Φασολάδα παραδοσιακή

Υλικά:

½ κιλό (δηλ. ένα σακουλάκι) φασόλια άσπρα μέτρια
1 κρεμμύδι
4-5 μέτρια καρότα
2-3 κλωνάρια σέλινο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές
μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι μαύρο
πάπρικα
ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Στο μεταξύ βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα τσιγαρίζουμε για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φασόλια και τη σάλτσα. Βάζουμε βραστό νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να βράσουν (για να χυλώσει το ζουμάκι αφήστε το καπάκι). Για συντομία χρόνου μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία στη χύτρα και να τα βράσετε εκεί. Συνήθως στη χύτρα χρειάζονται περίπου 45 λεπτά. Όταν ανοίξετε αν δεν έχει χυλώσει η φασολάδα, βράστε για λίγο με σκεπασμένη τη χύτρα με ένα καπάκι.