Τούρτα με κιμά της Έφης

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό πατάτες
ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γρ. χοιρινό κιμά
1 συσκευασία χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
λίγο μαιντανό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
1 λίτρο γάλα
αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή σε φέτες(ή άλλο σκληρό τυρί)
250 γρ. γκούντα
2-3 ντομάτες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες σε ροδέλες.  Προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι.  Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες επάνω σε λαδόκολλα ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.  Τις ψήνουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 190-200C. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και το σοτάρουμε μαζί με τον κιμά μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι . Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα και το μαϊντανό.  Το αφήνουμε να βράσει χαμηλώνοντας τη φωτιά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε και φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού το γάλα.  Όταν αρχίσει να φουσκώνει, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μία μέτριας πυκνότητας κρέμα.  Ανακατεύουμε συνεχώς προσπαθώντας να αποφύγουμε τη δημιουργία σβόλων.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αυγό, ανακατεύοντας και πάλι. Τώρα μένει μόνο να συναρμολογήσουμε το φαγητό μας πριν το ψήσουμε. 
Δημιουργούμε τις εξής στρώσεις: Κάτω έχουμε τις πατάτες, επάνω τις ροδέλες ντομάτες, στη συνέχεια το γκούντα, τον κιμά, μια στρώση πατάτες ακόμα και ακολουθεί η μπεσαμέλ με το κεφαλοτύρι. 
Ψήνουμε στους 190-200C, στον αέρα, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.