«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», με τα μάτια της νέας γενιάς

Οι μαθητές, οι νέοι αυτής της πόλης έχουν άποψη! Μπορεί να μην έζησαν στο Πολυτεχνείο, αλλά διαπιστώνουν καθημερινά ότι στην εποχή της κρίσης και των Μνημονίων, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους ίδιους, αλλά και για τις μεγαλύτερες γενιές. Αυτό υπογράμμισαν και σήμερα το βράδυ, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, μαθητές από τα Λύκεια της πόλης, που κλήθηκαν να μιλήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, σε έναν διαφορετικό «εορτασμό» της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι μαθητές, αν και διστακτικοί στην αρχή, υπογράμμισαν ότι «η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε ξεπουλά», όπως και ότι «τα συνθήματα εκείνης της εποχής, αποκτούν σύγχρονο νόημα». Χρειάστηκε βέβαια η παρότρυνση, τόσο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Μπάρδα, όσο και από το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να πάρουν θάρρος και να ανέβουν στο βήμα

Στην μικρή εισήγηση του ο κ. Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι η σημερινή ειδική συνεδρίαση προέκυψε επειδή άπαντες κουράστηκαν να λένε τα ίδια κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη, και σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να έρθει κάτι «φρέσκο» στο δημοτικό συμβούλιο. «Είμαστε αυτοί οι οποίοι εκλεγήκαμε να διαχειριστούμε το μέλλον της πόλης, αλλά προφανώς κανείς δεν είναι αλάνθαστος και προφανώς κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Θέλουμε λοιπόν να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις για το πώς εκλαμβάνετε τα μηνύματα εκείνων των εποχών», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους μαθητές να πάρουν το λόγο.

 

Καθήλωσαν οι μαθητές με τις τοποθετήσεις τους

 

Οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν εντυπωσίασαν τα μέλη του Σώματος και όχι μόνο. Και αυτό γιατί οι μαθητές δε δίστασαν να μιλήσουν για τη γενιά του Πολυτεχνείου, όπως τη βλέπουν οι ίδιοι. Μίλησαν λοιπόν για μια γενιά που επαναπαύθηκε, για μια γενιά που χαρακτηρίστηκε μετέπειτα από «νεοφιλελευθερικό καταναλωτισμό», για μια γενιά που «εκλιπάρησε για μια θέση στο δημόσιο», για μια γενιά που ουσιαστικά κατέληξε να θεωρεί την επέτειο του Πολυτεχνείου ως μια ακόμη αργία.

Πολλές ήταν και οι τοποθετήσεις των νέων, για την ανάγκη να υπάρξει σήμερα μια «νέου είδους εξέγερση, μια εξέγερση συνειδήσεων και τρόπου ζωής», με την επισήμανση μάλιστα ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί «φωτεινό παράδειγμα για κάθε δημοκρατικό αγώνα». «Πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο τι συνέβη, αλλά γιατί συνέβη αυτό, είπε στη συνέχεια ένας μαθητής από το 1ο Λύκειο, λέγοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι γκρίζος ουρανός, ενώ την επόμενη στιγμή ενώ ο ουρανός πάει να γίνει γαλάζιος, ξαναγίνεται γκρίζος. Απευθυνόμενος μάλιστα στο Δήμαρχο Τρικκαίων και στα μέλη του Σώματος, αναρωτήθηκε αν μπορούν να κάνουν κάτι, ώστε αυτή η μικρή μας πόλη, να γίνει ένα αστέρι σε αυτό τον ουρανό.

Την ανάγκη να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και όχι να θυμόμαστε τους αγώνες μια φορά το χρόνο, υπογράμμισε με τη σειρά του μαθητής του 2ου Λυκείου, ενώ μαθητής του μουσικού σχολείου μίλησε για τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», υπογραμμίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει ελευθερία, γιατί πάντα κάτι κρύβεται πίσω από καθετί.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ακούστηκαν φωνές μαθητών να προβληματίζονται για το ψωμί, που συνεπάγεται ανεργία και χαμηλοί μισθοί στην εποχή που διανύουμε, αλλά για την παιδεία, που συνεπάγεται ιδιαίτερα και φροντιστήρια που απαιτούνται για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, γιατί δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία!

Μετά τις σύντομες τοποθετήσεις τους, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά σίγουρα, εκείνοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις ήταν οι νέοι που έδωσαν το παρόν στη σημερινή συνεδρίαση.