Φανουρόπιτα με γλυκό κουταλιού σταφύλι

ΥΛΙΚΑ:

31/2 φλυτζανια αλευρι για ολες τις χρησεις

1 και 1/4 του φλυτζανιου ζαχαρη

3/4 του φλυτζανιου λαδι (ελαιολαδο ή αναμεικτο με σπορελαιο)

μισο φλυτζανι σταφιδες ξανθες ή μαυρες ή σταφυλι γλυκο κουταλιου, καλα στραγγισμενο

μισο φλυτζανι καρυδια χοντροκομμενα

μισο φλυτζανι κονιακ

11/2 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου

1 κουταλια σουπας κανελογαρυφαλο

1 κουταλια σουπας κοφτη ξυσμα πορτοκαλιου

1 κουταλακι του γλυκου μαγειρικη σοδα 1 κουταλακι του γλυκου κοφτο baking powder

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βαζουμε το αλευρι σε λεκανη και κανουμε μια γουβα. Ζεσταινουμε το λαδι και το ριχνουμε εκει μεσα. Ριχνουμε και τα υπολοιπα υλικα και στο τελος το χυμο πορτοκαλιου. Aφου του εχουμε ριξει τη σοδα μεσα κι εχουμε ανακατεψει ελαφρα. Αν χρησιμοποιησουμε σταφυλι γλυκο κουταλιου, το βαζουμε τελευταιο και ανακατευουμε απαλα για να μη λιωσει! Αδειαζουμε το χυλο σε λαδωμενο και αλευρωμενο ταψι με διαμετρο 28 εκατοστα. Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους στο αεροθερμο, για 1 ωρα περιπου ή μεχρι να ροδισει. Αν παρει χρωμα γρηγορα, σκεπαζουμε με αλουμινοχαρτο! Ελεγχουμε με μαχαιρι, βυθίζοντάς το βαθεια στο κεντρο της πιτας που ειναι πιο ψηλη, να βγαινει καθαρη η λαμα για να σιγουρευτουμε πως εχει ψηθει καλα.

Προσοχή : ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 9 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ 11, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΦΑΡΙΝ ΑΠ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ BAKING POWDER ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΔΑ. ΤΟ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΩΣ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ…

Ευχαριστώ πολύ τον Chris DeeperGround’ Bourboulas για την συνταγούλα του καθώς και την φίλη μου Maria Chatzisimou που έγραψε τόσο αναλυτικάτην συνταγή και την υπέροχη ιδέα της αντί σταφίδες να βάλουμε γλυκό κουταλιού σταφύλι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).