Όλων τα βλέμματα στραμμένα στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών

>Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος

>Κλειστές την Κυριακή οι εκκλησίες των Τρικάλων για τη χειροτονία- Δωρεάν μετάβαση έχουν κανονίσει οι ενορίες για όσους επιθυμούν να μεταβούν  στην Αθήνα

>Αποφάσεις αναμένονται και για τη μονιμότητα της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων

Την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου θα γίνει η χειροτονία νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών. Από την πλευρά των Ενοριών υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να μεταβούν δωρεάν στην Αθήνα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου όσοι Τρικαλινοί το επιθυμούν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στις 11 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν  τρεις Ναοί της πόλεως των Τρικάλων, ο Μητροπολιτικός του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Ζωοδόχου Πηγής. Η ενθρόνιση θα γίνει λίγες μέρες μετά τη χειροτονία στα Τρίκαλα και μάλιστα παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως προβλέπει το εκκλησιαστικό τυπικό.

Μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ο παραιτηθέντας Μητροπολίτης Τρίκκης κ.κ.  Αλέξιος θα διατηρήσει τον τίτλο του πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών και Σταγών και θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Επίσης,  θα παραμείνει σε χώρο της Ιεράς Μητρόπολης ως «πατέρας» του νέου Μητροπολίτη.

Εκλογή

Σύμφωνα με το τυπικό θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής Ασωμάτων Πετράκη (στο Κολωνάκι) από τον νεότερο τη τάξει Μητροπολίτη της Ιεράς Συνόδου κι αμέσως μετά θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (συμμετέχουν 80 Μητροπολίτες)  και θα προσφωνήσει τα Μέλη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η διαδικασία εκλογής θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Όπως προβλέπεται  τα μέλη της ΙΣΙ εκλέγουν με μυστική ψηφοφορίας 3 υποψηφίους προκειμένου να καταρτισθεί το τριπρόσωπο (ο κατάλογος των υποψηφίων). Ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία από την οποία θα εκλεγεί θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών ο πρώτος μεταξύ των 3 (απαιτείται σχετικής πλειοψηφία). Εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που είναι περισσότερα χρόνια Κληρικός. Ακολούθως, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης θα δώσει το «μικρό μήνυμα» ενώπιον του Μακαριωτάτου και των Μητροπολιτών με το οποίο θα αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος, Αρχιερείς, ο Αρχιγραμματέας, ο νέος Μητροπολίτης, κλήρος και λαός θα μεταβούν στο Καθολικό της Μονής για το «Μεγάλο Μήνυμα» που έχει τελετουργικό χαρακτήρα. Η χειροτονία  του ψηφισμένου θα ανακοινωθεί από τον Μακαριώτατο μετά τις εκλογές.

Μητρόπολη Σταγών και Μετρώρων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Σύνοδου θα συζητηθεί κι ένα ακόμη θέμα που αφορά την περιοχή και είναι το θέμα της μονιμότητας της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων με έδρα την Καλαμπάκα.