Υποδοχή της Αγίας Κάρας της Παρθενομάρτυρος Αγίας Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου στα Τρίκαλα

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στις 17:30 το απόγευμα τα Τρίκαλα με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο υποδέχονται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου την Αγία Κάρα της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου. Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τιμητικό άγημα που θα συνοδεύει την Αγία Κάρα. Σημειωτέον πως για πρώτη φορά η Τιμία Κάρα ήρθε στα Τρίκαλα για προσκύνημα το έτος 2009, την οποία μάλιστα συνόδευσε ο τότε εφημέριος Αγίας Μαρίνας Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης και  νυν Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Λίγα λόγια για το μαρτύριο της Αγίας.

Η κατά κόσμον Ελένη Μπεκιάρη καταγόταν από τη Σινώπη του Πόντου. Περί το 18 αι μ.Χ. όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών έγινε μάρτυρας της ορθόδοξης πίστης της έχοντας υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Ο διοικητής της Σινώπης Ουκούζογλου Πασάς ήθελε να μολύνει την παρθενία της όμορφης Ελένης, και όταν εκείνη τον απέκρουσε τη φυλάκισε. Η Ελένη κατάφερε και  διέφυγε και τότε ο πασάς απείλησε τον πατέρα της ότι αν δεν την φέρει πίσω θα προβεί σε σφαγή του πληθυσμού της πόλης. Ο πατέρας υπέκυψε και έδωσε το παιδί του θυσία για να σωθούν οι αθώοι άνθρωποι.

Όταν η νεαρή παρθένος παραδόθηκε στον Ουκούζογλου, εκείνος προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Η μικρή Ελένη προσευχόταν λέγοντας τον Εξάψαλμο και σύμφωνα με την παράδοση «ένα αόρατο τείχος γύρω από την κόρη» τον εμπόδιζε να πραγματοποιήσει το απεχθές έργο. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες, οργίστηκε και διέταξε το βασανισμό και τη θανάτωση της αγνής κοπέλας με δύο καρφιά στο κεφάλι. Το λείψανό της πετάχτηκε στη θάλασσα μέσα σε σάκο. Αντί να βυθιστεί όμως επέπλεε φωτιζόμενο από ένα ουράνιο φως, μέχρι την τοποθεσία Γάι, όπου βυθίστηκε.

Μέρες αργότερα, ο φύλακας ενός ελληνικού πλοίου που αγκυροβόλησε εκεί είδε φως από τον πυθμένα και νόμιζε ότι είχε βρει θησαυρό με χρυσό. Όταν το εύρημα ανελκύστηκε, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για το λείψανο της Αγίας. Οι Οθωμανοί είχαν αποκόψει το κεφάλι από το σώμα. Ο καπετάνιος πήρε την κάρα και την μετέφερε κρυφά στην Παναγία της Σινώπης. Το δε σκήνωμά της το επιβίβασε σε άλλο πλοίο, το οποίο απέπλεε με Έλληνες για τη Ρωσία.

Στο σημείο της θάλασσας όπου βυθίστηκε το ιερό λείψανο βγήκε ως πίδακας γλυκό νερό και από τότε η περιοχή αυτή ονομάσθηκε «Αγιάσματα». Διά της Τιμίας Κάρας της Αγίας Παρθενομάρτυρος Ελένης γίνονταν πολλά θαύματα στη Σινώπη. Λέγεται ότι ιδιαίτερα όσοι υπέφεραν από πονοκεφάλους καλούσαν τον ιερέα, ο οποίος έφερνε την αγία Κάρα, έψαλλε την Παράκληση, έκανε αγιασμό και θεραπευόταν ο πόνος.

Κατά την Ανταλλαγή των πληθυσμών, πριν από το 1924, ο τότε πρόεδρος της Σινώπης Χρήστος Καφαρόπουλος μετέφερε την τίμια κάρα της Αγίας Ελένης στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται σήμερα ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Κ. Αποστολίδης                                Ν. Παπαδοπούλου