Τι να κάνετε πριν στείλετε το παιδί κατασκήνωση

Η θερινή κατασκήνωση είναι μια ανάμνηση που τα παιδιά θα κρατήσουν για πάντα στην καρδιά τους με αγάπη και νοσταλγία. Ακόμα κι αν το παιδί διστάζει να σας αποχωριστεί στην αρχή, μόλις εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον δεν θα θέλει να φύγει. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε για να είναι προετοιμασμένο σωστά και να περάσει όσο καλύτερα γίνεται στις πρώτες του διακοπές μακριά από την οικογένεια.

Γράψτε το όνομά του παντού
Σε βαλίτσες, παπούτσια, παγούρια, ρούχα, πετσέτες και εσώρουχα. Το τελευταίο πράγμα που θα έχει στο νου του το παιδί είναι να μη χάσει τα πράγματά του, οπότε καλό είναι να βάλετε ταμπέλες με το όνομά του ή να το γράψετε με μαρκαδόρο όπου είναι δυνατόν.

Ελέγξτε το άγχος σας
Αν είναι η πρώτη φορά που θα πάει κατασκήνωση, είναι λογικό να αγχώνεστε στην ιδέα ότι θα περάσει τόσες μέρες (και νύχτες, βασικά) μακριά σας. Προσπαθήστε όμως να μην το δείξετε στο παιδί, γιατί αν καταλάβει ότι αντιμετωπίζετε τον αποχωρισμό με άγχος, θα του είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει το ίδιο αυτή την εμπειρία θετικά.

Μάθετέ του τι δεν μοιραζόμαστε με τους φίλους μας
Οδοντόβουρτσες, χτένες, καπέλα και σφουγγάρια είναι αποκλειστικά δικά μας. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν ανταλλάσσουμε τα είδη προσωπικής υγιεινής με τους άλλους, για να αποφύγουμε να μοιραστούμε τα μικρόβια μας. Επισημάνετε τους επίσης ότι πρέπει να αποφεύγουν να φέρνουν το κεφάλι τους σε πολύ στενή επαφή με των άλλων παιδιών, για να μην κολλήσουν ψείρες.

Είναι έτοιμο για κατασκήνωση;

Μιλήστε του για την κατασκήνωση
Προετοιμάστε το για αυτή τη νέα εμπειρία, είτε δείχνοντάς του φωτογραφίες στο site της κατασκήνωσης είτε μιλώντας του για το πώς περνούσατε εσείς όταν πηγαίνατε κατασκήνωση τα καλοκαίρια. Περιγράψτε του όσο πιο καλά μπορείτε πώς θα είναι μια συνηθισμένη μέρα εκεί, ώστε να μην είναι όλα εντελώς πρωτόγνωρα.

Μην το στείλετε κατασκήνωση με καλά και ακριβά ρούχα
Το παιδί θα βρίσκεται στο ύπαιθρο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και σίγουρα αυτό θα αποτυπωθεί στα ρούχα του. Βάλτε στη βαλίτσα του μια «καλή» αλλαξιά και κατά τα άλλα φροντίστε να έχει μαζί του πολλά μπλουζάκια, σορτσάκια, εσώρουχα και κάλτσες.

Βοηθήστε το να εμπιστευτεί τους ενήλικες της κατασκήνωσης
Εξηγήστε του ότι οι ομαδάρχες και οι άλλοι ενήλικες είναι εκεί για να το φροντίσουν και να το βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί. Μπορεί να τους εκμυστηρευτεί αν το απασχολεί κάτι ή να τους ζητήσει να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Πηγή:  familyinaction.gr