Την άνοιξη ξεκινούν εκ νέου οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Πετρωτό

Νέο κύκλο ανασκαφών θα ξεκινήσουν οι αρχαιολόγοι στη θέση «Ασβεσταριά» του Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδόνας. Η ανασκαφή που είχε σταματήσει εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων, αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι και το Μάιο. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει η αρμόδια πρώην ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο βάσει των αλλαγών του Υ.ΠΟ. έχει μετονομαστεί, μετά την συγχώνευση, σε Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.Η συγκεκριμένη Υπηρεσία έχει λάβει αδειοδότηση για 5 χρόνια και μετά την ανεύρεση κονδυλίων από το Ι.ΕΝ.Α.Ε.είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός της άνοιξης τις ανασκαφές που παλιότερα έδωσαν σημαντικά ευρήματα.
Κατά την διάρκεια παρελθόντων ανασκαφικών ερευνών στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται έναντι της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, ήρθαν στο φως οικισμός της Μέσης και Ύστερης Εποχής Χαλκού. Κτήρια κυρίως παραλληλόγραμμα, μεγαρόσχημα οικοδομήματα, καθώς και αψιδωτά.
Πρόκειται για κτίρια λίθινης ανοδομής με περιορισμένη χρήση πλίνθων. Χρησιμοποιείται κυρίως ο τοπικός ασβεστόλιθος, σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους λίθους, σπάνια μεγαλύτερους, αδρά ή καθόλου λαξευμένους.
Σε αρκετά κτήρια, είναι εμφανείς περισσότερες της μίας φάσεις δόμησης και χρήσης του χώρου. Ανάμεσα στα κτίρια ήρθαν στο φως ταφές.
Οι ενήλικες ενταφιάζονται εκτάδην σε απλούς λάκκους. Ενώ αντίθετα τα βρέφη και τα παιδιά ενταφιάζονται εκτάδην σε κιβωτιόσχημους τάφους.
Οι ταφές είναι στην πλειονότητά τους ακτέριστες ή φτωχά κτερισμένες, με ένα μόνο αγγείο να συνοδεύει το νεκρό. Μεγάλος είναι ο αριθμός οστράκων αγγείων που συλλέγονται από όλη την έκταση του οικισμού.
Τα σχήματα που επικρατούν είναι κύλικες, υδρίες, αλάβαστρα, πίθοι, πιθαμφορείς, κύπελλα μόνωτα και δίωτα, κ.ά. Στα διακοσμητικά στοιχεία κυριαρχούν οι οριζόντιες ευθύγραμμες ή κυματοειδείς ζώνες στο σώμα του αγγείου. Ακολουθούν τα επάλληλα επικαλυπτόμενα τρίγωνα, οι ζώνες με ενάλληλα γραμμίδια, οι σπείρες, η «ρακέτα», η πορφύρα, κ.ά. Δεν λείπουν τα αγγεία με πλαστική διακόσμηση καθώς και τα εισηγμένα αγγεία κυρίως από Αργολίδα.
Τον κατάλογο των πήλινων ευρημάτων συμπληρώνουν ειδώλια (τύπου Φ, Ψ, και ζωόμορφα), σφονδύλια, πηνία, και υφαντικά βάρη. Έχει τέλος βρεθεί ικανός αριθμός λίθινων εργαλείων (λεπίδες από πυριτόλιθο, πελέκεις, ακόνια, κ.ά.), και οστέινων περονών και οπέων.

πηγή: krinitrikalon.gr