Το Αχλαδοχώρι, η Κρήνη και η Οιχαλία σήκωσαν στις πλάτες τους την Παναγία

 

Οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας συναντήθηκαν για μια ακόμη χρονιά για να τιμήσουν την Παναγία.

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα παρέδωσαν την Αγία Εικόνα της Παναγίας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αχλαδοχωρίου, στους κατοίκους αρχικά της Κρήνης και μετέπειτα της Οιχαλίας.

Με θρησκευτική κατάνυξη δεκάδες πιστών του Αχλαδοχωρίου μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Παρασκευής συνόδευσαν την τίμια Εικόνα της Θεομήτορος και την παρέδωσαν στις τοπικές αρχές της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας. Η Εικόνα αρχικά μεταφέρθηκε στην Κρήνη και μετέπειτα οδηγήθηκε στην Οιχαλία όπου θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η εικόνα μεταφέρεται στις πλάτες των πεζοπόρων πιστών για ευλογία.

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται για οκτώ μήνες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Οιχαλίας και τέσσερις μήνες στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Αχλαδοχωρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες μέρος της περιοχής πριν από πολλά χρόνια από 8 Κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία χωριά: Tην Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους 4 επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.

Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους Κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.

πηγή: krinitrikalon.gr