Τριφασική η ρύθμιση των 100 δόσεων – Ποιοι κερδίζουν περισσότερα

Η ρύθμιση των 100 δόσεων υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Οι δύο πρώτες φάσεις και πολύ περισσότερο η πρώτη δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις παλιές οφειλές που οιπροσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες από το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.

Ουσιαστικά, όμως πρόκειται για δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη φάση λήγει ως το τέλος Μαρτίου και είναι γενναιόδωρη, αφού η κυβέρνηση επείγεται να βάλει έσοδα στο ταμείο.

Η δεύτερη λήγει στο τέλος Απριλίου και η Τρίτη στο τέλος Μαΐου.

Πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση το κίνητρο είναι ότι με την καταβολή της  αρχικής οφειλής μπορεί κάποιος να «κουρέψει» ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων. Δηλαδή με την έκτακτη αυτή ρύθμιση ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το σύνολο ή μέρος της βασικής οφειλής και να διαγραφεί έως και το 100% των προσαυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί η οφειλή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Για παράδειγμα, για 4.000 ευρώ οφειλή, εκ των οποίων τα 1.500 ευρώ είναι το κεφάλαιο και οι 2.500 ευρώ προσαυξήσεις, αν ο οφειλέτης καταβάλει 1.500 ευρώ, τότε σβήνουν όλες οι προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 750 ευρώ, θα διαγραφούν 1250 ευρώ, δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων και μένει υπόλοιπο οφειλής 1250 ευρώ, που θα πρέπει όμως να ενταχθεί υποχρεωτικά στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και να είναι συνεπής στη ρύθμιση για τουλάχιστον δέκα μήνες.

Δεύτερη φάση

Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα «κουρέματος» ακόμα και κεφαλαίου, αφού όπως παραδέχθηκε η Ν. Βαλαβάνη υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η διάταξη που προβλέπει  ότι ο οφειλέτης μπορεί να καταβάλει ότι ποσό θέλει και να γλιτώσει άλλο τόσο από τις προσαυξήσεις θα ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου, Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει οφειλή 4.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και 1.000 ευρώ προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 2000 ευρώ, τότε θα «σβήνουν» τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων αλλά θα μένουν 1000 ευρώ από το κεφάλαιο της οφειλής, τα οποία θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ. Η νέα μορφή της διάταξης ευνοεί κυρίως τις παλιές οφειλές, όπου οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες του κεφαλαίου.

Τρίτη φάση

Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που θα ισχύει μέχρι το τέλος Μαΐου:
Στη φάση αυτή ρυθμίζονται μεν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης για να ξεπληρώσει το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι η κατώτερη μηνιαία δόση είναι 20 ευρώ..

Πηγή: newsit.gr