Ωμοφαγική Διατροφή: Η διατροφή που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος κι αποκτά υποστηρικτές

Η ωμοφαγική διατροφή κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κι αποκτά υποστηρικτές. Μία από εκείνους που έχουν επιλέξει τη χορτοφαγική διατροφή ως τρόπο ζωής είναι η συγγραφέας του βιβλίου με συνταγές μαγειρικής «Ωμοφαγική Διατροφή», Φλώρα Παπαδοπούλου. Η ίδια μας φέρνει σε επαφή με αυτού του είδους τη διατροφή. Στο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ θα βρει κάποιος γευστικές αλμυρές και γλυκές συνταγές για υγεία και μακροζωία, φτιαγμένες από απλά, αλλά νόστιμα υλικά.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Η κ. Παπαδοπούλου είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ωμοφαγικής διατροφής

«Ωμοφαγική διατροφή είναι να τρώμε την τροφή μας χωρίς χημική ή θερμική επεξεργασία δηλαδή να είναι από βιολογικές καλλιέργειες και άψητα. Έτσι, η τροφή παραμένει στη φυσική της κατάσταση έχοντας δηλαδή το DNAτης το οποίο έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ‘’συνεργαστεί’’ με την τροφή μας για την σωστή θρέψη» μας απαντά.
– κ. Παπαδοπούλου Ποια είναι τα ωμά φαγητά; Είναι καλύτερα;
– Είναι ότι μπορεί να φαγωθεί άψητο με κάποιους τρόπους π.χ ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά σε φύτρα, λαχανικά, φρούτα, λάδια ψυχρής έκθλιψης κ.α Το πλεονέκτημα τους είναι τα ένζυμα που έχουν, η βιοενέργεια και το γεγονός ότι πολλά θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται με τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν στο φαγητό μας. Επίσης, είναι συμβατά με τον οργανισμό μας όντας στην φυσική τους κατάσταση.

– Η ωμοφαγική διατροφή είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα;
– Είναι πάρα πολύς ο ευαισθητοποιημένος κόσμος με την διατροφή του στην Ελλάδα και ναι δοκιμάζουν και μελετούν την ωμοφαγία. Αποκλειστικά ωμοφάγοι δεν είναι πάρα πολλοί όσο π.χ οι χορτοφάγοι αλλά ο αριθμός αυξάνεται όσο αυξάνεται η γνώση.

– Γιατί να επιλέξει κάποιος την ωμοφαγία; Ποια τα οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής;
– Για καλύτερη υγεία, ευεξία, διαύγεια πνεύματος είναι μόνο μερικοί από τους λόγους.

– Πως ξεκινήσατε να καταναλώνετε ωμά φαγητά;
– Όταν έφυγε ένα άτομο από το κοντινό συγγενικό μου περιβάλλον από σοβαρή ασθένεια, προβληματίστηκα πολύ, και, αν και ήμουν χορτοφάγος, άρχισα να ψάχνω για μια διατροφή που θα μπορούσε να θεραπεύει παίρνοντας σα δεδομένα τα γνωστά σε όλους λόγια του Ιπποκράτη ‘’το φάρμακο σου η τροφή σου’’, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να τα είπε έτσι στην τύχη. Διάβασα πολλά βιβλία, μελέτες κλπ κι έκανα και πολλές δοκιμές, ώσπου κατέληξα στην ωμοφαγία. Πιστεύω ότι μια διατροφή είναι καλή για εμάς όταν μας παρέχει τρία πράγματα, θρέψη, υγεία και χαρά, δηλαδή όταν είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς και χαρούμενοι, μόνον τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιλέξει σωστά.

– Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο;
– Λόγω του ότι είχα φτιάξει πάρα πολλές συνταγές και μελετούσα σε βάθος το θέμα της ωμοφαγίας είχε γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο να με παίρνουν φίλοι γνωστοί και φίλοι
των φίλων για συνταγές και πληροφορίες. Έτσι αποφάσισα να καταγράψω ό,τι είχα μάθει και ό,τι είχα δημιουργήσει σε ένα βιβλίο.

– Είναι εύκολο να τρέφεται κάποιος μόνο με ωμά φαγητά;
– Είναι πολύ εύκολο από τη στιγμή που γνωρίζεις το τι πρέπει να κάνει και πως.

– Είναι δύσκολη η παρασκευή τους; Τι υλικά χρησιμοποιούνται;
– Η παρασκευή τους είναι εύκολη, αλλά θέλει οργάνωση. Τα υλικά είναι τα κοινά που μπορεί να βρει κάποιος στα βιολογικά καταστήματα και τις λαϊκές αγορές.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ