Χρ.Τσίρος-Στ. Γκολίτος: «Η κρίση αποτελεί χρυσή ευκαιρία, για όσους εργάζονται με οργανωμένο τρόπο»

Συνέντευξη του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συλλόγου Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων & Καρδίτσας

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο σύλλογο. Μετράει λίγους μήνες «ζωής». Καλύπτει τη Δυτική Θεσσαλία κι αριθμεί 483 μέλη. Ο λόγος για το Σύλλογο Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων & Καρδίτσας. Το σωματείο που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 έχει σκοπό τη διαφύλαξη, προστασία και προαγωγή των κοινών συμφερόντων των μελών του και γενικότερα των νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο, τη βιομηχανία, την παροχή υπηρεσιών (ιατροί, ασφαλιστές, νομικοί κ.α) τη βιοτεχνία, τον τουρισμό,  τις μεταφορές και τα συναφή επαγγέλματα στην περιφέρειά του, από νομικής, κοινωνικής και ηθικής άποψης, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής.

«Ο Σύλλογος Νέων Επιχειρηματιών βασίζεται σε κάθε έναν από εμάς. Σκοπός του είναι να αποτελέσει το συλλογικό υποκείμενο έκφρασης των νέων επιχειρηματιών. Περιμένουμε την ενεργή, δημιουργική συμμέτοχη του καθένα από εσάς» αναφέρουν σε συνέντευξη στη «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Τσίρος κι ο αντιπρόεδρός του Στέφανος Γκολίτος.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


– Σύλλογος νέων επαγγελματιών Νομού Τρικάλων. Τι σας οδήγησε στη σύσταση του Συλλόγου;

– Όλοι εμείς που θέλουμε να δημιουργήσουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, την οικονομία και την οικογένειά μας, όλοι εμείς που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως η δημιουργικότητα θέλει επιμονή, υπομονή και ατελείωτη σκληρή εργασία, όλοι εμείς που έχουμε μάθει να ζούμε με το ρίσκο χωρίς αυτό να μας φοβίζει και να μας περιορίζει, γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.

Γνωρίζουμε ότι η συνεργασία μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες καθενός μας και να οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ακόμα πως η διάδοση της συλλογικής μας γνώσης και εμπειρίας θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να βαδίσουν το δρόμο την καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας . Οι δυσκολίες είναι πολλές. Οι αγκυλώσεις τεράστιες.

Ο κ. Τσίρος

Με αυτή την λογική συστάθηκε πριν λίγο καιρό ο σύλλογος Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων & Καρδίτσας. Το σωματείο έχει σαν σκοπό τη διαφύλαξη, προστασία και προαγωγή των κοινών συμφερόντων των μελών αυτού και γενικότερα των νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο, τη βιομηχανία, την παροχή υπηρεσιών (ιατροί, ασφαλιστές, νομικοί κ.α ) τη βιοτεχνία, τον τουρισμό,  τις μεταφορές και τα συναφή επαγγέλματα στην περιφέρειά του, από νομικής, κοινωνικής και ηθικής άποψης, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής.

Ο Σύλλογος Νέων Επιχειρηματιών λοιπόν βασίζεται σε κάθε έναν από εμάς.

Σκοπός του να αποτελέσει το συλλογικό υποκείμενο έκφρασης των νέων επιχειρηματιών. Περιμένουμε την ενεργή, δημιουργική συμμέτοχη του καθένα από εσάς.

Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις. Θέλουμε να σας ακούσουμε. Θέλουμε να μας ακούσετε. Για αυτό σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας η μην διστάσετε στο επόμενο open coffee να παραβρεθείτε για ένα καφεδάκι και πολλές ερωτήσεις.

– Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του συλλόγου;

Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται σε ιδρυτικά, τακτικά και επίτιμα, καθώς και στα μέλη – φίλους του σωματείου (affiliated members).

Α. Ιδρυτικά μέλη είναι όσα υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό.

Β. Τακτικά μέλη είναι:

α) Τα ιδρυτικά μέλη

β) Τα μέλη, που εγγράφονται μετά από απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται προς το Δ.Σ. Μέλη του σωματείου δύνανται να γίνουν τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα ασχολούνται με επιχειρηματικές δραστηριότητες και είναι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες ατομικής επιχείρησης, εταίροι προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε., Ε.Ε.) και νόμιμοι εκπρόσωποι κεφαλαιουχικών εταιριών ή συνεταιρισμών.

Επίσης μέλη του σωματείου δύνανται να εγγραφούν και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα, όπως π.χ. γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, τοπογράφοι κ.λ.π., Τα υποψήφια μέλη πρέπει να έχουν ηλικία όχι μεγαλύτερη των 43 ετών.

Γ. Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης:

α) Πρόσωπα που λόγω της ιδιότητάς ή της προσωπικότητάς τους μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στην επιδίωξη των σκοπών του σωματείου.

β) Τα τακτικά μέλη, τα οποία συμπληρώνουν το ως άνω όριο ηλικίας.

Ο κ. Γκολίτος

Δ. Τα μέλη-φίλοι του σωματείου (affiliated members) εγγράφονται μετά από έγκριση του Δ.Σ., ύστερα από αίτησή τους και μετά από πρόταση του εκάστοτε Προέδρου του Δ.Σ. Τα μέλη αυτά πρέπει να έχουν ηλικία όχι μεγαλύτερη των 43 ετών και να ασκούν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία να συνάδει –ή σε καμία περίπτωση να μην έρχεται σε αντίθεση- με τους σκοπούς του σωματείου. Τα δικαιώματα των «φίλων» του σωματείου εξαντλούνται στην εκούσια συμβολή τους για την επίτευξη των σκοπών του σωματείου (π.χ. με τη μορφή επιστημονικών συμβούλων, παράσταση στη Γ.Σ., χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου) και οι υποχρεώσεις τους στην απαγόρευση δραστηριότητας που αντιτίθεται στους ως άνω σκοπούς.

[quote_box_center]«Αρκετά εύκολα μπορείς να τα κανείς από μόνο σου δύσκολα. Καταρχήν πρέπει να πρώτα να κανείς ερεύνα αγοράς, επιχειρηματικό σχέδιο και φυσικά να δεις το προϊόν σου  και τον ανταγωνισμό. Δεν έχει καμιά λογική να ανοίξεις ακόμα ένα καφέ, τυροπιτάδικο, σουβλατζίδικο πρατήριο άρτου κλπ»[/quote_box_center]

– Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση να ανοίξεις μία επιχείρηση σε εποχές κρίσης;

– Αρκετά εύκολα μπορείς να τα κανείς από μόνο σου δύσκολα. Καταρχήν πρέπει να πρώτα να κανείς ερεύνα αγοράς, επιχειρηματικό σχέδιο και φυσικά να δεις το προϊόν σου  και τον ανταγωνισμό. Δεν έχει καμιά λογική να ανοίξεις ακόμα ένα καφέ, τυροπιτάδικο, σουβλατζίδικο πρατήριο άρτου κλπ.

– Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες;

– Ουδέν κακό αμιγές καλού λένε και η οικονομική κρίση που σαρώνει την Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση του ρητού αυτού. Όταν η οικονομία μιας χώρας αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι μια χρυσή ευκαιρία, για όσους εργάζονται με οργανωμένο τρόπο να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι στην Ελλάδα που έχουν επιδείξει υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, συνεχούς καινοτομίας και διεθνούς επέκτασης. Αυτοί οι κλάδοι προσφέρουν βέλτιστες πρακτικές προς μίμηση και είναι πιο πιθανόν να επιβιώσουν, κάτω βέβαια από συγκεκριμένες θεσμικές συνθήκες και στρατηγικές.

– Ποια είναι η δράση του Συλλόγου;

– Το 2013 – 2014 διοργανώσαμε συνεχώς open coffe για τα μέλη μας, όπως τον «καφέ του νέου επιχειρηματία» με σκοπό να αυξήσουμε τα μέλη μας και να γνωριστούμε, ενώ για το 2015 ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ευρωπαϊκές δράσεις με ανταλλαγές νέων επιχειρηματιών από την ευρωπαϊκή ένωση , την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας τον Νοέμβριο 2015 και αποστολή αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στο Μιλάνο τον Μάρτιο.

Ως νέοι επαγγελματίες τι ζητάτε από το Κράτος;

Οι προτάσεις του συλλόγου Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων Καρδίτσας προς το κράτος είναι οι εξής:

[quote_box_center]«Για το 2015 ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ευρωπαϊκές δράσεις με ανταλλαγές νέων επιχειρηματιών από την ευρωπαϊκή ένωση , την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας τον Νοέμβριο 2015 και αποστολή αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στο Μιλάνο τον Μάρτιο»[/quote_box_center]

– Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

Προς το παρόν δεν στεγαζόμαστε σε κάποιο χώρο, αλλά στα άμεσα σχέδια μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικάλων , ώστε να μας παραχωρήσει ένα χώρο ώστε να στεγαστεί ο σύλλογος μας, άλλα παρόλα αυτά προτιμούμε να διοργανώνουμε open coffe για τα μέλη μας, όπως τον «καφέ του νέου επιχειρηματία» τον οποίο διοργανώνουμε κάθε 1η πέμπτη του μήνα( άλλωστε και νέοι είμαστε και στον καφέ φυσικά κατεβαίνουν οι καλύτερες επιχειρηματικές & επενδυτικές ιδέες). κάθε 1η πέμπτη του μήνα λοιπόν βρισκόμαστε σε διαφορετικό καφέ κατά προτίμηση όμως σε κάποιο από τα μέλη μας. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί στα :

Πρόεδρος                   ΤΣΙΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                         6936740802

Αντιπρόεδρος            ΓΚΟΛΙΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ     6948537445


Στοιχεία για το Σύλλογο 

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 25-04-2013 και οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του 5μελους έγιναν 13 Ιουνίου 2013. Μέχρι στιγμής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα έχουμε και 483 μέλη (ιδρυτικά, τακτικά, επιτιμά & φίλοι). Το Δ.Σ απαρτίζεται από:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος ΤΣΙΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Α’ Αντιπρόεδρος ΓΚΟΛΙΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Β΄Αντιπρόεδρος ΜΑΚΡΥΝΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Γραμματέας ΠΛΕΣΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Ταμίας ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
1ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

2ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ  ΓΟΥΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ