Χωρίς Μύλο των Ξωτικών φέτος;

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις της πόλης. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του έχει αποκτήσει υποστηρικτές, αλλά και πολλούς πολέμιους. Ωστόσο, μετά από 4 χρόνια για πρώτη φορά ακούμε ανοικτά από το Δήμο προβληματισμό ως προς το αν και πως θα πρέπει να συνεχίσει το όλο εγχείρημα.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Τρικκαίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε προς έγκριση ο απολογισμός,έδειξε αγανακτισμένος από το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι επωφελούνται οικονομικά από τη λειτουργία του Δήμου δεν συμβάλλουν οικονομικά αφήνοντας το Δήμο να επωμίζεται όλο το οικονομικό βάρος αλλά και το ρίσκο της επένδυσης του 1 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από χορηγίες συγκεντρώθηκε μόλις το ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαστεργίου, ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει το «μπαλάκι» στους επαγγελματίες των Τρικάλων λέγοντας ότι αν δεν συμμετάσχουν στο οικονομικό ρίσκο, ο «Μύλος των Ξωτικών» δεν θα γίνει φέτος. Ως εναλλακτική λύση η Δημοτική Αρχή εξετάζει τη λειτουργία ενός μικρού Μύλου που δεν θα έχει καμία σχέση με την υπερπαραγωγή των τελευταίων προηγούμενων χρόνων και θα στηθεί μόνο και μόνο για να δώσει χριστουγεννιάτικο χρώμα στην πόλη.

Εκείνο που προβληματίζει για την επόμενη χρονιά είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός των άλλων γειτονικών πόλεων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό για να στήσουν μεγάλες χριστουγεννιάτικες γιορτές. «Δεν μπορώ να ρισκάρω μια μεγάλη οικονομική ζημιά του Δήμου και να την μετακυλήσω στους δημότες και δεν μπορεί οικονομικά ελλείμματα του Δήμου να συμβάλλουν ως ένα κομμάτι στην οικονομική ζημιά που υφίσταται το e-trikala» ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Θα κληθούν για οικονομική στήριξη

Μέσα σε αυτό το κλίμα το επόμενο χρονικό διάστημα επαγγελματίες και ιδιώτες της πόλης θα κληθούν να απαντήσουν ανοικτά για το αν θέλουν το Μύλο και σε αυτή την περίπτωση να το δείξουν όχι με ευχολόγια αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη.

Αμφισβήτηση για τα νούμερα

Αίσθηση προκαλεί πάντως η αμφισβήτηση ακόμη κι αυτών των ποσοστών της επισκεψιμότητας  του Μύλου κι ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφέθηκε να εννοηθεί ότι το 1 εκ. επισκέπτες είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Όχι ότι δεν υπήρξαν επισκέπτες, οι οποίοι ήταν χιλιάδες, αλλά σε καμία περίπτωση ο αριθμός δεν ήταν εκείνος που ανακοινώθηκε. Χαρακτηριστικής είναι η δήλωση του κ. Παπαστεργίου ότι  τον  ίδιο τον μετρήσανε «50 φορές στην είσοδο του «Μύλου».

Λαχειοφόρος και εισιτήριο

Αμφισβήτηση όμως υπάρχει και για πρακτικές όπως είναι η λαχειοφόρος στην οποία χρεώθηκε παταγώδης αποτυχία. Αντί αυτού η Δημοτική Αρχή εάν συνεχιστεί ο Μύλος των Ξωτικών (οι προϋποθέσεις και τα σχέδια θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα) δεν αποκλείεται να μπει ένα συμβολικό εισιτήριο για τους ενήλικες.