Τούρτα αμυγδάλου με πορτοκάλι της Έφης Μπαξεβάνη

Τούρτα με παντεσπάνι σιροπιασμένο με πορτοκάλι, κρέμα βανίλια με σαντιγύ και αμύγδαλο και ganache λευκής σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου.

 

ΥΛΙΚΑ για το παντεσπάνι :

4 αβγά

2 φλ. τσαγιού αλεύρι

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 baking powder

1 βανίλια 4 κ.σ γάλα

1 φακελάκι με μείγμα ζάχαρη-βανίλια-πορτοκάλι(στο παντεσπάνι θα βάλουμε το μισό)

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

χυμό από μισό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Χτυπάμε πρώτα τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα στους 180 μέχρι να μπορούμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή(20-25 λεπτά). Όταν ψηθεί,το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε προσεκτικά κατά μήκος σε 2 κομμάτια.

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι : 

1,5 φλ.τσαγιού χυμό πορτοκάλι

1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Σε κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό και τη ζάχαρη και τα φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού.  Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει λιγάκι και να πήξει.  Στη συνέχεια, σιροπιάζουμε και τα δύο παντεσπάνια.

ΥΛΙΚΑ για την ενδιάμεση κρέμα:

1 συσκευασία κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια

500 γρ. φυτική σαντιγί

το υπόλοιπο μισό απο το φακελάκι με το μείγμα ζάχαρη-βανίλια-πορτοκάλι

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

400 ml γάλα

100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.  Σε λεκανίτσα χτυπάμε για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με το γάλα. Το αφήνουμε στο ψυγείο.  Στη συνέχεια χτυπάμε τη σαντιγύ μας, μέχρι να είναι σφιχτή. Τώρα ενώνουμε,την κρέμα με τη σαντιγύ και χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το μείγμα 3 υλικών και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο τέλος ρίχνουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε ξανά.

ΥΛΙΚΑ για τη ganache λευκής σοκολάτας : 

500 γρ. λευκή κουβερτούρα

500 ζαχαρούχο γάλα

100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε bain marie και με χαμηλωμένη τη θερμοκρασία στο μάτι, ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα.  Ανακατεύουμε καλά και όταν έχουμε μια πηχτή,ομοιογενή κρέμα,ρίχνουμε το αμύγδαλο.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ:

Ξεκινάμε με το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι το οποίο τοποθετούμε στη βάση της φόρμας με το αποσπώμενο στεφάνι. Γεμίζουμε με την ενδιάμεση κρέμα,και επάνω τοποθετούμε το δεύτερο σιροπιασμένο παντεσπάνι. Στη συνέχεια απλώνουμε την ganache και διακοσμούμε με έξτρα αμύγδαλο,ξύσμα και λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Θα μπορούσαμε ίσως να βάλουμε σαντιγύ και στα εξωτερικά τοιχώματα της τούρτας,κάτι το οποίο εγώ δεν κάνω σε καμία τούρτα μου,γιατί μου αρέσει να φαίνονται οι στρώσεις.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.