Τα Τρίκαλα πρωτοτυπούν και στον… πατσά-Σε λίγο καιρό παρασκευαστήριο πατσά και… ντελίβερι

Θεωρείται το βάλσαμο των ξενύχτηδων, η σούπα των εργατών και παράλληλα «αντρικό» φαγητό (αν κι έχει και γυναίκες οπαδούς). Περί πατσά ο… λόγος. Κάποιοι τον λατρεύουν, άλλοι ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα, αρκετά από τα παλιά-καλά πατσατζίδικα έχουν κλείσει. Λίγο ο κόσμος που ξενυχτάει αλλιώς, λίγο η νεολαία που δεν είναι φαν του συγκεκριμένου εδέσματος οδήγησαν πολλά από τα πατσατζίδικα στο λουκέτο. Εντούτοις, τελευταία παρατηρείται μία στροφή ακόμη και νέων προς το παραδοσιακό αυτό έδεσμα που δικαιωματικά συγκαταλέγεται σε ένα από τα εθνικά φαγητά των Ελλήνων.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Παρασκευαστήριο και ντελίβερι

Το πατσατζίδικο «Ο Βαρσάμης» είναι ένα από τα πλέον παλιά της πόλης. Κουβαλά ιστορία 80 ετών και πάνω και οι ιδιοκτήτες του αποτελούν την 4η γενιά. Σήμερα τα παράδοση, που παρέλαβε από τον πεθερό του συνεχίζει ο Σάκης Κονταξής. Μάλιστα, ο ίδιος, νέος άνθρωπος, αποφάσισε να πάει αυτή την παραδοσιακή επιχείρηση και λίγο παραπέρα προβαίνοντας σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα . Ήδη, έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός παρασκευαστηρίου-πρατηρίου πατσά όπου θα γίνεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης (των άκρων ζώου) υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ενώ σύντομα το κατάστημα θα  κάνει και ντελίβερι. Φαίνεται ότι τα Τρίκαλα αποτελούν την πόλη της πρωτοτυπίας και καινοτομίας και σε αυτό το επίπεδο.

Πιστό κι αφοσιωμένο κοινό

Το κοινό του πατσά παραμένει πιστό, αφοσιωμένο και λατρεύει αυτή την ιδιαίτερη σούπα. Όπως μας λέει ο κ. Κονταξής τον πατσά τον προτιμούν κατά κύριο λόγο άνθρωποι 35-40 ετών και πάνω. Όμως τα τελευταία χρόνια ο πατσάς αποκτά δυναμική στις προτιμήσεις και των νέων. «Έχουμε λάτρεις του πατσά ακόμη και παιδιά 10-12 ετών» μας εξηγεί ο κ. Κονταξής ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για μία δουλειά που έχει μέλλον. Ο ίδιος σερβίρει δεκάδες πιάτα πατσά από τις 6.00 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που «η δουλειά δεν ελαττώνεται» όπως τονίζει.

…Με θεραπευτικές ιδιότητες

Μπορεί ο  πατσάς να ήταν ανέκαθεν ένα παρεξηγημένο φαγητό καθώς το έχουν όλοι στο μυαλό τους ως αγαπημένο των αλκοολικών, των ξενύχτηδων και των εργατών, ωστόσο πρόκειται για ένα φαγητό με πολλαπλά οφέλη, όπως μας διευκρινίζει ο κ. Κονταξης. «Καταρχήν είναι θεραπευτικό το φαγητό» λέει και προσθέτει «Ξέρεις πόσο θρεπτικό γεύμα είναι;  Πόσο πλούσιο είναι το πόδι για παράδειγμα σε κολλαγόνο;».

[quote_box_center]

Πατσάς

Θέλοντας να δώσουμε ένα συνοπτικό ορισμό, ο πατσάς αναφέρεται στο στομάχι και τα πόδια σφάγιου (συνήθως μοσχαριού) και στο φαγητό που παρασκευάζεται από αυτά. Έχει και τα κλασσικά συνοδευτικά του, με πιο συνηθισμένα  το σκορδοστούμπι και το μπούκοβο για τους «δυνατούς παίχτες».

[/quote_box_center]

Πάντρεμα κόσμων

Το σίγουρο είναι πως το παρεξηγημένο φαγητό, το βάλσαμο, το θρεπτικό κι υγιεινό, το οικονομικό, πέραν του μοναδικού ως προς τη γεύση εκπροσωπεί ένα πάντρεμα κόσμων φοβερά γοητευτικό. Τα πατσατζίδικα μπορεί να έχουν μια απλότητα ως χώροι αλλά μοιάζουν «ιερά».

Το παρασκευαστήριο που ετοιμάζεται