Τσαγκάρης: Από το σκαρπέλο και τον ξυλοφά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες-Συνέντευξη: Παναγιώτης Τσιακούμης

«Το επάγγελμά μας εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό» λέει ο Παναγιώτης Τσιακούμης που είναι ένας μοντέρνος τσαγκάρης με παράδοση ετώνΚατεβαίνοντας την οδό Βασ. Τσιτσάνη στο νούμερο 16 συναντάς ένα από τα πιο σύγχρονα τσαγκάρικα της πόλης.  Ένα τσαγκάρικο που συνδυάζει αρμονικό το χθες με το σήμερα. Το παρελθόν με το παρόν. Ένας μοντέρνος χώρος που όμως κουβαλάει την παράδοση του επαγγέλματος προσαρμόζοντάς τη στο σήμερα. Και μπορεί ο ξυλοφάς και το σκαρπέλο να έχουν πια εκθεσιακό ρόλο, εντούτοις «η ποδιά και μερικά άλλα εργαλεία συνεχίζουν να υπάρχουν στο χώρο» όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης του τσαγκάρικου Παναγιώτης Τσιακούμης. «Παρόλα αυτά τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, έχουν βελτιώσει την ποιότητα της δουλειάς μας, αλλά και την ταχύτητά μας. Επιπροσθέτως, ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι φιλικός προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας κάποια υλικά που δεν  τηρούσαν τις προδιαγραφές. Το επάγγελμα του τσαγκάρη εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό» μας πληροφορεί.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


Κι αν κάποιος έχει την εντύπωση ότι στο τσαγκάρικο θα πάει μόνο για την επιδιόρθωση των υποδημάτων του, τότε κάνει λάθος. Πλέον, τα τσαγκάρικα θυμίζουν… πολυκαταστήματα. Στο τσαγκάρικο του κ. Τσιακούμη υπάρχουν δεκάδες προϊόντα  όπως αξεσουάρ υποδημάτων, δερμάτινα είδη, επαγγελματικές τσάντες και είδη ταξιδίου, ενώ εδώ κάποιος μπορεί να βγάλει αντικλείδια παντός είδους πόρτες (σπιτιού, αυτοκινήτου, χρηματοκιβωτίου κ.α.). Κι επειδή η εποχή του σκαρπέλου και του ξυλοφά έχει περάσει ανεπιστρεπτί… πλέον παρέχονται υπηρεσίες και ηλεκτρονικά.

«Η χρήση της τεχνολογίας είναι καθημερινή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι βασικές τεχνικές του επαγγέλματος έχουν εξαλειφθεί. Τα σύγχρονα μέσα είναι εμφανή σε οποιονδήποτε πελάτη του καταστήματος»

-Τσαγκάρης: Ένα παραδοσιακό επάγγελμα με σύγχρονα μέσα κ. Τσιακούμη;

-Είναι όντως ένα παραδοσιακό επάγγελμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εκσυγχρονιστή σε μεγάλο βαθμό. Η χρήση της τεχνολογίας είναι καθημερινή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι βασικές τεχνικές του επαγγέλματος έχουν εξαλειφθεί. Τα σύγχρονα μέσα είναι εμφανή σε οποιονδήποτε πελάτη του καταστήματος.

-Είναι ένα επάγγελμα που κάποτε έτεινε προς εξαφάνιση, όπως άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα, παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει στο χρόνο και να εξελιχθεί;

Όπως είναι ανάγκη για κάποιον να επιδιορθώσει τα παπούτσια του, άλλο τόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός καλού τσαγκάρη. Έτσι έχουμε και την επιβεβαίωση του νόμου της αγοράς και της ζήτησης. Μπορεί το επάγγελμα να έτεινε προς εξαφάνιση, αλλά τόσο η ζήτηση όσο και η δικιά μας ανταπόκριση στις ανάγκες του κόσμου συνετέλεσε στην επιβίωση και εξέλιξη του επαγγέλματος.

-Όταν ήσασταν μικρός λέγατε ότι θα γίνετε τσαγκάρης όταν μεγαλώσετε;

-Όπως και για τους περισσότερους το επάγγελμα τους δεν αποτελεί το παιδικό τους όνειρο, έτσι και για μένα είναι κάτι που προέκυψε στην πορεία της ζωής  μου. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι κάτι που δεν μου αρέσει.

-Από πότε ασχολείστε επαγγελματικά;

-Ασχολούμαι με το επάγγελμα από το 1989. Το κατάστημά μας το ανοίξαμε το 1991.

-Έχετε μία παρουσία πολλών ετών στα Τρίκαλα. Από πότε αλήθεια; Σας θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια σε άλλο σημείο της πόλης.

-Όπως ανέφερα παραπάνω το πρώτο μας κατάστημα άνοιξε το 1991. Συγκεκριμένα, στην οδό Χατζηπέτρου και Στουρνάρα (γωνία).

-Σε αυτό το κατάστημα πότε ήρθατε;

-Το 2009 μεταφερθήκαμε στο νέο μας κατάστημα, στη Βασιλείου Τσιτσάνη 16.

-Όταν μιλάμε για τσαγκαράδικο έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα του τσαγκάρη με την ποδιά, τον ξυλοφά και το σκαρπέλο. Μπαίνοντας στο κατάστημά σας βλέπουμε έναν μοντέρνο χώρο… Τελικά κι ο τσαγκάρης εξελίχθηκε με τα χρόνια;

-Η ποδιά και μερικά άλλα εργαλεία συνεχίζουν να υπάρχουν στο χώρο. Παρόλα αυτά τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, έχουν βελτιώσει την ποιότητα της δουλειάς μας, αλλά και την ταχύτητά μας. Επιπροσθέτως, ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι φιλικός προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας κάποια υλικά που δεν  τηρούσαν τις προδιαγραφές. Άρα, ο τσαγκάρης εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

«Όπως είναι ανάγκη για κάποιον να επιδιορθώσει τα παπούτσια του, άλλο τόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός καλού τσαγκάρη»

-Ο γιος σας ακολουθεί τα βήματά σας;

-Ο γιος, παρόλο που έχει τελειώσει τις σπουδές του στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι Λάρισας, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του,  αλλά και να το εξελίξει.

-Το κατάστημα είναι γεμάτο προϊόντα… Εκτός από την επισκευή των υποδημάτων μας ποιες άλλες υπηρεσίες και προϊόντα μπορούμε να αναζητήσουμε εδώ;

-Αρχικά, όσον αφορά την επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, αναλαμβάνουμε όλες τις εργασίες. Όπως σωστά παρατηρήσατε, το κατάστημα διαθέτει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων. Αρχικά, αντιγράφουμε όλων των ειδών τα κλειδιά ( απλά, ασφαλείας, χρηματοκιβωτίου, θωρακισμένων θυρών και αυτοκινήτων, immobilizer – προγραμματισμοί). Επίσης, το κατάστημά μας διαθέτει αξεσουάρ υποδημάτων, δερμάτινα είδη, επαγγελματικές τσάντες και είδη ταξιδίου. Είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι για το νομό Τρικάλων των εταιριών DIPLOMAT, LAVOR, BARTUGGI,KOUROS και RCM.

Μπορείτε να έχετε ηλεκτρονική πρόσβαση στην ιστοσελίδα του καταστήματός μας, στη διεύθυνση www.tsagaradiko4u.gr. Για τυχόν πληροφορίες το e-mail του καταστήματος είναι: pantsiakoumis@gmail.com.

-Η κρίση λειτούργησε ευεργετικά για επιχειρήσεις όπως οι δικές σας; Εννοώ ότι πολλοί προτιμούν να επιδιορθώσουν τα παπούτσια τους από το να αγοράσουν καινούργια (λόγω των σφιχτών οικονομικών).

Η κρίση δεν παύει να είναι κρίση ακόμη και στο επάγγελμά μας. Ωστόσο, το μεράκι μας, η υπομονή και επιμονή μας αλλά και η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς, μας έχει θωρακίσει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά της πόλης μας. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια τάση για την επιδιόρθωση των υποδημάτων, σε σχέση με την αγορά αυτών.

-Από την άλλη… Όλες αυτές οι σακούλες που κρέμονται γεμάτες παπούτσια… Είναι από πελάτες που δεν έρχονται να τα παραλάβουν γιατί δεν έχουν να τα πληρώσουν;

-Ένα μικρό ποσοστό ανήκει σε πελάτες που αδυνατούν να τα παραλάβουν. Τα περισσότερα είναι προς παράδοση.

-Είναι συχνό το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια;

-Τα τελευταία χρόνια πράγματι το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί.

-Υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση που σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;

-Κάθε φορά μας εντυπωσιάζει μια περίπτωση, μέχρι βέβαια να έρθει η επόμενη.

«Παρατηρείται μια τάση για την επιδιόρθωση των υποδημάτων, σε σχέση με την αγορά αυτών»

-Επιδιορθώνονται όλα τα παπούτσια;

-Επιδιορθώνονται όλα τα παπούτσια, παντός τύπου. Εξειδικευόμαστε ακόμη και στην αναγόμωση ορειβατικών, κυνηγητικών και αναρριχητικών υποδημάτων, με τη χρήση υλικών που προμηθευόμαστε από τη γνωστή εταιρία VIBRAM.

-Η επιδιόρθωση κοστίζει ακριβά;

Η τιμή της κάθε επιδιόρθωσης εξαρτάται από το εύρος της ζημιάς του υποδήματος, αλλά και της δουλειάς που χρειάζεται. Βέβαια, ως άνθρωποι που ζούμε στην πόλη των Τρικάλων, δεν μας αρέσει να εθελοτυφλούμε και σαφώς και έχουμε επίγνωση της οικονομικής κατάστασης των περισσότερων οικογενειών.