Τρίκαλα: Πυροβολούν ζώα στο πρόσωπο, τους πετάνε χημικά στην πλάτη, πολτοποιούν κουτάβια… (σκληρές εικόνες)

Η βαρβαρότητα απέναντι σε ζώα, κυρίως στα χωριά και στις μικρές κοινότητες είναι απερίγραπτη… καταγγέλουν εκπρόσωποι φιλοζωϊκών σωματείων. 

«Γίνεται χαμός. Πυροβολούν ζώα, πρόσφατα αντιμετωπίσαμε περιστατικό με σκυλίτσα που της έκαψαν την ράχη με κάποιο χημικό υλικό προφανώς. Συμβαίνουν πολλά τέτοια, για τα οποία όμως δεν μαθαίνουμε τίποτα, καθώς η αδιαφορία του κόσμου για την προστασία των ζώων είναι…δεδομένη. Σκότωσαν με καραμπίνα αδέσποτο ζώο στα Μεγάλα Καλύβια, στο Βαλτινό πυροβόλησαν ζωάκι στο πρόσωπο και στα πόδια, στο Καταφύγιο Τρικάλων φροντίζουμε σκυλί με εμφανή τα σημάδια από σκάγια στην πλάτη. Έχουμε επίσης σκύλο που τον πυροβόλησαν με σφαίρα για…αγριογούρουνο, του έσπασαν δόντια και πόδι. Η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε χωριό εκτός Τρικάλων, εντόπισε φόλες…με υδροκυάνιο. Φιλοξενούμε επίσης σκυλί που πριν από μερικά χρόνια… κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Τα περιστατικά που μπορώ να σας απαριθμήσω είναι αμέτρητα. Σκυλί που το έσυραν με αυτοκίνητο στο Μεγαλοχώρι. Οι δηλητηριάσεις από την άλλη είναι συχνότατες. Μην νομίζετε πάντως, πως και τα κρούσματα παθητικής κακοποίησης πάνε πίσω. Υπάρχουν σκυλιά που είναι δεμένα 24ώρες το 24ώρο, σε όλη την περιφέρεια των Τρικάλων, παρατημένα σε κτήματα, χωρίς σκέπαστρο και τροφή. Κανείς δεν θέλει αδέσποτα στην γειτονιά του, οι περισσότεροι αντιδρούν στο ταϊσμα και στην φροντίδα τους. Αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς και αν δεν «τρέξουμε» εμείς τις απαραίτητες διαδικασίες, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει. Ο δήμος από την πλευρά του προσπαθεί, αλλά στο κομμάτι της φροντίδας και της διαχείρισης που του αναλογεί, τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει, είναι μηδενικά. Καταρχήν, δεν έχει προγράμματα στειρώσεων. Τις στειρώσεις που πραγματοποιούμε εμείς, τις χρηματοδοτούν δωρεές από το εξωτερικό. Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Τρικάλων «Άργος», Kίτου Ευαγγελία.

H Aγάπη βρέθηκε με εγκαύματα στο 1/3 του σώματος της, καθώς και στο αριστερό της πόδι. Ζύγιζε μόλις…6 κιλά.
Το σκυλάκι μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο σε άθλια κατάσταση. Υποθερμία, ασιτία, αναιμία. Η υπόθεση «σέρνεται» στα δικαστήρια από τον Αύγουστο του 2014. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις…11/10/2016.

Το τανγκό…της ενοχής χρειάζεται πάντα δύο. Δεν είναι υπεύθυνοι μόνο, όσοι… «συνάνθρωποι» μας εν ψυχρώ δολοφονούν ανυπεράσπιστες και ανήμπορες υπάρξεις για να ικανοποιήσουν τα αρρωστημένα τους ένστικτα, αλλά και οι δομές του κράτους, που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ενεργητικής/παθητικής κακοποίησης επιδεικνύουν είτε απροθυμία, είτε ανικανότητα να περιορίσουν τον αριθμό των απάνθρωπων κρουσμάτων.  Το μόνο που καταφέρνουν ενδεχομένως με την στάση τους, είναι να «παράσχουν» ατιμωρησία στον δράστη προκειμένου αυτός, σίγουρος ότι δεν θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το έγκλημα του, να συνεχίσει ανενόχλητος το «μακάβριο» σπορ του. Και αυτό, είτε με την συνενοχή της τοπικής κοινωνίας που ανήκει, η οποία επικροτεί τις πράξεις του, είτε ακόμη και αν διαφωνεί, δεν προχωρά σε επώνυμη καταγγελία, καθώς θεωρεί την καλή…γειτονία, απείρως σημαντικότερη αξία, από τον στιγματισμό ενός δολοφόνου και την επακόλουθη διάλυση των σχέσεων μεταξύ καταγγέλοντα και δράστη. Το έχουμε γράψει και σε άλλα ρεπορτάζ. Η «omerta» έχει πολύ βαθιές ρίζες στην ελληνική επαρχία, η οποία σε συνδυασμό με το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού, προσφέρει σε όσους κακοποιούν ζώα, το πλέον πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους πράξεις. Τα Τρίκαλα, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση, καθώς και εκεί, ο δήμος κρύβεται «βολικά» πίσω από την έλλειψη πόρων, προκειμένου να αποφύγει να πράξει έστω και τα αυτονόητα, όπως οι στειρώσεις των αδέσποτων. Πολλά τα παράπονα όμως, και για τις αστυνομικές αρχές, καθώς ουκ ολίγοι αστυνομικοί αγνοούν την νομοθεσία για την προστασία των ζώων, ενώ μόνο σπάνιες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι περιπτώσεις εκείνες, που ο δράστης τυγχάνει προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης από τους…προστάτες του νόμου. Η μόνη ασπίδα προστασίας που απομένει, μεταξύ των ζώων και των αδίστακτων δολοφόνων τους, είναι τα μαχητικά φιλοζωϊκά σωματεία με τους ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι μέσα από το υστέρημα του χρόνου και κυρίως…του πορτοφολιού τους, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, για να μην θυμίζει η ζώη των τετράποδων, ένα σύντομο πέρασμα από το κολαστήριο που λέγεται…Ελλάδα.

Ο Λάρρυ πυροβολήθηκε στο χωριό Βαλτινό Τρικάλων. Έφερε τραύματα στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, και στο μπροστινό αριστερό του πόδι. Βρέθηκε αφυδατωμένο και αδύνατο. Ο Λάρρυ χρειάστηκε τρία επανορθωτικά χειρουργεία σε Ελλάδα και Ολλανδία για να σταθεί ξανά στα πόδια του…

Η Ιλιάνα, εντοπίστηκε από ηλικιωμένο ζευγάρι, δαρμένη σχεδόν…μέχρι θανάτου, ενώ κάποιος έμπηξε στο μάτι της ένα αιχμηρό αντικείμενο, από το οποίο απώλεσε την όραση. Πλέον, είναι καλά στην υγεία της.
Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΖΩΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ...

«Πλέον έρχονται περισσότερα κρούσματα κακοποίησης στην επιφάνεια, καθώς ο αριθμός των ενεργητικών φιλόζωων έχει μεγαλώσει σημαντικά. Η πικρή αλήθεια είναι ότι στα χωριά και στις μικρές κοινότητες, τα ζώα έχουν μια εργαλειακή χρησιμότητα και τίποτα άλλο. Ο σκύλος είναι για φυλάει, η γάτα για να τρώει ποντίκια, και όταν πάψουν να είναι χρήσιμα, τα εξολοθρεύουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και μάλιστα με βάρβαρους τρόπους. Ο πιο… «ευαίσθητος» τρόπος για να σκοτώσεις ένα ζώο στις περιοχές αυτές είναι να το πυροβολήσεις για να ξεμπερδεύεις στα γρήγορα. Οι καταγγελίες που δεχόμαστε για κρούσματα ενεργητικής κακοποίησης είναι πολλές. Τα καίνε, τα κρεμάνε, τα χτυπάνε μέχρι θανάτου. Πριν από ένα μήνα περίπου, ένας βοσκός χτύπησε με το αμάξι του…επίτηδες ένα αδέσποτο και έλιωσε στην κυριολεξία με την μαγκούρα του, άλλα δύο σκυλάκια. Η νεκροψία έδειξε πολτοποιημένο εγκέφαλο. Άλλο περιστατικό: Κάποιος ασυνείδητος πυροβόλησε ένα σκύλο, και στην συνέχεια το ζώο παρέμεινε μέσα σε ένα κάδο για 2 ημέρες, χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν, μεταβήκαμε στο σημείο, βρήκαμε το ζώο και γυρίσαμε πίσω με οτοστόπ. Το πήγαμε άμεσα σε κτηνίατρο, αλλά μετά από δύο μέρες κατέληξε. Στην επαρχία δυστυχώς, επικρατεί ο νόμος της omerta. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο δράστης, αλλά είναι πολύ σπάνιο κάποιος να καταγγείλει επωνύμως τον συγχωριανό του, για την δολοφονία ενός ζώου. Ξέρουν, αλλά δεν μιλάνε. Αντίθετα, στο αστικό περιβάλλον, δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για παθητική κυρίως κακοποίηση, κάποιος που ξέχασε π.χ., το σκυλάκι του πολλές ώρες δεμένο στον ήλιο. Όσον αφορά την βοήθεια που δεχόμαστε από την αστυνομία και τις δημοτικές αρχές, πρέπει να πω ότι έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο, για να καταστεί αυτή η βοήθεια αποτελεσματική. Δεν υπάρχει καν κονδύλι για στειρώσεις στο δήμο Τρικάλων, παρόλο που μιλάμε για αστεία ποσά. Ο δήμος Τρικάλων, πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο στο θέμα της προστασίας ζώων» αναφέρει στοbangladeshnews.gr, η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Τρικάλων, «ΆRTEMIS», Βασιλική Μπαρτολόττα.

Αυτός είναι ο Όσκαρ: Πυροβολήθηκε, δηλητηριάστηκε, του έσπασαν το πόδι και τα δόντια. Παραδόξως…επέζησε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

πηγή: bangladeshnews.gr