Το παιδί σας αρνείται να φορέσει χειμερινά ρούχα; Δείτε τι να κάνετε

Με μία ματιά:

• Ταπαιδιά με θέματα αισθητηριακής επεξεργασίας θεωρούν ανυπόφοροτο να φορέσουν χειμωνιάτικα ρούχα.
• Τα παιδιά μπορεί να βρίσκουν τα χειμερινά ρούχα πολύ σφιχτά, βαριά, ζεστά ή ενοχλητικά για το δέρμα.
• Υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε το παιδί σας ζεστό, χωρίς να το αναγκάσετε να φορέσει κάτι που δεν είναι άνετο.

Πολλοί άνθρωποι –παιδιά και ενήλικες- βρίσκουν δύσκολη τη διαδικασία του να φορέσουν χειμερινά ρούχα. Τα άτομα όμως με θέματα αισθητηριακής επεξεργασίας το θεωρούν αβάσταχτο. Τα παιδιά που είναι υπέρ-ευαίσθητα ή έχουν απτική αμυντικότητα μπορεί ακόμα και να ουρλιάξουν αν φορέσουν ρούχα που δεν τα αισθάνονται σωστά. Τα ρούχα μπορεί να είναι πολύ σφιχτά, να είναι ογκώδη, να φαγουρίζουν ή να είναι πολύ ζεστά. Αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη σε ολόκληρη την οικογένεια.

Το να κάνετε το παιδί σας που έχει διαταραχή στην αισθητηριακή επεξεργασία να ντυθεί με χειμερινά ρούχα δεν είναι αδύνατο. Αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνο, συμβιβασμούς και φαντασία. Οι στρατηγικές που θα χρησιμοποιήσετε, εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού, και από τις δικές του απαιτήσεις και ευαισθησίες. Αλλά πολλές φορές, το κλειδί βρίσκεται στο να του δώσετε επιλογές και μερικό.Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για να σκεφτείτε και να δοκιμάσετε.

• Αγοράστε φούτερ και πουλόβερ με χαλαρό κολάρο. (Αν το παιδί σας προτιμά σφιχτά ρούχα στο σώμα του, τότε κάντε το αντίθετο, αγοράζοντας εφαρμοστά ρούχα, ή ακόμα και ζιβάγκο).

• Συμβιβαστείτε με κουκούλες αντί για παλτό. Τα φούτερ με κουκούλα είναι πολύ καλός συμβιβασμός γιατί φοριούνται πάνω από τις μπλούζες χωρίς να χρειάζεται να κουμπώνουμε το φερμουάρ. Εάν το παιδί σας δεν το πειράζει η ζέστη ή το βάρος, μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον ζακέτες από φλις.

• Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες. Αυτό ισχύει και για τα καπέλα, τα γάντια, τα κασκόλ, τα φούτερ – ακόμα και τα μπουφάν. Ακόμα και όταν η ετικέτα ακουμπάει ένα άλλούφασμα αντί για το δέρμα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για κάποια παιδιά. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές.

• Εξασκηθείτε στο να φοράτε χειμερινά ρούχα. Βοηθήστε τα παιδιά να συνηθίσουν τα χειμερινά ρούχα, με το να τα φορούν για μικρό χρονικό διάστημα πριν πέσει η θερμοκρασία.

• Πειραματιστείτε με υφάσματα. Κάποια παιδιά μπορεί να ανέχονται το φλις σαν υλικό, για παράδειγμα, ενώ δεν αντέχουν ρούχα από μαλλί ή πούπουλο.

• Φτιάξτε στοκ από μαλακά ρούχα. Αν το παιδί σας νιώθει άνετα με ένα κομμάτι, αγοράστε αρκετά σε μεγαλύτερα νούμερα ώστε να τα φοράει και μεγαλώνοντας.

• Ντύστε το παιδί με «στρώσεις». Αν το παιδί προτιμά να φοράει μπλουζάκια ή αλλά ελαφρά ρούχα, μπορεί να ντυθεί με «στρώσεις» και να τα βγάζει όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο.

• Ψωνίστε μαζί. Τα παιδιά από μικρή ηλικία μπορούν να εκφράσουν τι θέλουν. Βάλτε τα να δοκιμάσουν από φούτερ μέχρι γάντια και μπουφάν. Αφήνοντάς τα να επιλέξουν θα έχετε λιγότερες επιστροφές ρούχων.

• Δώστε στο παιδί την επιλογή. Το προηγούμενο βράδυ ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει τι θα φορέσει την επόμενη μέρα και αφήστε τα έξω από την ντουλάπα. Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αφήστε τα να διαλέξουναπο δύο ή τρείς επιλογές.

• Μαζέψτε τα καλοκαιρινά ρούχα. Όταν έρθει η ώρα για μακριά παντελόνια και μπότες, σηκώστε τα σορτσάκια και τα πέδιλα. Η λογική « Ότι δεν το βλέπουμε, το ξεχνάμε», μπορεί να δουλέψει σε αυτή την περίπτωση.

• Αφήστε ζεστά ρούχα στο σχολείο. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να ζητήσετε από τη δασκάλα να κρατήσει ένα φούτερ, μια ζακέτα ή ένα μπουφάν. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τα κουβαλούν στην τσάντα τους ή να αφήσουν στο ντουλαπάκι τους –εάν υπάρχει. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να ντυθούν ζεστά το πρωί, θα έχουν την επιλογή να φορέσουν κάτι παραπάνω κατά τη διάρκεια της μέρας ή κατά την επιστροφή στο σπίτι.

• Δώστε επιπλέον χρόνο. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα από τον καθιερωμένο χρόνο, για να δώσετε περισσότερο χρόνο στο παιδί να ντυθεί και να συμβιβαστεί με αυτό.

• Φτιάξτε μία λίστα με το τι πρέπει να φορέσει το παιδί. Φτιάξτε ένα διάγραμμα ή μία γραπτή λίστα με επιλογές ρούχων μέσα στο δωμάτιο ή δίπλα από την ντουλάπα του. Θα το βοηθήσει να εντοπίσει το τι χρειάζεται να φορέσει πριν φύγει από το σπίτι.

• Διαπραγματευτείτε με τα μεγαλύτερα παιδιά. Όταν το παιδί δέχεται να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αξίζει να κάνετε μια μικρή υποχώρηση. Για παράδειγμα μπορείτε να αφήσετε στην άκρη τα γάντια και το κασκόλ αν το παιδί επιλέξει να φορέσει παλτό και σκούφο.

Κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι όλες αυτές οι εκρήξεις θυμού, οι διαφωνίες και οι εκνευρισμοί για το τι θα φορέσει το παιδί σας, δεν αξίζουν τον κόπο. Για αυτό προσπαθήστε να το αφήσετε να περάσει.

Όσο το παιδί μεγαλώνει δεν θα έχετε τον έλεγχο στο τι θα φοράει – ή τι δε θα φοράει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του δίνετε επιλογές και να δείχνετε ευαισθησία στις ανάγκες του. Και κάποια στιγμή, όταν θα κάνει πολύ κρύο, μπορεί να αποφασίσει από μόνος του να φορέσει κάτι πιο ζεστό !

πηγή : understood.org -Μετάφραση : Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή-babyraqdio.gr