Τεστ εντοπίζει τον καρκίνο προτού εκδηλωθεί

Ένα απλό τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο προτού εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα έχει αναπτυχθεί από ερευνητές – μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν το τεστ στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Swansea, το συνέκριναν με έναν ανιχνευτή καπνού, επειδή δεν εντοπίζει πραγματικά τον καρκίνο αλλά τις αλλαγές στα ερυθρά κύτταρα του αίματος που συμβαίνουν όταν υπάρχει καρκίνος.

Η έγκαιρη ανακάλυψη της νόσου, σε πρώιμο στάδιο, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή θεραπεία του ασθενούς. Εάν ένας όγκος εντοπιστεί σε ένα μόνο μέρος του σώματος, υπάρχουν είναι πολύ πιο πιθανό να μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αντιθέτως, αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, η πιθανότητα ο ασθενής να πεθάνει είναι πολύ υψηλότερη.

Επειδή είναι μια απλή εξέταση αίματος, το τεστ κοστίζει μόλις 35 λίρες στερλίνες – περίπου 42 ευρώ – και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο καθηγητής Gareth Jenkins, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το τεστ μπορεί να παρομοιαστεί με έναν ανιχνευτή καπνού για τον καρκίνο, διότι όπως ένας ανιχνευτής καπνού δεν ανιχνεύει την παρουσία της φωτιάς, αλλά το υποπροϊόν της – τον καπνό. Έτσι και το τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο, με την ανίχνευση των μεταλλαγμένων κυττάρων του αίματος. Το παλιό γνωμικό που λέει ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, ισχύει και για τον καρκίνο – δεν υπάρχει καρκίνος χωρίς μετάλλαξη, καθώς η μετάλλαξη είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξή του».

Οι ερευνητές, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Swansea, δήλωσε ότι η δοκιμή θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο προτού υπάρξουν εμφανή συμπτώματα. «Θα μπορούσε να έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβίωση του ασθενούς», αναφέρουν για το τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου χρειάζονται μόνο μερικές ώρες για να «βγουν», χωρίς ιδιαίτερο εργαστηριακό εξοπλισμό.

Οι ερευνητές εργάστηκαν για την ανάπτυξη του τεστ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μελετώντας 300 υγιή άτομα, ασθενείς με προκαρκινικά σημάδια και ασθενείς με την οισοφαγική μορφή της νόσου.

Η δοκιμή ανιχνεύει μεταλλάξεις σε πρωτεΐνες στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε υγιή άτομα, ο αριθμός των μεταλλάξεων του τύπου αυτού είναι κατά μέσο όρο περίπου πέντε ανά εκατομμύριο, αλλά σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να φτάσουν τις 50 έως 100 μεταλλάξεις ανά εκατομμύριο.

Αυτές οι μεταλλάξεις δεν παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, με τους ερευνητές να περιγράφουν το αποτέλεσμα ως «παράπλευρη απώλεια» που προκαλείται από την ασθένεια.

πηγή : http://www.iatrikanews.gr/%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BA%CE%B4/