Τοποθέτηση Βλαχογιάννη για προστασία πρώτης κατοικίας, ΑΓΡΟΓΗ κι ενστόλους

Ομάδα Βουλευτών της ΝΔ, ζητούμε με τροπολογία, την επέκταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα «βγουν» άνθρωποι στο δρόμο, καθώς διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών – όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας-,
καλύπτει όλες τις περιπτωσεις.
Σε στιγμές κρίσης έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι τους προστατεύει. Είναι καιρός να το κάνει και τώρα.
Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει τους απολυμένους της «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ». Δεν μπορούμε να μην αποδεχόμαστε και να μην τηρούμε τη νομιμότητα, πόσο μάλλον όταν έχουμε δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτών των ανθρώπων.
Συγχαίρω τον Υπουργό Υγείας, που έκανε δεκτή την τροπολογία μας για τα Ταμεία των ενστόλων, του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που ζητούσαν μία δίμηνη παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και να μπορέσουν να πάρουν τη σωστότερη απόφαση σχετικά με το αν τα Ταμεία τους θα ενταχθούν στο νέο ενιαίο Ταμείο ή θα παραμείνουν αμιγώς επαγγελματικά.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 22-12-2014, με θέμα: «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας».
Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=Ab6IxxjEyBI&feature=youtu.be

Κύριε Υπουργέ, θέλω να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό το υπερψηφίζουμε. Περιέχει πολύ ορθές διατάξεις, όπως είναι αυτές για τους αγροτικούς γιατρούς, για τους γιατρούς υπαίθρου, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγροτική ύπαιθρο είναι η έλλειψη γιατρών.
Η παροχή κινήτρων ενισχύει αυτό το θεσμό που είναι πολύ πετυχημένος και άμεσα και βαθιά συνδεδεμένος με την ελληνική ύπαιθρο.
Επίσης, το ότι επιλύονται θέματα, όπως με τα φαρμακεία, το ότι μονιμοποιούνται αυτοί που έπρεπε να μονιμοποιηθούν και κυρίως καταβάλλονται αποζημιώσεις που οφείλονταν επί πολλά έτη, είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, κύριε Υπουργέ.
Εγώ θα ήθελα να ξαναδείτε, κύριε Υπουργέ, τη διάταξη σ’ ό,τι αφορά τους ΔΕ Νοσηλευτές. Προφανώς, ο σκοπός του νομοθέτη και η βούληση η δική σας είναι η ορθολογικότερη αξιολόγηση του προσωπικού. Δόθηκε, όμως, η εντύπωση ότι μία κατηγορία εργαζομένων υποβαθμίζεται.
Πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό, κύριε Υπουργέ, να το διορθώσουμε, για να μη δώσουμε την αίσθηση ότι σε μία κατηγορία προσωπικού -που είναι το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού- θα μειωθούν, ίσως, οι αποδοχές τους ή θα υποβαθμιστεί η θέση τους, τα καθήκοντά τους μέσα στο νοσοκομείο. Είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι μπορείτε ακόμα να το δείτε κάτω από ένα καλύτερο πρίσμα.
Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση, γι’ αυτό και το υπερψηφίζουμε.
Θέλω να συγχαρώ εσάς και την Κυβέρνηση που έκανε δεκτή την τροπολογία μας για τα Ταμεία των ενστόλων, του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που ζητούσαν μία ολιγόμηνη –δίμηνη- παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και να μπορέσουν να πάρουν τη σωστότερη απόφαση σχετικά με το αν τα Ταμεία τους θα ενταχθούν στο νέο ενιαίο Ταμείο ή θα παραμείνουν αμιγώς επαγγελματικά.
Θέλω να αναφερθώ σε μία άλλη τροπολογία που καταθέσαμε, κύριε Υπουργέ. Ευτυχώς, είναι εδώ και ο κύριος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τροπολογία αυτή αφορά τους απολυμένους από την ΑΓΡΟΓΗ. Είναι μία καθαρή αδικία που έχει διαπραχθεί σε βάρος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν προσληφθεί νόμιμα. Κανείς δεν είπε ότι προσλήφθηκαν παράνομα. Απλώς, επειδή όταν προσλήφθηκαν, επακολούθησαν μετά εκλογές, απολύθηκαν το 2010. Και δεν απολύθηκαν όλοι. Απολύθηκαν αυτοί που προσλήφθηκαν κοντά στην προεκλογική περίοδο, ενώ τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, και δεν απολύθηκαν αυτοί που είχαν προσληφθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία. Οι άνθρωποι προσέφυγαν στα δικαστήρια. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τους δικαίωσε και είπε ότι κακώς απολύθηκαν. Εφόσον είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία, έπρεπε να απολυθεί συγκεκριμένος αριθμός και να ακολουθηθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες του νόμου 1387/83, που δεν τηρήθηκαν.
Έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να τους αποκαταστήσει. Δεν μπορούμε συνέχεια να μην τηρούμε τη νομιμότητα και να μην την αποδεχόμαστε, πόσο μάλλον όταν έχουμε δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτών των ανθρώπων.
Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια. Καλό είναι, όμως, κύριοι Υπουργοί, να τους δικαιώσει η Κυβέρνηση, γιατί αυτό θα είναι μία πράξη δικαιοσύνης, αν το πράξει.
Θα τελειώσω, κύριε Υπουργέ, με το θέμα των πλειστηριασμών. Ακούσαμε ότι ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, ο συντοπίτης μου Κώστας Σκρέκας, εκπροσωπώντας, προφανώς, την Κυβέρνηση είπε ότι το θέμα των πλειστηριασμών καλύπτεται με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.
Κάποιοι συνάδελφοι καταθέσαμε μία τροπολογία με την οποία ζητούμε την επέκταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, της προστασίας της πρώτης κατοικίας. έτσι ώστε να έρθει η ρύθμιση την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Δένδιας, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία και δεν θα βγουν άνθρωποι στο δρόμο.
Σε στιγμές κρίσης έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι τώρα ότι τους προστατεύει. Είναι καιρός να το κάνει και τώρα.

Από το Γραφείο Τύπου του πολιτικού γραφείου του Ηλία Βλαχογιάννη