“ Το έργο είναι παλιό…ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη! ”

Από την Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το νέο μνημόνιο Τσίπρα αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση ουσιαστικά φορτώνει στο λαό το νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ και τα μέτρα – φωτιά που το συνοδεύουν.

Επιπλέον ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο καπιταλιστικό σύστημα παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών αλλά και δημιουργώντας ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ με στόχο την υπεράσπιση της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

Εκμεταλλεύτηκε συνειδητά το λαϊκό πόθο για κατάργηση των συνεπειών των 2 μνημονίων, που ισοδυναμούσε τουλάχιστον με ανάκτηση απωλειών για τα λαϊκά στρώματα. Εμπορεύτηκε τα οράματα και τα όνειρα αριστερών και ριζοσπαστών, που ποθούσαν μια «αριστερή», «φιλολαϊκή» κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, από την αρχή, υποστήριξε και τεκμηρίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ούτε μπορούσε να προετοιμάσει το λαό για αναμέτρηση με τα μνημόνια και τα μονοπώλια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, γιατί ακριβώς δεν είχε κανέναν προσανατολισμό για αντίσταση και σύγκρουση. Αντίθετα, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατά το λαό σε παθητικότητα και εν αναμονή της «ψήφου διαμαρτυρίας» των εκλογών. Παραπλάνησε το λαό ότι μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκών αλλαγών μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Αυτή είναι άλλωστε η καλύτερη υπηρεσία που προσφέρει στο σύστημα, στην αστική τάξη την οποία υπηρετεί.

Απο κοντά υπάρχει ένα πολύχρωμο μπλοκ βολικής αντιπολίτευσης, χρήσιμης για το σύστημα, που περιορίζει την υπόθεση της αλλαγής της θέσης της λαϊκής οικογένειας, απλά και μόνο στο νόμισμα, και μάλιστα κάποιες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α. που θεωρούν πανάκεια την αλλαγή του νομίσματος για τη βελτίωση της θέσης του λαού, κάτι που δεν ισχύει από τη στιγμή που στο επίπεδο της οικονομίας κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μπλοκ δυνάμεων παίζει στο ίδιο έδαφος, με κερδοσκοπικά συμφέροντα και τμήματα του κεφαλαίου που θεωρούν ότι η αλλαγή νομίσματος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους και συμπλέουν με τις επιδιώξεις του πιο σκληρού πυρήνα σε επίπεδο ΕΕ που εκφράζεται από τον Σόιμπλε για το Grexit και την έξοδο των πιο αδύναμων χωρών από την Ευρωζώνη.

Λειτουργώντας ενισχυτικά ως προς τα παραπάνω, εντείνουν το κλίμα αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού τα κυβερνητικά στελέχη που διαφοροποιούνται από το μνημόνιο Τσίπρα, για το οποίο, πάντως, μέχρι σήμερα έβαλαν πλάτη, ενώ συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες για βελτίωση της θέσης του λαού εάν αλλάξει το νόμισμα κι ενώ στην εξουσία θα παραμένουν τα μονοπώλια. Όσοι σήμερα διαφοροποιούνται, με το παρών ή την αποχή, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση, είναι αυτοί που έπαιξαν το βασικό ρόλο στην εξαπάτηση αριστερού, ριζοσπαστικού κόσμου και στην ενσωμάτωση του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί έδωσαν αριστερό άλλοθι στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και στα συνθήματα ότι η ΕΕ αλλάζει με διαπραγματεύσεις, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια. Ο ίδιος ο Λαφαζάνης ήταν που μόλις πριν 1 μήνα χαρακτήριζε θετική την πρόταση Τσίπρα των 47 σελίδων, που περιείχε αντιλαϊκά μέτρα 8 δις, τα οποία υπάρχουν και στη συμφωνία.

Θα πρέπει όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ριζοσπάστες, αριστερούς, όσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν στους αγώνες και στο κίνημα, να βγάλουν από το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ τα σωστά συμπεράσματα από την πορεία οπορτουνιστικών δυνάμεων και το ρόλο τους. Να τους γυρίσουν την πλάτη. Να μη γίνουν στο ίδιο έργο θεατές….