Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν συγκινημένοι τον μεγάλο Ουμπέρτο Έκο .

Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο συγγραφέα και φιλόσοφο σε ένα κάστρο του 15ου αιώνα στο Μιλάνο    

     Mέλη της κυβέρνησης Ρέντσι, άνθρωποι των γραμμάτων, καθηγητές και πρυτάνεις ιταλικών πανεπιστημίων, εκδότες, καλλιτέχνες και χιλιάδες άνθρωποι που αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από το έργο του Ουμπέρτο Έκο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο επιβλητικό Sforza Castle του 15ου αιώνα στο Μιλάνο, για το συγκινητικό τελευταίο αντίο.

Τεράστιες ήταν οι ουρές που σχηματίστηκαν από τους πολίτες της Ιταλίας που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη μη θρησκευτική τελετή της ταφής, ενώ ανάμεσα στους στους ανθρώπους που έδωσαν το «παρών» στην πολιτική κηδεία του κηδεία του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα ήταν και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι.

Ο ιταλός ηθοποιός Roberto Benigni και η σύζυγος του Nicoletta Braschi

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία.

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».

Στην σύντομη παρέμβασή του, δε, ο Ιταλός δημοσιογράφος και πολιτικός Φούριο Κολόμπο, διηγήθηκε ότι ο Ουμπέρτο Έκο είχε καταφέρει να κατακτήσει ακόμη και τους ανώτερους και συναδέλφους του, κατά την στρατιωτική του θητεία, πριν πολλές δεκαετίες: «ήδη από τότε, στο στρατόπεδο, τον αποκαλούσαν όλοι καθηγητή, σεβόμενοι την βαθιά γνώση και την θέλησή του για μελέτη», τόνισε ο Κολόμπο.

Η Ελιζαμπέτα Σγκάρμπι, τέλος, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La Nave di Teseo, στην ίδρυση του οποίου ο Έκο είχε συμβάλει προσωπικά, πέρυσι, θέλησε να θυμίσει ότι την απόφασή του αυτή, ο Ιταλός αυτός διανοούμενος, την ταύτιζε με «μια πράξη ελευθερίας, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να μπορέσει να τους δωρίσει ένα συγκεκριμένο μέλλον».

H μη θρησκευτική, λαϊκή τελετή έγινε σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος ο οποίος, όπως είπε ο Μάριο Αντεόζε, που είχε επιμεληθεί τα βιβλία του, «ήταν βαθιά λαϊκός, μη θρησκευτικός σ’ όλη του τη ζωή».

Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο πέθανε την περασμένη Παρασκευή. Ήταν 84 ετών και έδινε μάχη με τον καρκίνο.

πηγή : lifo.gr