Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί

Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Τότε οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα. Η διάθεση με όσους κουβαλούν την ίδια νοσταλγία με σένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει, για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς να αναριγήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά.


Σε μια δύσκολη συγκυρία που ο καθένας μας ψάχνει απεγνωσμένα για διεξόδους, ανταμώσαμε, ταξιδεύοντας σε μονομάτια νου, καρδιάς και ψυχής, ανόθευτα και παραδοσιακά. Ενώσαμε όλοι μαζί τις φωνές μας σαν μια βροντή ενάντια στη μιζέρια του σήμερα. Και όλα αυτά σε πείσμα αυτών που προσπαθούν να μας «διώξουν» από τα μονοπάτια της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Όμως εμείς δεν θα κάνουμε πίσω όσο ο τόπος μας έχει χτίσει τη φωλιά του μέσα στην ψυχή μας, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Το γλέντι με συντροφιά την αυθεντική Ηπειρώτικη ορχήστρα κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα «τσακίσματα» του κλαρίνου του μοναδικού Κώστα Βέρδη, τα «γυρίσματα» του βιολιού, η μελωδία του τραγουδιού, πηγαία μεγάλωναν το μεράκι και το κέφι ανάμεσα σε ήχους και ρυθμούς παραδοσιακούς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα άλλη, μοναδική, σε ένα χώρο που απείχε μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων.

Πάρα πολλοί Ηπειρώτες και Τρικαλινοί, ενωμένοι με πολύ κέφι και ζωντάνια, έσυραν το χορό στα βήματα της γνώριμης και αγαπημένης μουσικής τους Ηπειρώτικης παράδοσης. Είναι οι ανεκτίμητες αξίες της ζωής που μόνο στους αυθεντικούς συναντάει κανείς και που με όλη τους την ψυχή αγωνιούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους. Είναι η λάμψη και το μεγαλείο της Ηπειρώτικης ευεργεσίας και προσφοράς που την κουβαλάνε χρέος βαρύ ανά τους αιώνες για να τη συνεχίσουν και τη συνεχίζουν με τέτοιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις συλλογικής δημιουργίας.

Θαυμάσαμε και καμαρώσαμε τα παιδιά των χορευτικών μας τμημάτων, τα οποία ανέδειξαν σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας μας και σκόρπισαν με αυτό τον τρόπο μια ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους. Πολλά Συγχαρητήρια βέβαια ανήκουν στον καθηγητή φυσικής αγωγής και παιδαγωγό χορού κ. Δημήτρη Δημουλά, ο οποίος καταφέρνει πάντα τα παιδιά του, οι μαθητές του, να επιδεικνύουν άριστες χορευτικές ικανότητες. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σκρέκας Κων/νος, οι βουλευτές κ.κ. Βλαχογιάννης Ηλίας και Ταμήλος Μιχάλης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Λιούτας Αθανάσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων κ. Γραβάνης Αθανάσιος, ο αναπλ. Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κ. Χύτας Κων/νος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κολίτσας Απόστολος, ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής Τρικάλων κ. Ρεμπάπης Ιωάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Αγγελάκης Ευάγγελος, η πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών κα Τσιρογιάννη Έλλη, ο Υποστράτηγος ε.α. – καθηγητής ΣΜΥ κ. Κουβάτης Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Τρικάλων κ. Σούλιος Ιωάννης, η πρόεδρος Ε.Ε. Ερυθρού Σταυρού κα Θεμελή – Κουβάτη Αγγελική, ο πρόεδρος του Χ.Ο. Απόλλων κ. Παπαγεωργίου Αθανάσιος, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων & Δημοτική Σύμβουλος κα Δήμα Ντίνα, ο πρόεδρος της Χρυσομηλιάς κ. Μαργέλος, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ματσουκιωτών, ο πρόεδρος της Αγριελιάς κ. Πέτσος κ.α.

Η ζωντάνια και ο παλμός που επικράτησαν γέμισαν ασφυκτικά την πίστα και τα μαγικά ακούσματα της ορχήστρας συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό της ηπειρώτικης βραδιάς.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τους χορηγούς που στήριξαν το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων.

 

 

Η πρόεδρος

Νίκη Χύτα