Τα παιδιά γνώρισαν τις παραδόσεις και τα έθιμα του ελληνικού Δωδεκαημέρου

Τα έθιμα και οι παραδόσεις τη εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων που αποκαλούνται από το λαό μας Δωδεκάμερο γνώρισαν τα παιδιά στην εκδήλωση – εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «τα Έθιμα του Δωδεκαημέρου» και χρήση σχετικού εκπαιδευτικού φακέλου του Μουσείου Μπενάκη προσφορά του Συλλόγου Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.
Διοργανώθηκε τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο Τρικάλων από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας-παράρτημα Τρικάλων.
Χαρακτηριστικά έθιμα του λαού μας τα οποία σήμερα σχεδόν έχουν εκλείψει ή συνεχίζονται σε πολύ μικρό βαθμό έμαθαν τα παιδιά και παρουσίασαν δικές τους εμπειρίες από όσα οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους μαθαίνουν. Στο τέλος είπαν τα παραδοσιακά κάλαντα των ημερών.
Στο τέλος σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο παρέα και με την κ. Βασιλένα Μητσιάδη Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Τρικκαίων παρουσίασαν μια πανέμορφη και πρωτότυπη θεατροποίηση της ιστορίας των Καλικαντζαριών. Η κ. Μητσιάδη πρόσφερε σε όλους χριστόψωμα (χαρακτηριστικές χριστουγεννιάτικες κουλούρες) και χαρτοκοπτική με θέμα το καραβάκι το οποίο θα κρατούν κάθε φορά που θα λένε τα κάλαντα.
Το Δωδεκαήμερο για το λαό μας είναι μια περίοδος με πάμπολλα έθιμα και παραδόσεις. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα ο λαός μας βρίσκει την ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπαυλα από τις βαριές και πολύμοχθες εργασίες. Οι γιορτές δίνουν το πλαίσιο όπου θα βγουν να διασκεδάσουν να χορέψουν και να τραγουδήσουν.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες για να ζεσταθεί ο μικρός Χριστός και γύρω της συγκεντρώνονται όλοι και χορεύουν.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό έθιμο των ημερών είναι οι διάφορες κουλούρες και τα ειδικά ψωμάκια.. Τα χριστόψωμα οι Πρωτοχρονιάτικες Βασιλοκουλούρες και οι κουλούρες των Φώτων με σύμβολα και κεντημένα στολίσματα που η φαντασία των γυναικών και η τοπική παράδοση φτιάχνει αποτελούν το πρώτο διατροφικό μέλημα για το λαό μας το οποίο δεν χρησιμοποιείται μόνο για το γιορτινό τραπέζι της οικογένειας αλλά προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη, φίλο και συγγενή ώστε η ευχή για το καλό της νέας χρονιάς και για πλούσια σοδειά να σκορπιστεί παντού και να δώσει παντού τη δύναμή της με τα ποθούμενα αποτέλεσμα.