Τούρτα Κωκ

Μια συνταγή…2 τούρτες!!! ”Τούρτα Κωκ” και ”Τούρτα λευκή” με το ιδιο παντεσπάνι και την ίδια κρέμα!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

4 αυγά

1/2 κούπα ζάχαρη (100 γρ.)

1 κούπα αλεύρι (100γρ.)

50 γρ.βούτυρο φρέσκο λιωμένο τύπου Λούρπακ

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια

1 κ.γ μπέικιν

Εκτέλεση για το παντεσπάνι:

-Χτυπάω τ’αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι 5 λεπτά να φουσκώσουν καλά.  Κοσκινίζω το αλεύρι 2 φορές με το μπέικιν και τη βανίλια.  Σταματώ το μίξερ και ρίχνω με δόσεις το αλεύρι με ένα σουρωτήρι ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Τέλος ρίχνω το βούτυρο ανακατεύοντας πάλι απαλά.  Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι 22 εκ.στρωμένο με λαδόκολλα (δεν βουτυρώνω) και ψήνω στους 180 για 25 λεπτά περιπου το τσεκαρω. Α φου κρυωσει καλά το χωριζω σε 2 δίσκους. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 βανίλια

1 κ.σ χυμο λεμονιού

Εκτέλεση για το σιρόπι :

-Βράζω 1 λεπτο μόνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνω να κρυώσει.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ :

 1 λίτρο γάλα φρέσκο

80 γρ. άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια (για ζεστή κρέμα)

120 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη

3/4 κούπας (150γρ.) ζάχαρη ή 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)

1 βανίλια

Εκτέλεση για την κρέμα ζαχαροπλαστικής :

-Βάζω όλα μαζί τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύω πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ : 

100 γρ.σοκολατα μαύρη

100 γρ.σοκολατα γάλακτος

80 γρ.γάλα φρέσκο

1 κ.σ μαργαρίνη

Εκτέλεση για την γκαναζ σοκολάτας :

-Ανακατεύω όλα τα υλικα σε πολύ χαμηλή φωτιά,και αφηνω να κρυωσει καλα και να πήξει .

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ : 

-Βάζω σε μια πιατέλα έναν δίσκο παντεσπάνι,σιροπιάζω με όσο σιρόπι θέλω στρώνω όλη την κρέμα και σκεπάζω με τον δεύτερο δίσκο.Σιροπιάζω ξάνα και βάζω το κωκ στο ψυγειο να παγωσει 1 ώρα.Καλυπτω με την γκαναζ σοκολάτας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να κάνω 2 τουρτίτσες με την ίδια συνταγή,μοίρασα το μίγμα για το παντεσπάνι σε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια 16 εκ. το καθένα,τα χωρισα σε 4 δίσκους, μοίρασα την κρέμα,και στην τούρτα κωκ έβαλα ”ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ” και την λευκη τούρτα την κάλυψα με ΓΚΑΡΝΙ ΣΑΝΤΙΓΙ” και πασπάλισα με ”ΚΑΝΕΛΑ”. Είναι υπέροχες και οι δύο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.