Το ΕΚΑΒ ενημερώνει και εκπαιδεύει τους πολίτες σε θέματα πρόληψης

Πριν δύο χρόνια μία τραγωδία είχε σημειωθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου σε τροχαίο δυστύχημα είχαν χάσει την ζωή τους ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Ηρακλείου Δημήτρης Βουρβαχάκης  και ο διασώστης Βαγγέλης Κελαράκης ενώ πήγαιναν σε εκπαίδευση. Στη μνήμη τους το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έχει καθιερώσει την εβδομάδα δράσης εκπαίδευσης και πρόληψης η οποία στη Θεσσαλία πραγματοποιείται από τις 12 έως 19 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης διοργανώνονται εκδηλώσεις  σε κεντρικούς υπαίθριους χώρους, στους οποίους γίνεται ενημέρωση των πολιτών, επιδείξεις και διανομή ενημερωτικού υλικού σε πολίτες, όπως επίσης και πρακτική εξάσκηση σε διάφορες δραστηριότητες.

Στους τομείς του ΕΚΑΒ Λάρισας (Περιφέρεια Θεσσαλίας)  οι δράσεις ξεκίνησαν από σήμερα, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

όπου το προσωπικό του ενημέρωσε τους πολίτες για θέματα πρώτων βοηθειών.

Αύριο αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει στην Καρδίτσα (κεντρική πλατεία από τις 09.00 έως 15.00), την Πέμπτη στο Βόλο (Πλατεία Αγίου Νικολάου από τις 09.-15.00) και στη Λάρισα (κεντρική πλατεία από τις 01.00 έως 14.00 και από τις 19.00 έως 21.00).

Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω ενότητες:

-Kαρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ) με ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕRC). Διάλεξη, Επίδειξη και Πρακτική Άσκηση.

-Τεχνική Απόφραξης Αεραγωγού από ξένο σώμα σε Ενήλικες και παιδιά. Επίδειξη.

-Αντιμετώπιση σοβαρής απειλητικής εξωτερικής αιμορραγίας με ίσχαιμη περίδεση.

-Τεχνική αφαίρεση ς κράνους από μοτοσυκλετιστή. Επίδειξη.

-Τεχνική απεγκλωβισμού με ειδικό εξοπλισμό (γιλέκο απεγκλωβισμού) και ειδικές λαβές μεταφοράς –απεγκλωβισμού (Rautek) κλπ. Επίδειξη.

-Τεχνική περισσυλογής πολυτραυματία με scoop. Eπίδειξη.

-Ακινητοποίηση καταγμάτων με ειδικό εξοπλισμό (έλξη#μηριαίου, αερονάρθηκες κλπ).

Ακινητοποίηση και μεταφορά πολυτραυματία με ειδικό εξοπλισμό (αυχενικό κολάρο, σανίδα, σώμα πολυτραυματία).

-Σενάριο διαχείρισης τροχαίου ατυχήματος. Θα περιλαμβάνει την αρχική εκτίμηση, τον απεγκλωβισμό και την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση πολυτραυματία (σύμφωνα με τις αρχές του ΡHTLS).

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις οργανώνονται και υποστηρίζονται από το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Λάρισας σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους Κρατικούς ή Εθελοντικούς Φορείς και Οργανώσεις που συνδράμουν το έργο του ΕΚΑΒ κατά τόπους (Πολιτική Προστασία, Π.Σ. ΕΛ.ΑΣ., Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ομάδες διάσωσης κλπ.

Στα σημεία των εκδηλώσεων γίνεται όπως προαναφέραμε, διανομή ενημερωτικού υλικού αλλά και παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΕΚΑΒ καθώς και επίδειξη του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτει.

Δ.Γ.