Το αδιαχώρητο συμβαίνει καθημερινά στο παζάρι που τελειώνει στις 21 Σεπτεμβρίου-Πιστοί στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού οι Τρικαλινοί

Το αδιαχώρητο συμβαίνει καθημερινά στο Τρικαλινό παζάρι που άνοιξε τις… πύλες του στις 14 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις 21 του μήνα, αποδεικνύοντας ότι η εμποροπανήγυρη παραμένει σταθερή αξία κι όπως είναι φυσικό για μία εβδομάδα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για αυτήν εδώ την πόλη.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Φθινόπωρο στα Τρίκαλα χωρίς εμποροπανήγυρη δεν νοείται. Τούτο αποδεικνύεται κάθε χρόνο όπου οι καταναλωτές συρρέουν κατά χιλιάδες. Καταναλωτές, από την πόλη των Tρικάλων, από τα γύρω χωριά αλλά κι από απομακρυσμένα, ακόμη κι από γειτονικές πόλεις, καταφθάνουν για να επωφεληθούν από τις «ειδικές τιμές» των εμπόρων όπως οι ίδιοι αναφέρουν.  Φέτος μέχρι στιγμής ο καιρός, εκτός από μία-δύο μέρες, υπήρξε σύμμαχος και το παζάρι καθημερινά σφύζει από ζωή.

Προφίλ καταναλωτών

H εμποροπανήγυρη δεν έχει ηλικία, δεν έχει διακρίσεις σε φύλλο ή οικονομική κατάσταση. Tην επισκέπτονται όλοι και είναι πιστοί στο καθιερωμένο πια ετήσιο ραντεβού, είτε θέλουν να αγοράσουν, είτε απλά να κάνουν τη βόλτα τους κι από ό,τι όλα δείχνουν και φέτος το ενδιαφέρον υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο. Έτσι μπορεί οι καταναλωτικές ανάγκες να έχουν αλλάξει και η αγοραστική νοοτροπία να έχει επίσης μεταβληθεί, ωστόσο η ετήσια εμποροπανήγυρη εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δρώμενα αυτής εδώ της πόλης.

Διασκέδαση

Κάθε χρόνο από τις 14 και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου το καταναλωτικό κοινό έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες. Αλλά πάνω από όλα να μπορέσει να κάνει τη βόλτα του στους διαδρόμους χαζεύοντας την πραμάτεια των εμπόρων και βιώνοντας εικόνες μίας διαφορετικής εποχής, καθώς το παζάρι εκτός από μία καταναλωτική συνήθεια είναι και τρόπος διασκέδασης κι εκατοντάδες είναι οι Τρικαλινοί που εκτός από τις αγορές τους περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε κάποια από τις υπαίθριες ταβέρνες που στήνονται, ή στο λούνα παρκ – το οποίο πέρα από τα παιδιά προσελκύει και τους μεγάλους – προσφέροντας λίγο χρόνο ξεγνοιασιάς κι απόλαυσης. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Τρικκαίων πραγματοποιεί εκδηλώσεις που πλαισιώνουν πολιτιστικά την εμποροπανήγυρη.

Δύσκολοι καιροί

Πέραν όμως από όλα αυτά φαίνεται πως η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το παζάρι αφού οι «παζαριώτες» κάνουν λόγο για μία από τις πιο δύσκολες εποχές του παζαριού. «Μπορεί ο κόσμος να ήρθε και να εξακολουθεί να έρχεται, όμως δεν έχει χρήματα. «Μαζεύτηκε» και ξοδεύει με μέτρο. Πάνε οι εποχές που ο κόσμος ερχόταν και ξόδευε χωρίς να υπολογίζει. Κάνει βόλτα αλλά δεν ψωνίζει όπως παλιά. Με το τέλος του πανηγυριού θα κάνουμε τον απολογισμό» μας είπε κάποιος εξ αυτών.