Ψηφιακή αποτύπωση σε χάρτη GIS των κάδων απορριμμάτων στα Τρίκαλα

Σε ψηφιακή αποτύπωση σε χάρτη GIS του συνόλου των κάδων απορριμμάτων στα Τρίκαλα προχωρά ο Δήμος Τρικκαίων. Το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να μπει τέλος στη μετακίνηση των κάδων.Ένα από τα μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι άνθρωποι της καθαριότητας είναι η μετατόπιση των κάδων τους οποίους οι πολίτες “άγουν και φέρουν” για να μην βρίσκονται μπροστά στις πολυκατοικίες ή τα καταστήματά τους. Από τα περίεργα που αναφέρουν οι άνθρωποι της υπηρεσίας είναι ότι πολλές φορές οι κάδοι «κάνουν… φτερά» και δεν τους ξαναβρίσκουν, ή τους βρίσκουν πολλά τετράγωνα πιο κάτω. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω της ζέστης υπάρχει δυσοσμία. Το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα.

Ψηφιακή αποτύπωση

Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Δημήτρης Βασταρούχας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η ψηφιακή αποτύπωση σε χάρτη GIS του συνόλου των κάδων της πόλης. «Επομένως, θα γνωρίζουμε ποια είναι η θέση κάθε κάδου ξεχωριστά. Άρα, ακόμη και αν μετακινηθεί κάποιος κάδος, η υπηρεσία μας θα τον επαναφέρει στη θέση του. Αν κάποιος συμπολίτης μας, τεκμηριωμένα ζητήσει την αλλαγή της θέσης ενός κάδου, η υπηρεσία μας μπορεί να ακούσει το αίτημά του. Οποιαδήποτε αυθαιρεσία όμως, θα αντιμετωπίζεται με συνέπεια» εξηγεί.

Μέτρα χωρίς αποτέλεσμα

Η υπηρεσία καθαριότητας κατά καιρούς βγάζει σχετικές ανακοινώσεις προειδοποιώντας τους πολίτες ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα (κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ) κι εκπονεί σχέδια για τον περιορισμό του φαινομένου, όπως είναι οι σταθερές βάσεις και η χαρτογράφηση των κάδων (μέτρα τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα). Προς το παρόν πάντως κανένα μέτρο δεν υπήρξε αποτελεσματικό και ικανό να περιορίσει το φαινόμενο.