρο και δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά. Είναι απλά ένας γενικός οδηγός που βοηθάει τόσο εσάς όσο και το γιατρό σας να αξιολογήσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας. Αυτό που έχει σημασία είναι η καμπύλη ανάπτυξης του παιδιού σας να είναι ανοδική.

Οι 3 Βασικές Μετρήσεις
Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι μετρήσεις, τι δείχνουν στον παιδίατρο, πως γίνονται και ποιες είναι οι «φυσιολογικές» τιμές;

1. Περίμετρος Κεφαλιού
Η περίμετρος του κεφαλιού δείχνει στον παιδίατρο ότι ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται σωστά. Η μέτρηση γίνεται με μία μεζούρα, γύρω από τη μεγαλύτερη περίμετρο του κεφαλιού, ακριβώς πάνω από τα φρύδια και τα αυτιά του μωρού και το πίσω μέρος του κεφαλιού εκεί όπου εμφανώς κλίνει προς τα επάνω από το λαιμό.
Οι τιμές της περιμέτρου του κεφαλιού, πάντα κατά προσέγγιση και αφορώντας στο μέσο όρο των παιδιών, είναι:
Κατά τη γέννηση: 35 εκατοστά
3 μηνών: 40 εκατοστά
6 μηνών: 42.5 εκατοστά
12 μηνών: 45 εκατοστά

Extra Tip: Τα βρεφικά κεφαλάκια είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους, γι αυτό μην ανησυχείτε αν το κεφαλάκι του μωρού σας, σας φαίνεται υπερβολικά μεγάλο.
2. Ύψος
Το ύψος του μωρού δείχνει στον παιδίατρο ότι τα κόκαλα μεγαλώνουν φυσιολογικά. Η μέτρηση γίνεται και πάλι με μία μεζούρα ή ένα ειδικό μέτρο αφού ο γιατρός ξαπλώσει οριζόντια το μωρό και το μετρήσει από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι και τις πατουσίτσες του.
Οι τιμές του ύψους ενός βρέφους, πάντα κατά προσέγγιση και αφορώντας στο μέσο όρο των παιδιών, είναι:
Κατά τη γέννηση: 50 εκατοστά
3 μηνών: 60 εκατοστά
6 μηνών: 65 εκατοστά
12 μηνών: 72.5 εκατοστά
3. Βάρος
Το ύψος του μωρού δείχνει στον παιδίατρο ότι το μωρό σας τρώει αρκετά και παίρνει το επιθυμητό βάρος καθώς επίσης και ότι δεν έχει υπερβολικά κιλά σε σχέση με το ύψος του. Η μέτρηση γίνεται με ειδική βρεφική ζυγαριά ακριβείας πάνω στην οποία τοποθετείται το μωράκι σας εντελώς γυμνό.
Οι τιμές του βάρους ενός βρέφους, πάντα κατά προσέγγιση και αφορώντας στο μέσο όρο των παιδιών, είναι:
Κατά τη γέννηση: 3.400 κιλά
3 μηνών: 5.500 κιλά
6 μηνών: 7.300 κιλά
12 μηνών: 10 κιλά

Extra Tip: Επειδή ακόμα και μερικοί πόντοι ή λίγα γραμμάρια μπορεί να κάνουν τη διαφορά και γι’ αυτό και έχουν σημασία, οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και με ιδιαίτερη ακρίβεια. Οι περισσότεροι βέβαια παιδίατροι έχουν μεγάλη εμπειρία οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ακόμα και αν το μωρό σας είναι αρκετά νευρικό.
Αν το μωράκι σας είναι πρόωρο
Σε περίπτωση που το μωράκι σας γεννήθηκε πρόωρα η ημερολογιακή του ηλικία συνήθως δεν συμβαδίζει με τα στοιχεία και τις τιμές στους πίνακες. Αν για παράδειγμα το μωρό σας ήρθε στον κόσμο 4 εβδομάδες νωρίτερα, θα πρέπει να συγκρίνεται τις μετρήσεις του με τις ανάλογες ενός μωρού που είναι 4 εβδομάδες μικρότερο από το δικό σας. μερικοί γιατροί μάλιστα, χρησιμοποιούν ειδικά διαγράμματα που αποτυπώνουν τις τιμές της φυσιολογικής ανάπτυξης των πρόωρων μωρών.

Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της Χαράς Τζιουβάρα,  Παιδιάτρου – Νεογνολόγου (haratziouvaras@yahoo.com)-happymom.gr

πηγή : babyradio.gr