«Φυσάει» άνεμος «ΠΝΟΗΣ» στα λογοτεχνικά πράγματα-Για το πρώτο της βιβλίο και τη νέα εκδοτική προσπάθεια μας μιλάει η συγγραφέας Κάκια Ξύδη

Άνεμος «ΠΝΟΗΣ»… «Φυσάει» στα λογοτεχνικά πράγματα. Ένας νέος εκδοτικός οίκος η «ΠΝΟΗ» κάνει την είσοδό του στον εκδοτικό χώρο και μας συστήνεται με το βιβλίο της Κάκιας Ξύδη με τίτλο «Φυσάει». Η συγγραφέας ανήκει στους ιδρυτές του νέου εκδοτικού οίκου. Η κ. Ξύδη μας μιλάει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για το βιβλίο της το οποίο χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για τη συγγραφή του και τη νέα αυτή προσπάθεια.  Ξεκίνημα με ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής, γραμμένο σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης… «Ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους απευθύνεται σε δυνατούς αναγνώστες που θα πάρουν απαλά στα χέρια τους τις αλήθειες του κι ανάλογα με τα βιώματά τους θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία» μας λέει η ίδια.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Φυσάει… κ. Ξύδη περιγράψτε μου το βιβλίο σας.

-Το Φυσάει είναι μια σειρά από αυτοτελή διηγήματα που έχουν μια κοινή συνιστώσα. Μια ιστορία σπονδυλωτή που διαδραματίζεται και εξελίσσεται, εμπλουτισμένη με τα ανάλογα για κάθε περίπτωση ποιήματα. Ένα βιβλίο που υπερτερεί το συναίσθημα. Ένας μεγεθυντικός φακός μικρών και ασήμαντων στιγμών που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας και αποτελούν ένα μικρό κομματάκι του παζλ που ολοκληρώνεται στην τελευταία σελίδα του.

-Σκέψεις κατακερματισμένες… Γιατί αποφασίσατε να τις βγάλετε τώρα στο φως;

-Ιστορίες, σκέψεις, στιγμές. Βαρίδια στις τσέπες μου, τροχοπέδη στα βήματά μου, καταφύγιο στην ερημιά μου. Δεν άντεξαν όμως άλλο τα σκοτάδια και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους… και τα κατάφεραν.

-Ποιες ήταν οι στιγμές συναισθηματικής έξαρσης που σας οδήγησαν να γράψετε αυτό το βιβλίο;

-Στιγμές βουτηγμένες στην θλίψη, την απελπισία, την οδύνη του ανεκπλήρωτου, την αναγκαστική καθήλωση σε πράξεις και γεγονότα. Στιγμές γεμάτες έρωτα, πόθο, λατρεία, πάθος για ζωή και δημιουργία. Ιστορίες άπιαστες και φευγάτες, με δύναμη και αξία θέλησαν να ενωθούν με τα βιώματα του αναγνώστη και να γίνουν πιο ισχυρές. Να ταρακουνήσουν τα θολά νερά, να ξαναδώσουν την ελπίδα, να δείξουν τον άλλο δρόμο, τον αθέατο πολλές φορές από τα μάτια της ψυχής μας. 

-Φυσάει… Ο αέρας στο πέρασμά του σαρώνει τα πάντα;

-Ω ναι, σαρώνει τα πάντα και μας αφήνει μόνους και ξεχασμένους σε μια γωνιά του μυαλού μας προσπαθώντας να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Ο αέρας όμως μπαίνει μέσα μας και μας καθαρίζει, μας εξαγνίζει, μας μεταμορφώνει.

-Διαβάζω… «όχι άλλο σ’ αγαπώ δεν το αντέχω»… Το «ξεφτιλίσαμε το σ’ αγαπώ»;

-Διαβάζω παρακάτω… «στο όνομα της αγάπης γίνονται τα περισσότερα εγκλήματα, όχι άλλα εγκλήματα σε βάρος της αγάπης».  Δεν είμαι σίγουρη αν σήμερα το «σ’ αγαπώ» έχει την ίδια βαρύτητα με παλαιότερα. Νομίζω ότι έχει χρησιμοποιηθεί πολύ χωρίς απαραίτητα να σημαίνει αυτό που λέει.

-Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι ο συγκερασμός της ποίησης και του πεζού λόγου. Σας δυσκόλεψε αυτό κατά τη συγγραφή;

-Η συγγραφή αυτού του βιβλίου έγινε σε βάθος χρόνου εικοσαετίας. Και όχι δεν με δυσκόλεψε, όλα βγήκαν αβίαστα από μέσα μου. Η απόφαση να τα δημοσιοποιήσω ήταν που με δυσκόλεψε. Ο φόβος ήταν που με κρατούσε δέσμιά του. Όμως πήρα δύναμη από τα ίδια μου τα λόγια, από όλα αυτά που καταγγέλλω και πραγματεύομαι σε αυτό το βιβλίο και τα έκανα πράξη.

-Το πρώτο σας βιβλίο είναι και το πρώτο που εκδίδεται από τον δικό σας εκδοτικό οίκο την «ΠΝΟΗ». Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτή την προσπάθεια.

-Η «Πνοή» ήταν όνειρο ζωής δικό μου και η πορεία που διάλεξε ο γιος μου ως επένδυση για το μέλλον του. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αποφασίσαμε να δώσουμε σωστά επιμελημένα βιβλία υψηλής αισθητικής, εφάμιλλα αυτών των μεγάλων εκδοτικών οίκων στην αγορά.  Όσο για το Φυσάει ήρθε απλά η ώρα να διεκδικήσει τη θέση του στην βιβλιοθήκη δίπλα στα άλλα τέσσερα βιβλία μου, αυτό ήταν όλο.

Πόσο δύσκολο είναι ένα ξεκίνημα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;

-Δεν υπάρχουν εύκολες εποχές, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα δύσκολα ήταν. Πιστεύω όμως ότι το σωστό και οι τίμιες προσπάθειες πάντα αμείβονται. Κι εμείς δουλεύουμε πολύ σκληρά προς όλες τις κατευθύνσεις. Από την στιγμή της αξιολόγησης, της επιμέλειας, της διόρθωσης, του τυπογραφείου, των παρουσιάσεων έως της προώθησης και της τοποθέτησης και δεν έχουμε παρά να δικαιωθούμε.

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα «πρέπει», με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.

Η συγγραφέας

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας. Τελείωσε το Λύκειο στην Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πνοή.
Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com
Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ταξίδι στην ομίχλη, Σε ελεύθερη πτώση καθώς και τα παιδικά βιβλία Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες, Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής.
Το Φυσάει είναι το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Πνοή.