Χρήστος Δημόπουλος: Ο σχολικός εκφοβισμός πρέπει να σταματά πριν ξεκινήσει. Μηδενική ανοχή!

Ο γνωστός συγγραφέας και παρουσιαστής της εκπομπής «Ουράνιο Τόξο» λέει στοπ στη βία και τονίζει ότι «τα παιδιά, προφανώς, είναι σοφότερα από εμάς!»

«Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τρεις αξίες: Αγάπη, Αξιοπρέπεια και Απλότητα!» αναφέρει σε συνέντευξη.

«Μαμά, μαμά, έλα ξεκινά ο κ. Χρήστος με το Ουράνιο Τόξο» θυμάμαι που μου έλεγαν τα παιδιά μου και στηνόμασταν όλοι μαζί μπροστά στην οθόνη για να δούμε τί καινούργιο είχε να μας διηγηθεί, ή ποια καινούργια κατασκευή θα κάναμε. Γιατί λίγο πριν ξεκινήσει παίρναμε «τα εργαλεία» μας (πινέλα, κόλλες, χαρτόνια, χρώματα κ.α.) και περιμέναμε… Ο Χρήστος Δημόπουλος είναι ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα της παιδικής ηλικίας. Χιλιάδες παιδιά μεγάλωσαν κάνοντας κατασκευές και παρακολουθώντας τα όσα ενδιαφέροντα είχε να τους πει μέσα από την εκπομπή Ουράνιο Τόξο που παρουσίαζε για πολλά χρόνια. Όταν λοιπόν μάθαμε ότι θα ερχόταν στα Τρίκαλα για την παρουσίαση των νέων του βιβλίων «Ο δράκος Ναπολέων» και  «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ χαρήκαμε κι όταν λέω χαρήκαμε, εννοώ οικογενειακώς. Η συνέντευξη κανονίστηκε και η κουβέντα μαζί του υπήρξε απολαυστική. Όπως απολαυστική ήταν και η εκδήλωση που διοργανώθηκε στον παιδότοπο ΡΟΔΕΑ από τον εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος. Μάγεψε τα δεκάδες παιδιά και τους γονείς που προσήλθαν για να περάσουν ένα δημιουργικό πρωϊνό με έναν άνθρωπο που ήταν σαν να τον γνωρίζουν από χρόνια. Έναν άνθρωπο απλό και προσιτό που δείχνει μεγάλη αγάπη στα παιδιά…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

—————————————————————————————————————————

-Ουράνιο τόξο… Αγαπημένη εκπομπή για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους που εμπιστεύονταν ανεπιφύλακτα στο… πνεύμα σας τα παιδιά τους για τη μία ώρα που διαρκούσε. Είναι από τις αγαπημένες σας δουλειές κ. Δημόπουλε;

-Έχω αλλάξει κάμποσες δουλειές από τότε που ξεκίνησα την επαγγελματική ζωή μου. Όλες τις ευχαριστήθηκα, όλες μου άφησαν κάτι, σε όλες ελπίζω να ήμουν συνεπής… Αλλά το Ουράνιο Τόξο είναι αναμφισβήτητα Η αγαπημένη μου δουλειά. Μην ξεχνάτε πως την έκανα για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια! Μ’ αυτή τη δουλειά έγινα γνωστός… Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορώ να κρύψω πως η τελευταία ενασχόλησή μου με το γράψιμο μ’ έχει κι αυτή μαγέψει!

-Το όνομά σας έχει συνδεθεί με την εκπομπή που ξεκίνησε, αν δεν κάνω λάθος το 1986, και συμπλήρωσε πάνω από 1.500 επεισόδια. Θα την ξαναδούμε στην τηλεόραση; Θέλετε να συνεχίσετε;

-Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω, ναι. Για μένα, η εκπομπή αυτή ήταν τρόπος ζωής. Τώρα, αν θα την ξαναδούμε, αυτό δεν εξαρτάται από εμένα…

-Τι είναι αυτό που έχει κάνει την εκπομπή να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί τόσο πολύ;

Νομίζω η τιμιότητά της. Δεν ήταν μια “φτιασιδωμένη” εκπομπή. Ήταν αληθινή, γινόταν με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι. Μέσα σ’ ένα ζοφερό τηλεοπτικό τοπίο, το Ουράνιο Τόξο ήταν πάντα μια όαση ηρεμίας. Όχι μόνο μικροί, αλλά και μεγάλοι έβλεπαν την εκπομπή κι ακόμα και σήμερα με σταματούν στο δρόμο και ρωτούν αν ποτέ θα ξεκινήσουν νέα επεισόδια…

-Από την εκπομπή στη συγγραφή… Πώς έγινε η μετάβαση;

Λίγο πολύ, από ανάγκη. Μόλις τελείωσε η εκπομπή, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, έπρεπε να βρω έναν άλλον τρόπο να επικοινωνώ με τα παιδιά. Το γράψιμο ήταν για μένα η πιο λογική μετάβαση… Έτσι, τα τελευταία δυο χρόνια έχω γράψει δέκα βιβλία για παιδιά.

-Τα βιβλία σας κατά κύριο λόγο αφορούν τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Τα σημερινά παιδιά ασχολούνται με τη χειροτεχνία;

Με την επικράτηση της τεχνολογίας, τα παιδιά απομακρύνονται από καθετί χειρωνακτικό. Από τα δέκα τους δάχτυλα χρησιμοποιούν μόνο τα τρία. Τους αντίχειρες, για να γράφουν μηνύματα στο κινητό και τον δεξί δείκτη, για να ανοίγουν την ταμπλέτα! Σημεία των καιρών… Βέβαια, αυτή είναι η καινούρια τους γλώσσα και πρέπει να τη μάθουν. Δεν μπορούμε να τους τη στερήσουμε. Αλλά πρέπει συνάμα να μην αφήσουμε τα παιδιά ν’ αποκοπούν τελείως από τα βασικά… Το να διπλώνουν ένα κομμάτι χαρτί, να παίρνουν το ψαλίδι στα χέρια τους, να κολλάνε, να πλάθουν, να τσαλακώνουν, είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

-Ίντερνετ, τηλεόραση, dvd. Γίνεται κατάχρηση από τα παιδιά; Εσείς τι πιστεύετε; Αφήνουν όλα αυτά χρόνο για δημιουργική απασχόληση;

Ναι, γίνεται κατάχρηση και σ’ αυτό βοηθούν και λίγο οι γονείς, που “παρκάρουν” τα παιδιά μπρος στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Είναι η εύκολη λύση κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Χρειάζεται μέτρο…

-Εκφοβισμός και βία… Ένα μεγάλο θέμα. Μάλιστα πρόσφατα στα Τρίκαλα είχαμε ένα περιστατικό bullying με συλλήψεις που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά το πανελλήνιο. «Ο δράκος Ναπολέων», λέει ΟΧΙ στον εκφοβισμό και στη βία;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι, δυστυχώς, υπαρκτό πρόβλημα. Ο Δράκος μου το αντιμετωπίζει με τον μοναδικό τρόπο. Μιλάει σε κάποιον μεγάλο. Αυτό, δηλαδή, που πρέπει να κάνουν αμέσως τα παιδιά, όταν πέσει στην αντίληψή τους οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Ο σχολικός εκφοβισμός πρέπει να σταματά πριν ξεκινήσει. Μηδενική ανοχή!

-Έχετε επαφή με πολλά παιδιά. Τι πιστεύετε; Έχουν αντιληφθεί ή αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα;

-Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε. Οι κεραίες τους είναι πολύ ευαίσθητες. Αλλά, συγχρόνως είναι και πολύ πιο σκληρά. Αντέχουν. Άρα πρέπει να συζητάμε μαζί τους, να τους λέμε την αλήθεια και μαζί να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα.

-Τι σας έχει εντυπωσιάσει από αυτή την αμεσότητα και την επαφή που έχετε μαζί τους;

-Δεν μ’ εντυπωσιάζει πια η αμεσότητα. Έτσι είναι όλα τα παιδιά. Έτσι λειτουργούν, έτσι συμπεριφέρονται. Είναι μέσα τη φύση τους και στην αγνότητά τους. Αλίμονο αν τα παιδιά συμπεριφέρονταν σαν κι εμάς, που συνεχώς αυτολογοκρινόμαστε και προσπαθούμε να είμαστε “πολιτικώς ορθοί”. Τα παιδιά, προφανώς, είναι σοφότερα από εμάς!

-Χριστούγεννα με τον Χρήστο: ένα βιβλίο με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και δραστηριότητες, ειδικά σχεδιασμένο για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πείτε μας δύο λόγια.

-Τώρα που έρχονται γιορτές, αντί να αγοράζουμε τα διάφορα διακοσμητικά που θα στολίσουν το σπίτι μας, είναι ευκαιρία να τα φτιάξουμε μόνοι μας από απλά υλικά που θα βρούμε στο σπίτι μας. Στο βιβλίο αυτό τα παιδιά θα βρουν ιδέες ακριβώς για τέτοιες χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

-Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων, θεωρείτε ότι τα Χριστούγεννα είναι μόνο για μικρούς ή και για μεγάλους;

-Ακόμα κι οι μεγάλοι έχουν ανάγκη τα Χριστούγεννα. Πιστεύω πως η δική μου γενιά έχει χρόνια να κάνει πραγματικά Χριστούγεννα!

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στου Τρικαλινούς μικρούς φίλους σας και τους γονείς τους;

-Να μπορέσουν να μεγαλώσουν με τρεις αξίες: Αγάπη, Αξιοπρέπεια και Απλότητα!

[quote_box_center]

Ο δράκος Ναπολέων λέει όχι στη βία

«Το πρωί είχε βρέξει καρεκλοπόδαρα, αλλά γρήγορα βγήκε ο ήλιος, μαζί μ’ ένα υπέροχο ουράνιο τόξο… Στο διάλειμμα, ενώ όλα τα δρακάκια βγήκαν στο προαύλιο για να παίξουν στις κούνιες, το σκάμμα, τις τσουλήθρες και τις στριφογυριστές χελώνες, ο Ναπολέων κάθισε σ’ ένα παγκάκι αμίλητος. Το βλέμμα του ήταν καρφωμένο στην Ιωσηφίνα που έπαιζε κυνηγητό με τις φίλες της, την Εριέτα και τη Λουίζα. Δεν πρόσεξε τον Αρθούρο που, τρέχοντας με φόρα, ήρθε από πίσω του, του έδωσε μια με την ουρά του και τον ξάπλωσε φαρδύ πλατύ στο βρεγμένο σκάμμα! Ο Ναπολέων σηκώθηκε αργά και τίναξε τις λάσπες από πάνω του. Ο κόσμος λες και σταμάτησε για μια στιγμή να γυρίζει… Είδε όλα τα δρακάκια να έχουν σταματήσει το παιχνίδι τους και να τον παρατηρούν. Τα περισσότερα γελούσαν. Πιο πολύ όμως γελούσε ο Αρθούρος. Μόνο η Ιωσηφίνα είχε ένα θλιμμένο βλέμμα στο προσωπάκι της…» αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία. Μιλάει για τον εκφοβισμό και τη βία και λέει ΟΧΙ. Επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς στα Τρίκαλα είχαμε τέτοια φαινόμενα το τελευταίο διάστημα.

[/quote_box_center]

[quote_box_center]

 

Χριστούγεννα με τον Χρήστο-Κατασκευές και δραστηριότητες

«Κλείνουν τα σχολειά, έρχονται οι γιορτές, ώρα για παιχνίδι! Να μια ευκαιρία να εξασκήσουμε το μυαλό και τα χέρια μας!» μας λέει ο κ. Δημόπουλος. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και δραστηριότητες, που θα σας κρατήσουν συντροφιά τις κρύες τούτες μέρες και θα σας χαρίσουν πολλές ώρες διασκέδασης. «Φτιάξτε στολίδια, χιονονιφάδες, δεντράκια κι αστεράκια! Λύστε το σταυρόλεξο, αποκαλύψτε την κρυμμένη εικόνα, χρωματίστε τον Αϊ-Βασίλη, βρείτε τις διαφορές! Καμιά άλλη εποχή δεν είναι καλύτερη για να μείνουμε σπίτι και, παρέα με την οικογένεια ή τους φίλους μας, να κάνουμε κατασκευές. Καλή διασκέδαση!» μας προτρέπει.

 

[/quote_box_center]

 

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Δημόπουλο

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μεταφραστής, γραφίστας, κειμενογράφος, επικοινωνιολόγος, συντάκτης, σεναριογράφος, εκφωνητής και τηλεπαρουσιαστής. Από το 1986 ως το 1989 κι από το 2001 ως το 2013 παρουσίαζε από την ΕΡΤ την εκπομπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, που τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Παιδικής Εκπομπής. Το πρώτο του βιβλίο με κατασκευές, Καλοκαίρι με τον Χρήστο, εκδόθηκε το 2004, ενώ το 2010 ακολούθησε η έκδοση τεσσάρων σειρών βιβλίων του με ήρωα τον Μπίλη Μπιζέλη.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ και τα παραμύθια του Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΕΛΙΣΣΩ και Ο ΔΡΑΚΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ.

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ