Χάθηκε στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Τα αιτήματά τους για το «πάγωμα» του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’οίκον», αλλά και για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποπληρωμή του προγράμματος που έχει ολοκληρωθεί από το 2013 μετέφεραν σήμερα στον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μηχανοσιδηρουργών κι Αλουμινοκατασκευαστών του Νομού Τρικάλων.
Όπως τόνισαν, πλέον έχουν περιέλθει σε απόγνωση και σε αδιέξοδο και αδυνατούν να αποπληρώσουν τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

Από τη σημερινή συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη

«Πάγωσε» το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο θετικό προς κάθε κατεύθυνση. Θετικό τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων μόνωσης/θέρμανσης των κτιρίων, όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής. Εντούτοις, και παρά τη μεγάλη διαφήμισή του το πρόγραμμα έχει παγώσει και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες.
Από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και συζητηθεί κατά καιρούς είναι η άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών, το “ξεπάγωμα” των εντάξεων νέων δικαιούχων καθώς επίσης και το μη αποκλεισμό, μέσω προδιαγραφών και τιμών, των μικρών και τοπικών επιχειρήσεων από αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κυρίως Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων.
Ο τρόπος και οι καθυστερήσεις χρηματοδότησης, ο κακός προγραμματισμός, η αυξημένη γραφειοκρατία που απαιτείται, η λειτουργία του ΕΤΕΑΝ A.E. κι ο ρόλος των τραπεζών είναι από τα θέματα που δημιουργούν προσκόμματα κι έχουν οδηγήσει στο πάγωμα του προγράμματος.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες οι οποίοι ενεπλάκησαν με το πρόγραμμα. Επιχειρήσεις και τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή βρίσκονται απλήρωτοι τη στιγμή που έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών, έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους και καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για χρήματα που δεν έχουν λάβει. Οι καθυστερήσεις πολλές φορές ξεπερνούν τον ένα χρόνο, διάστημα πολλαπλάσιο των 40 ημερών που προέβλεπαν οι σχετικές διατάξεις.
Επιπλέον, έχει σχεδόν “παγώσει” η υπαγωγή νέων δικαιούχων στο Πρόγραμμα παρόλο που ο φάκελός τους έχει εδώ και μήνες ελεγχθεί. Αυτό, έχει ως συνέπεια, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα, την επιβάρυνση των νοικοκυριών αυτών με παραπάνω έξοδα θέρμανσης που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα.

Αγοραστός και Μιχαλάκης ζητούν από τον Σκρέκα τη συνέχιση του προγράμματος

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα ζητώντας να συνεχιστεί το πρόγραμμα σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα από τα προγράμματα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί.